Διψά για τίτλους με τον Παναθηναϊκό ο Γιούρι Λοντίγκιν: «Ο στόχος μου είναι πάντα η πρώτη θέση»

«Ο στόχος μου είναι πάντα η πρώτη θέση! Ωραία; Πάντα, παντού. Δεν έχει σημασία το πού. Δεν πα’ να παίζεις στο Europa League, στο Conference League. Θα διεκδικήσω το πρωτάθλημα. Δεν μπορώ να σας πω ότι υπολογίζω την πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί δεν είμαι έτσι. Εγώ πάντα θα διεκδικώ την πρώτη θέση»

Αυτές ήταν μερικές από τις δηλώσεις του Γιούρι Λοντίγκιν στη μεγάλη συνένετυξη που παραχώρησε στον ραδιοφωνικό σταθμό «bwinΣΠΟΡ FM 94,6».

Ξεκαθάρισε ότι πάντα στοχεύσει στην πρωτιά σε όποια διοργάνωση και αν αγωνίζεται, μίλησε για την μεταγραφή του στους «πράσινους», στον ανταγωνισμό μεταξύ των τερματοφυλάκων και το κλίμα που επικρατεί στο «τριφύλλι».

Αναλυτικά, όσα είπε:

Για την μεταγραφή στον Παναθηναϊκό: «Νομίζω ότι και πριν έναν χρόνο υπήρχε ένα, ας το πούμε, φλερτ. Είχα μάθει ότι υπήρχε ενδιαφέρον. Τίποτα συγκεκριμένο. Απλά είχα ακούσει κάτι από κάποιους ανθρώπους, ότι υπήρχε ενδιαφέρον και ότι ρωτούσαν για μένα. Μέχρι εκεί, δεν προχώρησε κάτι. Από τη στιγμή, όμως, μετά που πήγα στον ΠΑΣ Γιάννινα, έπαιξα και προς το τέλος είχα μάθει πάλι για το ενδιαφέρον. Μετά γίνονταν όλο και πιο έντονες συζητήσεις, πιο συγκεκριμένα πράγματα. Δεν είχαμε προχωρήσει όμως, να μιλάμε για πόσα χρόνια θα είναι το συμβόλαιο κτλ., πιο πολύ είχαμε μιλήσει για το ενδιαφέρον που υπάρχει. Μετά φυσικά φτάσαμε προς το τέλος της σεζόν. Εντάξει λογικό είναι. Ο Παναθηναϊκός είχε τελικό Κυπέλλου, είχε πολλά πράγματα ακόμη και γι’ αυτόν τον λόγο δεν είχαμε τόσο πολύ σοβαρές, ας το πούμε, συζητήσεις προς το τέλος της σεζόν. Μόλις τελείωσε η σεζόν, μετά από μία εβδομάδα περίπου, ξεκίνησαν οι συζητήσεις για συγκεκριμένα πράγματα. Είχα πάλι 2-3 επιλογές με επίσημη πρόταση…».

Για τις πρώτες εντυπώσεις: «Το πρώτο πράγμα που βλέπω είναι η οργάνωση, η αφοσίωση στον στόχο που είναι η καθημερινή βελτίωση και βήματα μπροστά. Όχι μόνο σε ό, τι αφορά, ας το πούμε, στο τακτικό κομμάτι. Τα βήματα που γίνονται πρώτα, αυτό που βλέπω εγώ, είναι πολύ σημαντικά. Είναι λεπτομέρειες που έχουν να κάνουν πάρα πολύ με τις δυνατότητες που έχει η ομάδα. Εδώ ο Παναθηναϊκός προσφέρει τα πάντα. Ό, τι χρειάζεται ένας αθλητής. Φυσικά, από εκεί και πέρα, μετά μπαίνουν και τα στοιχεία που θέλει να βάλει ο προπονητής, που συνεχίζει δηλαδή από πέρυσι να βάζει και περισσότερα. Όπως φαίνεται και η ομάδα, απ’ ό, τι καταλαβαίνω κιόλας, ζοριζόταν στην αρχή πέρυσι να μπει σ’ αυτήν τη φιλοσοφία. Φέτος, μου το λένε και τα παιδιά ότι είναι λίγο πιο εύκολο γι’ αυτούς και προσπαθούν να βελτιώνονται ακόμα περισσότερο. Αυτός είναι ο στόχος μας και χαίρομαι που έτσι βαδίζει το κλαμπ και η ομάδα. Θέλει υπομονή και πίστη σ’ αυτό που κάνουμε και πιστεύω ότι στη συνέχεια θα έρθουν ακόμα καλύτερα αποτελέσματα».

