Επέτειος: 20 χρόνια από την κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ Νέων με ηγέτη τον Χρήστο Ταπούτο και συμπαίκτες Ζήση και Σπανούλη

Σαν σήμερα, πριν από 20 χρόνια, στις 4 Αυγούστου το 2002, μία πραγματικά χρυσή φουρνιά του ελληνικού μπάσκετ ανέβαινε στην κορυφή της Ευρώπης.

Η Εθνική Νέων Ανδρών επικράτησε με 77-73 της Ισπανίας, με τον Χρήστο Ταπούτο στον τελικό να είναι ο κορυφαίος του αγωνα με 24 πόντους (5/9 δίποντα, 4/7 τρίποντα, 2/4 βολές, 5 ριμπάουντ). Πρόκειται για εναν παίκτη που δημιούργησε αρκετούς δεσμούς στην Θράκη, όχι μόνο επειδή την σεζόν 2015-2016 αγωνίστηκε σε ομάδα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και συγκεκριμένα στην Καβάλα, αλλά κυρίως επειδή την διετία 2012-2014 έπαιξε στην Ολίν Εντιρνέ της Τουρκίας με αποτέλεσμα ο μπασκετικός Βόρειος Εβρος σχεδόν κάθε δεύτερο Σαββατοκύριακο να σπεύδει στην Αδριανούπολη για να παρακολουθήσει τους αγωνες του.

Σε εκείνη την σπουδαία ομάδα, ο έτερος πλην Ταπούτου που είχε τραβήξει κουπί στον τελικο ηταν οο Βασίλης Σπανούλης (21 πόντοι, 2/7 δίποντα, 4/6 τρίποντα, 5/6 βολές, 2 ριμπάουντ, 7 ασίστ), με τον μετέπειτα αρχηγό της Εθνικης και νυν τιμ μάνατζερ Νίκο Ζήση, τον Γιώργο Τσιάκο και τον Κώστα Καϊμακόγλου να γεμίζουν την πεντάδα.

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα έκλεισε το τουρνουά με ρεκόρ 6-2, καθώς νίκησε με 104-93 την οικοδέσποινα Λιθουανία, με 100-71 τη Σλοβενία, με 95-73 την Τουρκία, με 81-80 την Κροατία, με 79-70 τη Γαλλία στον ημιτελικό και με 77-73 την Ισπανία στον τελικό, ενώ ηττήθηκαν με 82-81 από την Ιταλία στην πρεμιέρα και με 93-89 από την Γιουγκοσλαβία.

Στην προεπιλογή είχαν κληθεί οι Δήμος Αγγελόπουλος, Γιώργος Μπέλλης, Σωτήρης Γεωργιάδης, Βασίλης Γιαννουλάκος, Αλέξης Κυρίτσης, Νίκος Λιακόπουλος, Γιάννης Μητρόπουλος, Νίκος Ψωμάς-Λυμπάρης, Γιάννης Σακελλαρίου, Σοφοκλής Σχορτσανίτης, Χριστόφορος Σταυρουλάκης, Κώστας Βασιλειάδης, ενώ την δωδεκάδα στελέχωσαν οι Βασίλης Σπανούλης, Φάνης Κουμπούρας, Νίκος Ζήσης, Χρήστος Ταπούτος, Δημήτρης Μισιακός, Δημήτρης Χαριτόπουλος, Γιάννης Γεωργαλλής, Ανδρόνικος Γκιζόγιαννης, Γιώργος Τσιάρας, Γιάννης Μπουρούσης, Γιώργος Τσιάκος, Κώστας Καϊμακόγλου.

Πρώτος σκόρερ της Εθνικής Νέων Ανδρών ήταν ο Νίκος Ζήσης (17.8 πόντοι), με τον Βασίλη Σπανούλη (16) και τον Χρήστο Ταπούτο (14.6) να ακολουθούν. Πρώτος ριμπάουντερ ήταν ο Γιώργος Τσιάκος με 6.6, πρώτος πασέρ ήταν ο Βασίλης Σπανούλης με 5.5 ασίστ ανά αγώνα, ενώ πρώτος κλέφτης ήταν ο Κώστας Καϊμακόγλου με 1.3. Οπως θυμήθηκε ο Χαρης Σταυρου στο Sport24, δύο χρόνια πριν, η ίδια σχεδόν ομάδα είχε κατακτήσει την τρίτη θέση και το χάλκινο μετάλλιο στο EuroBasket U18 στο Ζαντάρ της Κροατίας, κερδίζοντας στον μικρό τελικό με 71-65 την Ιταλία.

Τρία χρόνια μετά, αρκετοί από τους Νέους του 2002 είχαν γίνει άνδρες και πρωταγωνίστησαν στην κατάκτηση του Ευρωμπάσκετ του Βελιγραδίου, υπό την προπονητική μπαγκέτα του Παναγιώτη Γιαννάκη…