ΕΠΣ Έβρου: Με πλέι οφ και πλέι άουτ το νέο πρωτάθλημα και ορίζοντα 10 ομάδων στην Α’ Κατηγορία! Αλλάζει το σύστημα διεξαγωγής

Αλλάζει από την ερχόμενη κιολας σεζόν το σύστημα διεξαγωγης στο πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας ΕΠΣ Έβρου, όπως ειπώθηκε από την διοίκηση της Ενωσης στους εκπροσώπους των σωματείων που παραβρέθηκαν στην συνάντηση στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Ορεστιάδας.

Καταρχήν, το νέο πρωτάθλημα θα διεξααχθεί και πάλι σε δυο κατηγορίες: μια ενιαία Α’ Ερασιτεχνική (με καταρχήν αριθμό 12 ομάδων που μπορεί ωστόσο να μειωθούν καθώς ήδη η Μάκρη έχει ανακοινώσει ότι δεν θα αποδεχθεί την άνοδο ενώ και η Νέα Βύσσα παραμένει άγνωστο τι θα κάνει) και μια Β’ Κατηγορία (που θα χωριστεί όπως πέρυσι σε Βόρειο και Νότιο Όμιλο).

Οι σκέψεις της διοίκησης της ΕΠΣ Έβρου είναι από την σεζόν 2023-2024 στην Α’ Κατηγορία να μετέχουν μόνο 10 ομάδες και για τον λόγο αυτόν την προσεχή σεζόν θα υποβιβαστούν όσες θα χρειαστεί για να επιτευχθεί αυτό το νούμερο (θα εξαρτηθεί ο αριθμός και από το αν θα αποδεχθουν να ανεβούν οι της Β’ Κατηγορίας αλλά και από το αν ο πρωταθλητής θα ανέβει στην Γ’ Εθνική και φυσικά τι θα κάνει και η Αλεξανδρούπολη, εφόσον παραμείνει στην Γ’ Εθνική φέτος).

Για την προσεχή σεζόν το πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας θα διεξαχθεί με μάξιμουμ 12 ομάδες, αλλά πιθανά ήδη από φέτος να μείνει με 11 ή ακόμα και 10 (ειδικά αν διατηρηθεί η Αλεξανδρούπολη στην Γ’ Εθνική και με δεδομένη την άρνηση της Μάκρης). Η σκέψη λοιπόν είναι αντί το πρωτάθλημα να ολοκληρώνεται με το τέλος του 2ου Γύρου, να ακολουθούν πλέι οφ και πλέι άουτ.

Τα πλέι οφ θα είναι μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων της κανονικής διάρκειας, μεταφέροντας τους βαθμούς που έχουν κατακτήσει σε αυτήν, με την δημιουργία ενός νεου μίνι πρωταθλήματος έξι αγωνιστικών. Τα πλέι άουτ θα διεξάγονται μεταξύ των υπόλοιπων ομάδων, έξι ή επτά τον αριθμό κατά τα φαινόμενα, σε μονούς αγώνες που πιθανά θα διεξάγονται σε ουδέτερα γήπεδα, πάντα με τις ομάδες να μεταφέρουν τους βαθμούς της κανονικής διάρκειας.

Ο στόχος της διοίκησης της ΕΠΣ Έβρου, όπως διευκρινίστηκε και φάνηκε να γίνεται κατανοητό από τους πιο πολλούς παράγοντες, είναι με αυτόν τον τρόπο μέσω των πλέι οφ μεταξύ των τεσσάρων πρώτων ομάδων ο πρωταθλητής, όποιος κι αν ειναι αυτός, να έχει πριν τα μπαράζ ανόδου στην Γ’ Εθνική δυνατά παιχνίδια στα πόδια του με ααντιπάλους τις άλλες ισχυρές ομάδες του Νομού, ώστε να πάει με τα περισσότερα δυνατά εφόδια στις αναμετρήσεις για την άνοδο στην Γ’ Εθνική.

Με τον τρόπο αυτόν επίσης, δεν θα μπορούν εύκολα να υπάρξουν αδιάφορες ομάδες τόσο κατά την κανονική διάρκεια όσο και στα πλέι οφ – πλέι άουτ, όπως είχε παρατηρηθεί τα τελευταία χρόνια, αφού ακόμα και αν κάποιος ξεφύγει στην κορυφή ή μείνει πίσω στην ουρά, με δεδομένο ότι στο τέλος θα υπάρχουν έξι παιχνίδια με θεωρητικά ισοδύναμες ομάδες θα κρατάει τους πάντες σε εγρήγορση και θα διατηρεί αμείωτο το ενδιαφέρον…