Γ’ Εθνική: Τι μέλλει γενέσθαι με Ορφέα Ξάνθης, Αλεξανδρούπολη, Άρη Αβάτου και τις άλλες ομάδες μετά την απόφαση του Διαιτητικού της ΕΠΟ

Περιμένοντας ενδεχόμενη διαρροή του σκεπτικού της απόφασης του Διαιτητικού Δικαστηρίου της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, το ThrakiSportS επιχειρεί μια ανάλυση αυτής της απόφασης και προσπαθεί να εξηγήσει πως αυτή θα επηρεάσει τις τρεις ομάδες της Θράκης που εμπλέκονται με τον έναν ή τον άλλο τρόπο.

Καταρχήν, η απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου ακυρώνει την επικύρωση της βαθμολογίας μόνο για τον 1ο Όμιλο της Γ’ Εθνικής. Συνεπώς, δεν επηρεάζει κανέναν άλλον όμιλο. Για τους Ομίλους από τον 3ο μέχρι και τον 8ο όλα έχουν ολοκληρωθεί, έχουν κριθεί, έχουν περάσει και οι σχετικές προθεσμίες, άρα δεν γεννάται το παραμικρό θέμα είτε για να κινδυνεύσουν σύλλογοι που δεν διέθεταν αθλητική αναγνώριση είτε για να διεκδικήσουν στα χαρτιά την σωτηρία τους όσοι διέθεταν και υποβιβάστηκαν. Μόνο για τον 2ο Ομιλο υπάρχει ένα ερωτηματικό, όχι όμως λόγω της απόφασης του Διαιτητικού αλλά λόγω του CAS που αρχικά είχε αποφασίσει να μην επικυρωθεί η βαθμολογία (αλλά στο μεταξύ αυτή είχε ήδη επικυρωθεί από την ΕΠΟ) και πλέον φέρεται να ανατρέπει την τιμωρία της Λευκίμμης και άρα να προκαλούνται ανακατατάξεις στον βαθμολογικό πίνακα, που ωστόσο είναι επικυρωμένος και δεν έχει προσβληθεί αυτή η επικύρωση.

Δεύτερον, η ακύρωση της επικύρωσης της βαθμολογίας σημαίνει ότι το πρωτάθλημα είναι σαν να βρίσκεται εν ισχύ, μέχρι και την εκ νέου επικύρωσή της από την ΕΕ της ΕΠΟ. Αυτό σημαίνει ότι οποιαδήποτε πιθανή τιμωρία ομάδων, πχ επειδή δεν διέθεταν αθλητική αναγνώριση όπως ισχυρίστηκαν ο Πανδραμαϊκός για τον Αγροτικό Αστέρα και ο Ορφέας Ξάνθης τόσο για τον Αγροτικό Αστέρα όσο και για τους Αρη Αβάτου, Εθνικό Σοχού και Θερμαϊκό Θέρμης, θα ισχύσει στο περσινό πρωτάθλημα, αυτό που έληξε. Αν και δεν αναφέρεται επισήμως στο διατακτικό του Διαιτητικού, η εκτίμηση είναι ότι από την στιγμή που έγιναν δεκτές οι προσφυγές του Πανδραμαϊκού και του Ορφέα, οι αρεοπαγίτες δικαστές έχουν κρίνει προφανώς βάσιμο τον λόγο ότι οι τέσσερις συγκεκριμένες ομάδες μετείχαν παρανόμως στο πρωτάθλημα καθώς δεν διέθεταν αθλητική αναγνώριση. Αρα είναι εξαιρετικά πιθανό προχωρώντας στη νέα επικύρωση της βαθμολογίας, η ΕΠΟ να οφείλει να τοποθετήσει στις τέσσερις τελευταίες θέσεις τις συγκεκριμένες ομάδες, ανατρέποντας εντελώς τον βαθμολογικό πίνακα που ξέραμε ως σήμερα.

Τρίτον, αποτελεί ερωτηματικό εφόσον ποια θα είναι η κατάταξη αν η ΕΠΟ προχωρήσει σε νέα επικύρωση του βαθμολογικού πίνακα αποδεχόμενη ότι κακώς μετείχαν στο πρωτάθλημα ο πρωταθλητής Αγροτικός Αστέρας και οι Αρης Αβατου, Εθνικός Σοχού και Θερμαϊκός Θέρμης. Αν πράγματι αποδεχθεί κάτι τέτοιο η ΕΠΟ, κάτι που φέρεται να φωτογραφίζει το Διαιτητικό, οι συγκεκριμένες τέσσερις ομάδες θα πρέπει να λάβουν τις ισάριθμες τελευταίες θέσεις στην κατάταξη και να υποβιβαστούν στα τοπικά πρωταθλήματα, οπότε προφανώς αλλάζει ο πρωταθλητής (που ήταν ο Αγροτικός) και αναζητάται μόλις μια ακόμα ομάδα από τον 1ο Ομιλο της Γ’ Εθνικής προς υποβιβασμό (αφού θα ξέρουμε ήδη τις τέσσερις). Ωστόσο δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι ο πίνακας θα αλλάξει μόνο βάζοντας αυτές τις ομάδες στο τέλος. Αυτό είναι το ένα ενδεχόμενο, υπάρχει όμως και σοβαρό ενδεχόμενο να ακυρωθούν ολοι οι αγώνες των συγκεκριμένων τεσσάρων ομάδων, αφού θα είναι σαν να μην μετείχαν ποτέ στο πρωτάθλημα, οπότε μοιραια θα υπάρξουν και άλλες αλλαγές στον βαθμολογικό πίνακα (θα ευνοηθούν οι ομάδες που έχασαν πολλούς βαθμούς από τους συγκεκριμένους τέσσερις σε αντίθεση με αυτές που τις είχαν κερδίσει και πλέον θα δουν ενδεχομένως αυτούς τους βαθμούς να κάνουν… φτερά).

