Επέτειος: 25 χρόνια από το ακατάρριπτο πανελλήνιο ρεκόρ του Άγγελου Παυλακάκη στα 100 μέτρα (+video)

Η φωτογραφία αρχείου είναι από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του 1997 που είχε διοργανωθεί στην Αθήνα. Από τότε κρατάει το τεράστιο πανελλήνιο ρεκόρ που είχε σημειώσει ο Άγγελος Παυλακάκης στην κούρσα των 100 μέτρων. Το 10.11 παραμένει ακατάρριπτο από τις 10.35 το πρωί της 2ας Αυγούστου του 1997.

Πέρασαν 25 χρόνια και ακόμα να βρεθεί κάποιος ταχύτερος Έλληνας. Και όμως, ο Άγγελος Παυλακάκης με εκείνες τις εντυπωσιακές κούρσες, δεν είχε καταφέρει να φτάσει στον τελικό της διοργάνωσης. Η πορεία του τερματίστηκε στα ημιτελικά, όπου είχε αναδειχθεί πέμπτος.

«Τουλάχιστον θα λέω ότι νίκησα τον Μπέιλι στα προκριματικά», δήλωνε ο Αγγελος Παυλακάκης μετά από εκείνον τον ημιτελικό, όπου είχε μείνει στο 10.29, παραδίδοντας μαθήματα ήθους και λογικής. «Δεν έχω φτάσει ακόμα σε επίπεδο, για να κάνω τρεις κούρσες φουλ και η τρίτη να μου δίνει την πρόκριση. Θέλω πολλή δουλιά για τον τελικό. Αλλωστε, το πανελλήνιο ρεκόρ και η πρωτιά στα προκριματικά νομίζω ότι είναι πάρα πολλά», είχε επισημάνει ο Ξανθιώτης πρωταθλητής.

Ο Παυλακάκης τρέχοντας στην τέταρτη προκριματική σειρά των 100 μ. μαζί με τον Καναδό Ντόνοβαν Μπέιλι, χρυσό ολυμπιονίκη της Ατλάντα το 1996, παγκόσμιο πρωταθλητή του Γκέτεμποργκ το 1995 και κάτοχο τότε του παγκόσμιου ρεκόρ με 9.84, τρέχοντας από την εξωτερική (όγδοη) διαδρομή, είχε κάνει την κούρσα της ζωής του.

Ο πρωταθλητής του ΑΠΟΦΚΑ Ξάνθης έκανε νέο πανελλήνιο ρεκόρ με 10.11 κερδίζοντας τον καναδό σταρ και εξασφαλίζοντας άνετη την πρόκριση στον προημιτελικό. Μάλιστα ο Μπέιλι χειροκρότησε μετά το τέλος της κούρσας τον θρακιώτη αθλητή για την επίδοσή του αυτή, που παραμένει η κορυφαία όλων των εποχών στην Ελλάδα.

Ο άνεμος στην κούρσα ήταν ευνοϊκός στο +1,4μ. άρα μέσα στο όριο για να αναγνωριστεί η επίδοση,  που βελτίωνε το δικό του πανελλήνιο ρεκόρ το οποίο ήταν 10.13 από τους Μεσογειακούς Αγώνες που είχαν διεξαχθεί νωρίτερα στην ίδια χρονιά. Η ιαχή «Ελλάς, Ελλάδας» ακουγόταν από τις εξέδρες του ΟΑΚΑ.

«Για το ακατάρριπτο ακόμη πανελλήνιο ρεκόρ στο Παγκόσμιο της Αθήνας, αυτό που θυμάμαι σαν χθες και ανατριχιάζω είναι ότι έλεγα στα πόδια μου “τρέξτε πιο γρήγορα”, η ψυχή ήθελε να τρέξει ακόμα πιο γρήγορα από το 10.11, αλλά τα πόδια δεν μπορούσαν! Ήταν ό,τι πιο γρήγορο έχω κάνει, ήταν υπέρβαση για εμένα. Ήμουν και 21 ετών, τα μυαλά πάνω απ’ το κεφάλι, “πάμε να τα σκίσουμε”, έλεγα. Δεν ξέρω πώς έγινε η υπέρβαση, ειλικρινά. Απλώς έφυγα δίχως αύριο», δήλωνε πριν μερικούς μήνες ο Αγγελος Παυλακάκης στο Athlete Stories.

