17 μετάλλια η Εθνική Ομάδα Mountain Bike στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα της Ξάνθης

Ακρως ικανοποιητικές εμφανίσεις πραγματοποίησαν οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας που φιλοξενήθηκε το Σαββατοκύρικο στην Ξάνθη.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου η περιοχή «Λιβάδι», που βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλης της Ξάνθης, γέμισε με ποδήλατα των αθλητών και αθλητριών οι οποίοι προέρχονται από 9 χώρες της Βαλκανικής Χερσονήσου και απόλαυσαν την παραμονή τους στην περιοχή της Θράκης. Οι κατηγορίες που αγωνίστηκαν ήταν αυτές των Παίδων και Κορασίδων οι οποίες αμφότερες είχαν ιδιαίτερο ενδιαφέρων καθώς, κατά την διάρκειά τους παρουσίασαν μεγάλες ανατροπές!

Στην κατηγορία Παίδων οι Έλληνες Ποδηλάτες έκαναν την μεγάλη έκπληξη, από την εκκίνηση του αγώνα, και ενώ ακόμη βρισκόταν στο starting loop. Ο Έλληνας αναβάτης Σταμάτης Εγγλέζος πήρε αμέσως κεφάλι στον αγώνα οδηγώντας έτσι τους υπόλοιπους αθλητές σε ένα δυνατό ρυθμό που όπως φάνηκε στην συνέχεια, ήταν καθοριστικός για να ξεχωρίζουν οι προπονημένοι αθλητές που ήταν έτοιμοι να τρέξουν έναν τέτοιο αγώνα όπως το Balkan Race 2022. Ο χρόνος κάλυψης της απόστασης της 2ης στροφής του αγώνα έλαβε χώρα σε 17’ και σημειώθηκε από τον αποσπασμένο Εγγλέζο. Ξοπίσω του, το ελληνικό δίδυμο, των Αλαμανιώτη, Σταματόπουλο που καταδίωκε τον Εγγλέζο πραγματοποίησε καταπληκτική εμφάνιση χωρίς να μειώσουν καθόλου τον ρυθμό τους. Και ενώ τα πάντα έδειχναν ότι με αυτήν την σειρά κατάταξης θα πάμε μέχρι και την ολοκλήρωση του αγώνα, η θεά τύχη είχε αντίθετη άποψη! Κατά την διάρκεια της τελευταίας στροφής ο προπορευόμενος αναβάτης Εγγλέζος είδε να μειώνεται η πίεση στο μπροστινό του ελαστικό όπου τον ανάγκασε συνεχίσει τον αγώνα με τεταμένη προσοχή. Λίγα λεπτά αργότερα τον Εγγλέζο προσπέρασε το Ελληνικό δίδυμο που ακολουθούσε πιο πίσω, συνεχίζοντας τον δυνατό ρυθμό που είχαν. Στιγμές αργότερα ο Έλληνας ποδηλάτης Σταματόπουλος Αντρέας, προσπέρασε τον Μάνο Αλαμανιώτη και ανεβάζοντας το τέμπο του απομακρύνθηκε από τον συναθλητή του. Την γραμμή τερματισμού πέρασε πρώτος ο Αντρέας Σταματόπουλος με χρόνο, 54’ 09’’ και στέφτηκε Βαλκανιονίκης στην κατηγορία Παίδων. Στην 2η θέση τερμάτισε ο Μάνος Αλαμανιώτης, και στην 3η ο Σταμάτης Εγγλέζος. «Η νίκη των τριών Ελλήνων αθλητών είναι από τις μεγαλύτερες στην ιστορία των Βαλκανικών αγώνων, και αποτελεί αποτέλεσμα της καλής δουλειάς που γίνεται στους κόλπους του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, το οποίο έχει ριχτεί με τα μούτρα στον «αγώνα» συγκομιδής πολύτιμων πόντων που οδηγούν στους Ολυμπιακούς Αγώνες των Παρισίων», επισημαίνει το Γραφείο Τυπου της Ελληνικής Ομοσπονδίας Ποδηλασίας.

Στις Κορασίδες πρώτη τερμάτισε η Yoana Valkanova, αθλήτρια από την Βουλγαρία η οποία πραγματοποίησε έναν μοναχικό αγώνα με σταθερό τέμπο το οποίο την οδήγησε στην νίκη, με χρόνο 47’ 40’’. Η μάχη για την 2η και 3η θέση κρίθηκε μεταξύ της Ειρήνης Μαγιόγλου, και της Ειρήνης Θεοχάρη, οι οποίες τερμάτισαν αντίστοιχα στις υπόλοιπες δύο θέσεις του Βάθρου των νικητών.

