Ιβάν Μίτεφ: «Η επαρχία σβήνει… η Ξάνθη δύσκολα θα ξεσηκωθεί»

Ο Ιβάν Μίτεφ μίλησε σε ραδιόφωνο στην Θεσσαλονίκη για τις ευκαιρίες που πρέπει να δίνονται στους Ελληνες, τις διαφορές στο ποδόσφαιρο όταν ήρθε στην Ελλάδα με το τώρα και για τις δύσκολες ώρες της Ξάνθης.

Όσα είπε στο Radio Metropolis o πρωην αμυντικός Ξάνθης και Καβάλας και προπονητής του Δροσερού μέχρι πέρυσι: «Είμαι στην Ελλάδα 30 χρόνια. Πολλοί φίλοι μου διαπιστώνουν ότι νιώθω περισσότερο Έλληνας. Οταν είσαι σε μία χώρα προσαρμόζεσαι και θέλοντας και μη γίνεσαι ένα κομμάτι με την κοινωνία. Εκείνες οι εποχές δύσκολα θα ξαναέρθουν. Το ’92 που ήρθα ο κόσμος ζούσε με το ποδόσφαιρο, τώρα η επαρχία σβήνει. Τα μεγέθη του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού και του ΠΑΟΚ είναι άλλα. Βλέπετε, όμως, την Ξάνθη και τον ΟΦΗ τα τελευταία χρόνια, τι συνέβη. Η Ξάνθη δύσκολα θα ξανασηκωθεί» είπε αρχικά και συνέχισε:

«Δεν είχα προσέγγιση από κάποια μεγάλη ομάδα για να είμαι ειλικρινής. Εγώ δενόμουν με τις ομάδες, ήμουν συναισθηματικός, γι’ αυτό και έμενα χρόνια στις ομάδες που ήμουν. Στην Ελλάδα έναν παίκτη 33 ετών τον σβήνουν και γράφουν ότι στα 23 είναι ταλέντο. Ακούω τόσα χρόνια για την ελληνική νοοτροπία. Οταν έρχεται ένας ξένος λέμε να έχει χρόνο προσαρμογής. Εγώ όταν ήμουν στη Βουλγαρία τι έπαιζα μπάντμιντον; Το ίδιο πράγμα είναι. Υπάρχουν κάποιες λεπτομέρειες μόνο. Η Βουλγαρία έπεσε πολύ, κάτι που είδα δυστυχώς και μετά το 2004 στην Ελλάδα. Το ποδόσφαιρο το ακούμε περισσότερο για τους προέδρους. Βλέπουμε το δέντρο και χάνουμε το δάσος. Εγώ κάποτε είχα πει ότι δεν πρέπει να έρχονται τόσοι πολλοί ξένοι. Είχα παρεξηγηθεί γιατί με είπαν και εσύ τι είσαι; Ναι αλλά όταν ήρθα εγώ έπαιζαν τρεις και όχι δεκατρείς.

Για τον Κούτσια: «Ο ΠΑΟΚ πάντα είχε υψηλούς στόχους. Είναι θέμα προπονητή αν εμπιστεύεται τον παίκτη. Αν μπαίνει μόνο όταν είναι 3-0 δεν γίνεται κάτι. Μέχρι να φτάσει στην μεγάλη ομάδα δεν απέκτησε εμπειρία; Ο ΠΑΟΚ δεν αγόρασε τον Μπερμπάτοφ; Δεν πρόσφερε ούτε το 10%. Είδατε; Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο, δεν είναι μόνο το ποσό που θα δαπανήσεις. Η ακαδημία του ΠΑΟΚ και παλαιότερα του Ηρακλή έβγαζαν παιδιά. Δεν μπορούν να γίνουν όλοι… Λεβαντόφσκι, αλλά ξεχώριζες πέντε-έξι παιδιά μέσα από τις ομάδες. Ξαφνικά τα χάναμε. Δηλαδή στην Γ’ Εθνική θα πάρει εμπειρίες; εγώ αντικατέστησα τον βασικό στόπερ της Εθνικής Βουλγαρίας όταν ξεκίνησα. Αν έλεγα δεν μπορώ θα έπρεπε να είχα κρεμάσει τα παπούτσια μου.