Τροχαίο με θύμα ένα άγριο άλογο έξω από την Σταυρούπολη Ξάνθης – Νεκρό το ζώο, ασφαλής ο οδηγός αλλά σοβαρές ζημιές το αμάξι του

Ένα τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στις στροφές της Σταυρούπολης Ξάνθης. Διερχόμενο όχημα που οδηγούσε 60χρονος κάτοικος Σταυρούπολης επί της εθνικής οδού Ξάνθης  – Σταυρούπολης συγκρούστηκε με άλογο που «πετάχθηκε» μπροστά του από διπλανή δασική έκταση όταν επιχείρησε να περάσει απέναντι.

Το άτυχο ζώο προσέκρουσε στο καπό του αυτοκινήτου. Η σύγκρουση ήταν σφοδρή και είχε σαν αποτέλεσμα τον θάνατο του ζώου. Ο οδηγός δεν τραυματίστηκε ωστόσο το αυτοκίνητό του έχει σοβαρές υλικές ζημιές.

Την έντονη ανησυχία τους μας μεταφέρουν κάτοικοι της Σταυρούπολης και ζητούν την λήψη μέτρων από τις αρχές πριν «θρηνήσουμε και ανθρώπινα θύματα», όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά. Υπενθυμίζουμε δε ότι έχουν συμβεί τουλάχιστον 5 – 6 ατυχήματα με τελευταίο πέρσι στο ίδιο σημείο όπου δύο νεαρές που κατευθύνονται στην Σταυρούπολη ήρθαν αντιμέτωπες και πάλι με άγριο άλογο. Ευτυχώς όμως δεν είχε αυτή την κατάληξη.

Να σημειώσουμε ότι στο σημείο υπάρχει ειδική σήμανση που προειδοποιεί τους οδηγούς ωστόσο τα άγρια άλογα φαίνεται να… αγνοούν τον κώδικα οδικής  κυκλοφορίας! Ωστόσο ζητούμενο παραμένει πως μπορούν οι εμπλεκόμενες αρχές, όπως το Δασαρχείο που έχει  την αρμοδιότητα διαχείρισης της άγριας πανίδας και η Περιφερειακή Ενότητα Ξάνθης που έχει την αρμοδιότητα της εθνικής οδού, να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα υιοθετώντας καλές πρακτικές από άλλες χώρες ώστε να εμποδίσουν και να αποτρέψουν συγκρούσεις του ανθρώπου με την άγρια ζωή που δεν περιορίζεται μόνο στα άλογα αλλά και τα αγριογούρουνα, ζαρκάδια, λύκους, αρκούδες κ.λ.π.

Το »Ε» απευθύνθηκε στο Δασαρχείο Σταυρούπολης και στην κα Καψάλη Σταυρούλα αναπληρωτής Δασάρχη. Όπως ανέφερε η κα Καψάλη το Δασαρχείο έχει  υποβάλλει προτάσεις για χρηματοδότηση μελέτης δύο φορές σε πρόγραμμα Life αλλά δεν κρίθηκαν επιλέξιμες και απορρίφθηκαν. Όπως υποστηρίζει η μελέτη είναι απαραίτητη : «Πρέπει να ξεκινήσουμε από την μελέτη. Να γίνει καταγραφή του πληθυσμού, η δυναμική του, η περιοχή που διαμένει και πως κινείται,  η συμπεριφορά του ώστε να βρούμε τα κατάλληλα μέτρα. Εμείς σαν υπηρεσία είμαστε υποστελεχωμένη και δεν μπορούμε να εκπονήσουμε την μελέτη αυτή. Γι αυτό ζητάμε την συνδρομή της περιφέρειας. Είχε γίνει παλαιότερα σύσκεψη μετά από πρωτοβουλία του πρώην αντιπεριφερειάρχη Νίκου Ευφραιμίδη γι’ αυτό το θέμα. Κατατέθηκαν προτάσεις όπως να τοποθετηθούν φράκτες  ή να τοποθετηθούν σημεία με τροφή στο βουνό ώστε να παραμένουν εκεί αλλά τελικά δεν προχώρησε τίποτε».

 

Στις  προθέσεις  για την αντιμετώπιση του προβλήματος από πλευράς της περιφέρειας αναφέρεται ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Κώστας Κουρτίδης: «Μας απασχολεί το ζήτημα γιατί τίθεται θέμα κινδύνου της δημόσιας ασφάλειας κατά την διέλευση από την περιοχή και έχουμε την πρόθεση να χρηματοδοτήσουμε μέσω μιας προγραμματικής σύμβασης μια μελέτη συνολική για την άγρια πανίδα , άλογα, αγριογούρουνα κ.λ.π. με την προϋπόθεση όμως να είναι χαμηλού κόστους.

Πηγή: https://empros.gr/