Μισή ώρα αργότερα την σκυτάλη των αγώνων πήρε η κατηγορία των Masters όπου οι αθλητές κάλυψαν την απόσταση των τεσσάρων στροφών σε χρόνο 1.19’.33’’ με την θερμοκρασία την ώρα εκείνη να αγγίζει τους 35 βαθμούς κελσίου. Την πρώτη θέση κέρδισε ο αθλητής Οliver Strbac από την Σερβία ο οποίος κατάφερε να επιβάλει τον ρυθμό του και να αποσπαστεί από τον δεύτερο, αθλητή Dragan Jasovich από το Μαυροβούνιο, καθώς και από τον τρίτο Ilia Valkanov που ακολουθούσε με μικρή διαφορά.

Οι αγώνες συνεχίστηκαν το απόγευμα με το άθλημα του eliminator που ξεκίνησε στις 17:00 το απόγευμα. Μετά από καταπληκτικές μάχες που έδωσαν οι αθλητές και αθλήτριες των 9 ομάδων του Βαλκανικού Πρωταθλήματος, ξεχώρισε ο τελικός της κατηγορίας των Αντρών όπου Νικητής και Βαλκανιονίκης αναδείχτηκε ο εκπληκτικός Ρουμάνος αθλητής Ede Molnar , ο οποίος άφησε την 2η θέση στον μαχητικότατο Έλληνα αθλητή Ηλία Τσορτουκτσίδη, που πέρασε μπροστά έπειτα από μια άτυχη στιγμή που είχε ο Δημήτρης Αντωνιάδης, ο οποίος μέχρι την στιγμή εκείνη καταδίωκε τον Ρουμάνο πρωταθλητή. Στην 3η θέση τερμάτισε ο επίσης Ρουμάνος Burta, και στην τέταρτη θέση ο Αντωνιάδης.

Στις Κορασίδες ξεχώρισε η Μαγιόγλου η οποία στέφθηκε Βαλκανιονίκης, αφήνοντας στην 2η θέση την ομόσταυλη της αθλήτρια της Εθνικής Ελλάδος Θεοχάρη.

Ο Τελικός στους παίδες ήταν και πάλι Ελληνική υπόθεση μεταξύ των Αλαμανιώτη, Ενγγλέζου, και Σταματόπουλου, όπου μετά από μία ακόμη εκπληκτική μάχη μεταξύ των τριών αγοριών Βαλκανιονίκης αναδείχτηκε ο Σταμάτης Εγγλέζος που κέρδισε επάξια την πρώτη θέση αφήνοντας στην 2η τον Σταματόπουλο και στην 3η τον Μάνο Αλαμανιώτη.

Στις Γυναίκες τα πράγματα δυσκόλεψαν αρκετά για τις Ελληνίδες αθλήτριες, και έτσι η Καμπάνη κατέλαβε την 4η θέση αφήνωντας την Καρούσου στην 5η και την Τζουλάκη στην 8η.

Μετά από την πανηγυρική παρουσίαση των ομάδων η οποία έλαβε χώρα στην κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, μπροστά από το Δημαρχείο, η δεύτερη μέρα των αγώνων του Βαλκανικού Πρωταθλήματος ΜΤΒ ξεκίνησε με τον αγώνα των κατηγοριών Women Juniors XCO Men Juniors XCO, όπου υπήρχε ελληνική συμμετοχή και συγκομιδή ακόμη δύο μεταλλίων.

Στην κατηγορία των Mens Junior XCO, ο αθλητής της Εθνικής Ελλάδος Ερατοσθένης Κωτούλας κατετάγη στην 2η θέση έπειτα από σκληρή μάχη που έδωσε μέχρι τέλους με τον Ρουμάνο Πρωταθλητή Antonio Vacarescu. Ο αγώνας των δύο αθλητών ήταν αμφίρροπος καθώς σε όλο το μήκος της διαδρομής όπου αμφότεροι εναλλασσόταν στην κορυφή του αγώνα. Στην τρίτη θέση τερμάτισε ο Emre Yuku από την Εθνική ομάδα της Τουρκίας, ο οποίος στην τελευταία στροφή του αγώνα μείωσε πολύ την διαφορά με τους δύο προπορευόμενους αθλητές χωρίς όμως να καταφέρει να τους περάσει.

Στην κατηγορία των Womens Juniors XCO έγινε ένας πολύ δυνατός αγώνας, του οποίου ο ανταγωνισμός τελείωσε στην δεύτερη στροφή. Την πρωτοπορία μονοπώλησαν οι Castea Raise από την Ρουμανία η οποία με σταθερό τέμπο κατάφερε να διατηρήσει την μεταξύ της διαφορά με την δεύτερη Γεωργίου Κωσταντίνα από την Εθνική Ομάδα της Κύπρου, που ακολουθούσε κατά πόδας την Ρουμάνα αθλήτρια, χωρίς όμως να καταφέρει να την απειλήσει σοβαρά. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κύπρια αθλήτρια την προηγούμενη μέρα ζόρισε αρκετά τον εαυτό της κατά την διάρκεια του eliminator. Έτσι κύλησε ο αγώνας μέχρι τέλους με τις δύο αθλήτριες τις οποίες καταδίωκε με μικρή διαφορά η Ελληνίδα αθλήτρια Καμπάνη Χριστίνα, η οποία άντεξε την πίεση μέχρι τέλους τερματίζοντας στην tρίτη θέση της γενικής.