Στον επόμενο γύρο κατέλαβε τη δεύτερη θέση στην σειρά του με χρόνο με 10.22 πίσω από τον Καναδό Σουρίν (10.06) και προκρίθηκε στα ημιτελικά του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος της Αθήνας, γεγονός που αποτέλεσε μεγάλη επιτυχία καθώς ήταν ο μόνος λευκός σε αυτά.

Εκεί πήγε με την 16η επίδοση (στους 16) με βάση τον χρόνο των προημιτελικών και τελικά με 10.29 έμεινε πέμπτος στη σειρά του και αποκλείστηκε από τον τελικό, όπου έμελλε να λάμψει η λεγόμενη «οβίδα του Κάνσας», ο Μόρις Γκριν, που κατέκτησε το χρυσό μπροστά από τον Μπέιλι με παγκόσμιο ρεκόρ εκείνη την εποχή.

Tο ρεκόρ 10.11 του Άγγελου Παυλακάκη που επετεύχθη μια μέρα σαν και αυτήν, παραμένει ακατάρριπτο ένα τέταρτο του αιώνα μετά. Και δεν φαίνεται στον ορίζοντα ότι κάποιος θα μπορέσει να το «σπάσει» τα επόμενα χρόνια. Αλλωστε τπ χρυσό στα πανελλήνια πρωταθλήματα αυτής της εποχής κρίνεται περίπου στο 10.30.

«Είναι πολύ σημαντικό διότι όσο περνάει ο καιρός και μένει ένα ρεκόρ ακατάρριπτο και μάλιστα της προηγούμενης γενιάς των αθλητών, όπως ήμουν κι εγώ, σημαίνει ότι ήταν κάτι το ιδιαίτερο. Ομως αυτό έχει και μία αρνητική οπτική, ότι έχουν περάσει 25 χρόνια κι ακόμη δεν έχει βρεθεί κάποιος να το καταρρίψει», σχολιάζει σήμερα ο 46χρονος σήμερα Ξανθιώτης σπρίντερ, που μέσω του Κάλλιστου συνεχίζει ως προπονητής και παράγοντας πλέον να αναδεικνύει πρωταθλητές και βλέπει σταδιακά τα παιδιά του να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στον αθλητισμό έχοντας τις δικές τους επιτυχίες στον στίβο.

Ακριβώς 25 χρόνια μετά από εκείνη την εκπληκτική κούρσα στο Ολυμπιακό Στάδιο της Αθήνας, στο Μαρούσι, το αγόρι που γεννήθηκε στο Άβατο Ξάνθης και έμελλε να αποτελέσει τον ταχύτερο Έλληνα όλων των εποχών, όχι απλά παραμένει στις επίσημες λίστες των πανελληνίων ρεκόρ του ΣΕΓΑΣ αλλά το όνομα του Άγγελου Παυλακάκη αναφέρεται στην πρώτη γραμμή:

100 μέτρα10.11Άγγελος Παυλακάκης1976ΑΠΟΦΚΑ Ξάνθης02.08.1997ΜαρούσιΠαγκόσμιο Α/Γ

ΘΥΜΗΘΕΙΤΕ ΣΤΟ ΒΙΝΤΕΟ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΤΕΡΑΣΤΙΑ ΚΟΥΡΣΑ ΤΟΥ ΑΓΓΕΛΟΥ ΠΑΥΛΑΚΑΚΗ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΡΕΚΟΡ ΠΟΥ ΣΗΜΕΙΩΣΕ: