Νέα εφιαλτική νύχτα στον Έβρο – Μάχη 320 πυρσβεστών για να σωθεί το Δάσος της Δαδιάς – Εκκληση για εθελοντές από τον Δήμο Σουφλίου

Δεύτερη εφιαλτική νύχτα αναμένεται και σήμερα (22.7.2022) στον Έβρο καθώς η φωτιά αναζωπυρώθηκε στο Δάσος της Δαδιάς, παρά την αρχική αισιοδοξία ότι θα τεθεί υπό έλεγχο, με τις φλόγες να απειλούν παρθένα σημεία του Εθνικού Πάρκου.

Πιο συγκεκριμένα, στη φωτιά στον Έβρο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα, μεγάλος αριθμός εθελοντών πυροσβεστών και εθελοντικών οχημάτων. Λόγω της νύχτας, τα εναέρια μέσα κατάσβεσης έχουν καθηλωθεί.

Ωστόσο, στο πυροσβεστικό έργο συνδράμουν και οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας, καθώς στο σημείο βρίσκονται εθελοντικές ομάδες της ΓΓΠΠ αλλά και 7 μηχανήματα έργου του στρατού και μια ομάδα «Δευκαλίωνα», αποτελούμενη από 36 στελέχη, η Δασική Υπηρεσία, και η τοπική αυτοδιοίκηση με μεγάλο αριθμό υδροφόρων οχημάτων.

Επισης, συμφωνα με νυχτερινη ανακοινωση του Δημου Σουφλίου, καλούνται όλοι οι υλοτόμοι της ευρύτερης περιοχής που θέλουν να συνδράμουν εθελοντικά στο έργο της πυρόσβεσης του εθνικού μας πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης, να προσέλθουν αύριο 23/7 μετά τις 8:00 στην είσοδο του Φορέα Διαχείρισης.

Όπως ανέφερε νωρίτερα στην ενημέρωση για τις πυρκαγιές ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής, Ιωάννης Αρτοποιός, «τα γενικά χαρακτηριστικά της συγκεκριμένης πυρκαγιάς σχετίζονται με μεγάλο όγκο καύσιμης ύλης, αποτελούμενη από μαύρη πεύκη και τραχεία πεύκη και άλλα φυλλοβόλα είδη».

Όσο προχωράει η νύχτα, η ένταση των ανέμων φαίνεται να πέφτει και για αυτό οι πυροσβέστες δίνουν ακόμα μεγαλύτερη μάχη να προλάβουν περαιτέρω επέκταση του μετώπου, αφού ήδη εκτιμάται ότι έχουν καεί χιλιάδες στρέμματα δάσους.

Η ψηφιακή ανάλυση της επέκτασης της φωτιάς

Σύμφωνα με το meteo, το οποίο επικαλείται εικόνα πολύ υψηλής ανάλυσης του δορυφόρου Landsat 8 που μελέτησε η πυρομετεωρολογική ομάδα FLAME του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, η πυρκαγιά έχει κάψει περίπου 4.384 στρέμματα.

Στη δορυφορική εικόνα παρακάτω αποτυπώνονται επίσης οι ενεργές εστίες κατά τη χρονική στιγμή του περάσματος του δορυφόρου, ενώ σημειώνονται επίσης η θέση του Εθνικού Πάρκου Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου και τα όρια της προστατευόμενης περιοχής Natura 2000.

Meteo: Πώς θα κινηθούν οι άνεμοι τις επόμενες ώρες

Αυτή την ώρα (Παρασκευή 22.07.2022, 21:00) στην περιοχή της πυρκαγιάς πνέουν άνεμοι με εντάσεις στα 3 μποφόρ από ΑΒΑ διευθύνσεις και η θερμοκρασία βρίσκεται στους 30-31 ˚C, όπως αναφέρει το meteo.gr.

Με βάση τα τελευταία διαθέσιμα προγνωστικά στοιχεία, η ένταση των ανέμων τις αμέσως επόμενες ώρες θα διατηρηθεί στα 2-3 μποφόρ από μεταβλητές γενικά διευθύνσεις με πρόσκαιρη εξασθένηση τις πρωινές ώρες στα 1-2 μποφόρ, για να ενισχυθούν πάλι από τις πρώτες μεσημβρινές ώρες στα 2-3 μποφόρ από ΒΑ διευθύνσεις και τις απογευματινές ώρες στα 3-4 μποφόρ πνέοντας από Ν/ΝΔ διευθύνσεις.

Σημειώνεται ότι με βάση την ανάλυση των προγνωστικών στοιχείων, η αυριανή ημέρα (23.07.2022) χαρακτηρίζεται από μικρή πιθανότητα εμφάνισης πυρονεφών (ακραία συμπεριφορά) εφόσον η φωτιά συνεχίσει να καίει.

Συνολικά, αναμένουμε σταδιακή βελτίωση των πυρομετεωρολογικών συνθηκών τις επόμενες ώρες και έως νωρίς το πρωί, οπότε και θα υπάρξει εκ νέου επιδείνωση.

Με το πρώτο φως θα αρχίσουν να επιχειρούν τα τοπικά εναέρια μέσα πυρόσβεσης (2 PZL, 2 Tractores, 1 Mi8 και 2 Chinoock). Θα ακολουθήσουν 3 Erickson με 20′ διάφορα, 2 CL415 και ένα ΑΒ214. Τα εναέρια θα συμπληρωθούν με ένα Erickson και ένα ΑΒ214 με ΕΜΟΔΕ από Ελευσίνα. Σε κάθε κύμα θα πετάει και ένα ΒΚ117 συντονιστικό.

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping

Παράλληλα ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στην Δαδιά του Έβρου που εκδηλώθηκε χθες. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου ώστε να βοηθήσει το έργο των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση (κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.

Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Πηγή: https://www.newsit.gr/