Φυσικά η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται! Οι Έλληνες αθλητές και αθλήτριες άνοιξαν επάξια τον χορό των μεταλλίων για το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, ένα γεγονός το οποίο και συνεχίστηκε και στους υπόλοιπους δύο αγώνες των κατηγοριών, Women Elite XCO, Men Elite/Under 23 XCO.

Από την προκήρυξη του αγώνα ακόμη, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρων για συμμετοχή στον φαινομενικά δυνατότερο αγώνα και των δύο κατηγοριών, Women Elite XCO, Men Elite/Under 23 XCO. Στην γραμμή εκκίνησης η ένταση κυριαρχούσε σε όλους τους διεκδικητές και διεκδικήτριες του Πρωταθλήματος, οι οποίοι εναγωνίως περίμεναν τον αφέτη να σημάνει την έναρξη του αγώνα, που ξεκίνησε με πολύ δυνατή ένταση, σε όλο το μήκος του starting loop. Η 2η στροφή του αγώνα έφερε μεγάλες διαφορές μεταξύ όλων καθώς το τέμπο που επέβαλαν οι προπορευόμενοι αθλητές, ο Ελληνας Δημητρης Αντωνιάδης και ο Ρουμανος Δημήτριος, Ελλάς, και ο Μοlnar Ede, από την Romania, και ο επίσης Ρουμάνος αθλητής της παρέας Patric Pescaru, ήταν αρκετό για να δημιουργήσουν μια σεβαστή διαφορά από τους υπολοίπους αθλητές οι οποίοι προσπαθούσαν να μειώσουν την απόσταση! Στην τέταρτη θέση ο Ηλίας Τσορτουκτσίδης κυνηγούσε του τρεις αθλητές που βρισκόταν στην κεφαλή του αγώνα με ένα σταθερό τέμπο , που του επέτρεπε να ελέγχει τον ανταγωνισμό πίσω του. Λίγο πρίν την ολοκλήρωση της τελευταίας στροφής του αγώνα, επιτέθηκε ο Ρουμάνος πρωταθλητής Ede Molnar, (ο οποίος λίγο καιρό πριν, κατέκτησε την Τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΜΤΒ της Πορτογαλίας στο άθλημα του eliminator), και έδωσε τον δικό του ρυθμό στην κεφαλή του αγώνα έχοντα ξοπίσω του τον συναθλητή του Patric Pescau U23 που ακολουθούσε κατά πόδας. Ο Έλληνας πρωταθλητής Δημήτρης Αντωνιάδης ,κράτησε την 2η θέση γενικής και καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους οι οποίοι έσπευσαν να τον επευφημήσουν κατά τον τερματισμό του. Τρίτος κατετάγη ο μαχητικότατος Ηλίας Τσορτουκτίδης όπου κατά την διάρκεια του αγώνα, δύο φορές επιχείρησε να μειώσει την διαφορά του από τους τρείς προπορευόμενους αθλητές. Οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές τερμάτισαν με την εξής σειρά. Στην 9η θέση γενικής κατάταξης τερμάτισε, ο Χαρούν Μολά, στην 11η ο Νικόλαος Γεωργιάδης, 13ος ήταν ο Αλέξανδρος Καρούσος, 16ος ο Ηρακλής Μπαλάφας, 17ος ο Πρόδρομος Πούλιος, και 20ος ο Παίσιος Σιώνης.