Για τον ανταγωνισμό και το κλίμα μεταξύ των τερματοφυλάκων: «Δεν θα μπορούσα να πω κάτι άλλο, γιατί σέβομαι τον εαυτό μου. Πάντα έχω τις μεγαλύτερες φιλοδοξίες όπου και να είμαι. Σε όποιον χώρο και να είμαι, δεν αναφέρομαι μόνο στο ποδόσφαιρο, αλλά γενικά. Τώρα για το θέμα του ανταγωνισμού, μπορεί να έλεγα διαφορετικά λόγια ακόμη και στα 27-28. Αυτή τη στιγμή, θα πω ότι για εμάς τους ποδοσφαιριστές, ο μεγαλύτερος ανταγωνισμός είναι ο εαυτός μας, είναι η ψυχολογία μας και το πόσο συγκεντρωμένα και σοβαρά δουλεύεις και υπάρχεις σ’ αυτό το σύστημα, ας το πούμε. Το κλίμα είναι υπέροχο. Επίσης, εάν έχεις ως άνθρωπος σεβασμό ο ένας στον άλλον, δεν νομίζω ότι υπάρχει κάποιος λόγος το να μην συμπαθείς κάποιον άνθρωπο εφόσον παίζει στη θέση σου. Εκτός κι εάν δεν έχετε καν σχέσεις. Άλλο αυτό. Από εκεί και πέρα όμως, δεν φταίει κάποιος συμπαίκτης σου που δεν παίζεις. Αυτός που κάνει τις επιλογές είναι ο προπονητής, άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να μην είμαι καλά μ’ έναν άλλον άνθρωπο, εφόσον με σέβεται, τον σέβομαι, υπάρχει αλληλοσεβασμός. Έχουμε πάρα πολύ καλή σχέση με τα παιδιά και εγώ είμαι άνθρωπος που μου αρέσει να δουλεύω, να είμαι συγκεντρωμένος πολύ. Από εκεί και πέρα, υπάρχουν στιγμές που θα χαλαρώσουμε, που θα μιλήσουμε, που θα περάσουμε χρόνο μαζί. Δεν νομίζω ότι ο ανταγωνισμός πρέπει να φέρνει και έχθρα ή οτιδήποτε άλλο».

Για τον Ιβάν Γιοβάνοβιτς: «Ο κ. Γιοβάνοβιτς δεν είναι πολύ ομιλητικός. Καλά κάνει και κρατά απόσταση με τους περισσότερους ποδοσφαιριστές. Μπορεί να κάνει 1-2 κουβέντες συγκεκριμένα και σε ό, τι έχει να κάνει με κάποια τακτικά κομμάτια και με κάτι που έχει να κάνει με την προπόνηση ή στην καθημερινότητα 1-2 φορές στις 10-15 μέρες μπορεί να τύχει και να μιλήσει. Εγώ είμαι εντάξει μ’ αυτό. Καταλαβαίνω πολύ καλά τη στάση του προπονητή. Όπως είπα και στην αρχή, φαίνεται τι θέλει να περάσει στην ομάδα, τι προσπαθεί να συνεχίσει να περνάει, να βελτιώνει ακόμα περισσότερο, να μειώνει τα λάθη. Είναι σοβαρός προπονητής. Κάνουμε σοβαρή δουλειά. Ο κ. Μουντάκης είναι ένας πολύ εργατικός προπονητής τερματοφυλάκων. Δίνει βάση σε κάθε λεπτομέρεια. Δουλεύουμε πολύ έντονα, πολύ καλά. Έχουμε τις αναλύσεις μας, έχουμε την επικοινωνίας μας, έχουμε τη δουλειά μας. Πάμε πολύ καλά».

