Για τρίτη ημέρα ανεξέλεγκτη η μεγάλη φωτιά στο Εθνικό πάρκο Δαδιάς – Επιχειρούν 13 εναέρια μέσα

Για τρίτη ημέρα συνεχίζεται η καταστροφική πυρκαγιά στο οικοσύστημα της Δαδιάς-Λευκίμης Σουφλίου, με τις επίγειες δυνάμεις πυρόσβεσης να δίνουν όλη τη νύχτα δύσκολη μάχη με τα πύρινα μέτωπα που συνεχίζουν να καίνε ανεξέλεγκτα το παρθένο δάσος.

Το ανατολικό μέτωπο έχει ελεγχθεί. Βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά υπάρχουν μικρές και διάσπαρτες ενεργές εστίες. Το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι νοτιοδυτικά όπου συνεχίζει να καίει ένα μέτωπο με μεγάλη έκταση. Εκεί εστιάζουν πλέον την κύρια προσπάθεια με επίγειες και εναέριες δυνάμεις.

Με το πρώτο φως της ημέρας στη μάχη μπήκαν 4 αεροσκάφη και εννέα ελικόπτερα του στρατού. Σύμμαχος τους όπως όλα δείχνουν θα είναι και ο καιρός καθώς οι άνεμοι στην περιοχή έχουν κοπάσει και οι ριπές τους δεν ξεπερνούν τα 3 μποφόρ με αποτέλεσμα η εξάπλωση της φωτιάς να είναι πιο αργή.

Παράλληλα, θα συνεχιστούν και σήμερα Σάββατο οι προσπάθειες της Περιφέρειας και του Στρατού με τα μηχανήματα και τα πεζοπόρα τμήματα να δημιουργήσουν αντιπυρικές ζώνες.

Το πρόβλημα είναι ότι λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας που ισχύουν για τα σπάνια αρπακτικά πουλιά, δεν υπάρχουν σε κάποια σημεία δρόμοι πρόσβασης για τις επίγειες δυνάμεις και έτσι μόνο με εναέρια μέσα μπορεί να καταπολεμηθεί η φωτιά.

Μαζί με τις πυροσβεστικές δυνάμεις δουλεύουν και 32 υλοτόμοι από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς της περιοχής. Προσπαθούν να δημιουργήσουν μια αντιπυρική ζώνη, διαπλατύνοντας ένα μονοπάτι από την περιοχή Ταίστρες προς το δρόμο Δαδιάς – Λευκίμης.
Οι υλοτόμοι κόβουν και από πίσω έρχονται μηχανήματα για να απομακρύνουν τα κομμένα. Επίσης θα διαπλατύνουν την περιμετρική έξω από το χωριό Δαδιά, για κάθε ενδεχόμενο. Άλλοι 10 υλοτόμοι δούλευαν όλο το βράδυ μέχρι τις 5 το πρωί.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας συνεδρίασε στον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου το Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας τα μεσάνυχτα, έγινε εκτίμηση της κατάστασης και καταστρώθηκε το σχέδιο που θα εξελιχθεί όλη τη νύχτα αλλά και με το πρώτο φως της ημέρας. Οι  δυνάμεις της Πυροσβεστικής έκαναν εγκαταστάσεις στα τρία σημεία, που έφυγε η πυρκαγιά, εξωτερικά της περιμέτρου (βόρεια, βορειοδυτικά και δυτικά).

Αναπτύχθηκαν  πεζοπόρα τμήματα και Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων και έπιασαν το βορεινό κομμάτι.
Με το πρώτο φως άρχισαν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια μέσα (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Ακολούθησαν  3 Erickson με 20′ διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με Ειδικές Μονάδες Δασικών Επιχειρήσεων που θα φτάσουν από την Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Το βράδυ υπήρξαν φόβοι μήπως οι φλόγες απειλήσουν το χωριό της Δαδιάς ή της Λευκίμης, αλλά τελικά κάτι τέτοιο δεν έγινε λόγω των υπεράνθρωπων προσπαθειών που έδωσαν οι επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής που έχουν φτάσει από πολλά σημεία της Ελλάδας και όχι μόνο από Θράκη και Μακεδονία και μέχρι τις πρωινές ώρες.

Χθες το πρωί οι καπνοί από την καταστροφική πυρκαγιά της Δαδιάς είχαν φτάσει έως την Αλεξανδρούπολη δημιουργώντας αποπνικτική ατμόσφαιρα, σήμερα η ίδια κατάσταση επικρατεί στο Σουφλί. Λόγω της κατεύθυνσης των ανέμων, υπάρχει έντονο πρόβλημα από τον καπνό και την οσμή αλλά και σωματίδια από τα αποκαίδια έφτασαν έως την πόλη που δεν είναι άλλωστε και μακριά. Γι αυτό πολύς κόσμος, ιδιαίτερα οι ευπαθείας ομάδες έχουν κλειστά τα παράθυρα παρά την μεγάλη ζέστη.

Πηγή: https://www.evros-news.gr/