Από την προκήρυξη του αγώνα ακόμη, υπήρξε μεγάλο ενδιαφέρων για συμμετοχή στον φαινομενικά δυνατότερο αγώνα και των δύο κατηγοριών, Women Elite XCO, Men Elite/Under 23 XCO. Στην γραμμή εκκίνησης η ένταση κυριαρχούσε σε όλους τους διεκδικητές και διεκδικήτριες του Πρωταθλήματος, οι οποίοι εναγωνίως περίμεναν τον αφέτη να σημάνει την έναρξη του αγώνα, που ξεκίνησε με πολύ δυνατή ένταση, σε όλο το μήκος του starting loop. Η 2η στροφή του αγώνα έφερε μεγάλες διαφορές μεταξύ όλων καθώς το τέμπο που επέβαλαν οι προπορευόμενοι αθλητές, Αντωνιάδης Δημήτριος, Ελλάς, και ο Μοlnar Ede, από την Romania, και ο επίσης Ρουμάνος αθλητής της παρέας Patric Pescaru, ήταν αρκετό για να δημιουργήσουν μια σεβαστή διαφορά από τους υπολοίπους αθλητές οι οποίοι προσπαθούσαν να μειώσουν την απόσταση! Στην τέταρτη θέση ο Ηλίας Τσορτουκτσίδης κυνηγούσε του τρεις αθλητές που βρισκόταν στην κεφαλή του αγώνα με ένα σταθερό τέμπο , που του επέτρεπε να ελέγχει τον ανταγωνισμό πίσω του. Λίγο πρίν την ολοκλήρωση της τελευταίας στροφής του αγώνα, επιτέθηκε ο Ρουμάνος πρωταθλητής Ede Molnar, (ο οποίος λίγο καιρό πριν, κατέκτησε την Τρίτη θέση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ΜΤΒ της Πορτογαλίας στο άθλημα του eliminator), και έδωσε τον δικό του ρυθμό στην κεφαλή του αγώνα έχοντα ξοπίσω του τον συναθλητή του Patric Pescau U23 που ακολουθούσε κατά πόδας. Ο Έλληνας πρωταθλητής Δημήτρης Αντωνιάδης ,κράτησε την 2η θέση γενικής και καταχειροκροτήθηκε από τους φιλάθλους οι οποίοι έσπευσαν να τον επευφημήσουν κατά τον τερματισμό του. Τρίτος κατετάγη ο μαχητικότατος Ηλίας Τσορτουκτίδης όπου κατά την διάρκεια του αγώνα, δύο φορές επιχείρησε να μειώσει την διαφορά του από τους τρείς προπορευόμενους αθλητές. Οι υπόλοιποι Έλληνες αθλητές τερμάτισαν με την εξής σειρά. Στην 9η θέση γενικής κατάταξης τερμάτισε, ο Χαρούν Μολά, στην 11η ο Νικόλαος Γεωργιάδης, 13ος ήταν ο Αλέξανδρος Καρούσος, 16ος ο Ηρακλής Μπαλάφας, 17ος ο Πρόδρομος Πούλιος, και 20ος ο Παίσιος Σιώνης.

Στον αγώνα των Γυναικών οι Ελληνίδες αθλήτριες επέβαλλαν τον δικό τους ρυθμό με τις Γιάχου και Καρούσου από την αρχή του αγώνα να διαλύουν τον ανταγωνισμό και να ξεχωρίζουν από τις υπόλοιπες αθλήτριες μέχρι το τέλος του αγώνα όπου τερμάτισαν αντίστοιχα στην πρώτη και δεύτερη θέση της γενική. Βαλκανιονίκης αναδείχτηκε η Ελευθερία Γιάχου της Εθνικής Ελλάδος με χρόνο 1:20.34’’ αφήνοντας στην 2η την ιδιαίτερα μαχητική Ειρήνη Μαρία Καρούσου μεχρόνο1:25. 4’’. Με τις επιδόσεις των Ελλήνων αθλητών, η Εθνική ομάδα πήρε την πρώτη θέση στην γενική Κατάταξη των ομάδων αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις. Βέβαια η καλή δουλειά που ξεκίνησε από την αρχή της χρονιάς ο Ομοσπονδιακός προπονητής του ΜΤΒ, Μανώλης Μεντάκης, απέδωσε τα μέγιστα σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα όλων των αθλητών και αθλητριών της Εθνικής Ομάδας.

Στο Βαλκανικό Πρωτάθλημα και τις δύο ημέρες το παρόν έδωσε η Γενική Γραμματέας του Δήμου Ξάνθης Σοφία Ψωμά η οποία μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο Δήμος Ξάνθης θα είναι αρωγός σε οποιανδήποτε δράση, προταθεί από για το καλό του αθλήματος της ποδηλασίας, και να προταθεί ο αγώνας και την επόμενη χρονιά και φυσικά μαζί με την Ελληνική Ομοσπονδία Ποδηλασίας και την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, θα κάνουμε όμορφα πράγματα. Ανανεώνουμε το ραντεβού μας για του χρόνου, και ευχόμαστε καλή συνέχεια σε όλους τους αθλητές και αθλήτριες που επισκέφθηκαν την πόλη της Ξάνθης».

Με την ολοκλήρωση της απονομής των επάθλων στους Βαλκανιονίκες αθλητές, τελείωσε το Βαλκανικό Πρωτάθλημα Ορεινής Ποδηλασίας 2022. Το ραντεβού όλων ανανεώθηκε για του χρόνου, με την διεξαγωγή κάποιου άλλου διεθνή αγώνα ΜΤΒ.