Για τους στόχους του Παναθηναϊκού: «Κοιτάξτε, επειδή εγώ είμαι, πως να το πω, dream worker! Άρα εάν σκεφτώ έτσι, ο στόχος μου είναι πάντα η πρώτη θέση! Ωραία; Πάντα, παντού. Δεν έχει σημασία το πού. Δεν πα’ να παίζεις στο Europa League, στο Conference League. Που σημαίνει ότι αυτόματα όταν βγαίνεις σ’ ένα ματς -όποιο κι εάν αυτό- θέλεις να κερδίσεις, δεν θέλεις να χάσεις. Εάν μαζέψεις όλο αυτό, κάθε παιχνίδι και βγαίνεις για να κερδίσεις, σημαίνει ότι με τη θέλησή σου, με τη δουλειά που ρίχνεις. Ρίχνεις δουλειά για ποιον λόγο; Για να είσαι έτοιμος, καλύτερος από τον αντίπαλό σου, πιο γρήγορος, πιο δυνατός, πιο προετοιμασμένος, άρα σε κάθε παιχνίδι που προσπαθείς να κερδίσεις ο στόχος σου πρέπει να είναι πάντα ο πιο υψηλός. Είτε στην Ευρώπη είτε στο πρωτάθλημα. Άρα και ο Παναθηναϊκός πρέπει φυσικά να διεκδικεί πρωτάθλημα. Το λέω γιατί ανάλογα με το κάθε παιχνίδι, δηλαδή σε κάθε παιχνίδι που θα βγω, σε κάθε προπόνηση που θα βγω, θα δεις ότι θα δώσω το 100%, θα διεκδικήσω το πρωτάθλημα. Δεν μπορώ να σας πω ότι υπολογίζω την πρώτη ή τη δεύτερη θέση. Δεν μπορώ να το πω αυτό, γιατί δεν είμαι έτσι. Εγώ πάντα θα διεκδικώ την πρώτη θέση».

Για τις προσδοκίες των φιλάθλων από τον ίδιο: «Προσωπικά, η προετοιμασία μου είναι πάντα σοβαρή. Η αντιμετώπιση του κάθε παιχνιδιού, της κάθε προπόνησης είναι στο 100%. Δεν θα υπάρχει στιγμή που θα είμαι αδιάφορος. Δεν μπορώ να το κάνω αυτό στον εαυτό μου. Αλλιώς θα σταματήσω το ποδόσφαιρο, δεν έχω κανένα πρόβλημα. Και όπως είπα πριν, ο Παναθηναϊκός -και δεν το λέω σαν ένα κλασικό σλόγκαν ότι πρέπει να βλέπεις κάθε παιχνίδι ξεχωριστά…. Έτσι είναι, γιατί από τα 30 και μετά μαθαίνω πιο πολύ να ζω τις στιγμές. Όπως η στιγμή είναι ακόμη κι εδώ. Αυτήν τη στιγμή. Είναι στο γυμναστήριο, είναι στην προπόνηση, είναι η κάθε στιγμή. Όχι να λες ‘’Α, να κάνω κάτι γιατί αύριο έχω αυτό’’. Σήμερα τι κάνω. Ό, τι είναι σήμερα να το δώσω, θα το δώσω. Το αύριο είναι αύριο. Τι πρέπει να δώσω στο σημερινό παιχνίδι; Το 100% στο φουλ. Αυτό πρέπει να γίνεται σε κάθε παιχνίδι, ακόμα και σε φιλικό, σε δίτερμα, ή εάν παίζεις 10’-15’. Δεν έχει σημασία. Γιατί μ’ αυτόν τον τρόπο συνεχίζω και κάνω καλό στον εαυτό μου, άρα σε συνδυασμό με αυτό, κάνω καλό και στην ομάδα κι έτσι βγαίνω κι εγώ νικητής απ’ αυτό. Όλο αυτό δένεται. Εγωιστικά, να παίζεις εσύ απλά καλά και η ομάδα να κάνει σκαμπανεβάσματα, δεν πας πουθενά. Όσα περισσότερα κερδίσει η ομάδα, τόσα περισσότερα κερδίζεις εσύ μέσα απ’ αυτό. Είναι win-win».

Για το πως ξεκίνησε το ποδόσφαιρο: «Δεν ξέρω. Ναι, παίζαμε στο χωριό, στο γήπεδο. Απλά παίζαμε κι αρχίσαμε να κάνουμε τέρματα. Δεν θυμάμαι. Μετά είδα και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, είδα έναν τερματοφύλακα, τον Καμενί του Καμερούν. Δεν ξέρω πως προέκυψε. Δεν είναι ότι τον θαυμάζω ή κάτι τέτοιο. Απλώς τον είδα, πηδούσε από εδώ κι από εκεί και μ’ άρεσε αυτό το πράγμα. Θυμάμαι κιόλας εκείνη τη μέρα που πήγα στο Κάτω Νευροκόπι, στο χωριό, μας ρωτούσαν τι θέση παίζουμε και, επειδή ήμουν σχεδόν τελευταίος στη σειρά, μέχρι να με ρωτήσουν, ήμουν σε δίλημμα. Δεν ήξερα τι να πω. Τερματοφύλακας ή μέσα; Δεν ήξερα».