Τέταρτον, υπάρχει το ενδεχόμενο φυσικά η ΕΕ της ΕΠΟ να μην τελικά τιμωρήσει τις ομάδες που δεν είχαν αθλητική αναγνώριση, αλλά τότε θα υπάρξει κίνδυνος καταγγελίας σε βάρος της ΕΕ της ΕΠΟ ότι δεν εφαρμόζει δικαστική απόφαση (πχ από Πανδραμαϊκό ή Ορφέα Ξάνθης που κέρδισαν την υπόθεση στα δικαστήρια). Μια τέτοια προσφυγή αφενός θα μπλοκάρει την έναρξη της νέας σεζόν, αφετέρου να δημιουργήσει κίνδυνο για όποια μέλη της Εκτελεστικής της ΕΠΟ συμφωνήσουν με την εκ νέου επικύρωση της βαθμολογίας στον 1ο Ομιλο χωρίς να ληφθεί υπόψιν η απόφαση του Διαιτητικού να κηρυχθούν έκπτωτα από την Επιτροπή Δεοντολογίας της ΕΠΟ.

Πέμπτον, σοβαρό θέμα υπάρχει με τα μπαράζ ανόδου στην Super League 2, από την στιγμή που έλαβε μέρος σε αυτά ο Αγροτικός Αστέρας χωρίς (με βάση την απόφαση του Διαιτητικού Δικαστηρίου) να είναι ανακηρυγμένος πρωταθλητής στον 1ο ομιλο. Οι αγωνες του συγκεκριμένου μίνι πρωταθλήματος ανόδου μπορούν να ακυρωθούν ακόμα και αν ο Αγροτικός Αστερας εν τέλει ξανακηρυχθεί πρωταθλητής, αφού δεν ήταν τότε που έγιναν οι αγωνες. Από εκεί και πέρα, είναι πολύ πιθανό να ανακηρυχθεί νέος πρωταθλητής, πχ ο Πανδραμαϊκός. Ωστόσο είναι αμφόβολο αν ξαναπρολαβαίνει να διεξαχθεί τουρνουά μπαράζ ανόδου μεταξυ των πρωταθλητών – και ενώ υπάρχει ως γνωστόν θέμα και με τον πρωταθλητή του 2ου Ομίλου. Αυτός είναι ο λόγος που το σενάριο που κυοφορείται είναι η ΕΠΟ να υποχρεώσει την SL2 να δεχθεί στις τάξεις της όχι μόνο τις τέσσερις ομάδες που πέτυχαν την άνοδό τους στα μπαράζ αλλά εν τέλει και τους οκτώ πρωταθλητές των ισάριθμων ομίλων της Γ’ Εθνικής, όποιοι και αν αποφασιστεί ότι είναι αυτοί στον 1ο και τον 2ο Ομιλο. Αυτό φυσικά θα σημαίνει ότι τη νέα σεζόν η SL2 δεν θα έχει μόνο 30 αλλά συνολικά 34 ομάδες, όπως και πέρυσι δηλαδή, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω κατά έναν χρόνο το σχέδιο σταδιακής μείωσης των ομάδων στην κατηγορία.

Τέλος, σοβαρό θέμα γεννάται και ως προς το μέλλον των ομάδων του 1ου Ομιλου που θα υποβιβαστούν. Καταρχήν πρέπει να αποφασιστεί ποιες θα είναι αυτές, ώστε να γίνουν από την καθεμία η σωστή δήλωση συμμετοχής είτε στην Γ’ Εθνική είτε στο Τοπικό Πρωτάθλημα. Από εκεί και πέρα, μια σολομόντεια λύση που ακούγεται είναι ειδικά ως προς τον 1ο Ομιλο να μην υποβιβαστεί τελικά καμία ομάδα. Μια τέτοια κίνηση θα τους ικανοποιήσει όλους και θα απομακρύνει τον κίνδυνο να υπάρξει καταγγελία σε βάρος της ΕΕ της ΕΠΟ ότι δεν εφαρμόζει την απόφαση του Διαιτητικού. Σε αυτήν την περίπτωση βέβαια, ειδικά ο 1ος Ομιλος θα βρεθεί ουσιαστικά με καμια ομάδα να μην υποβιβάζεται, γεγονός που θα δημιουργήσει ενδεχομένς προσφυγές από άλλους ομίλους. Για αυτό και άρχισε να ξανακούγεται το σενάριο να παραμείνουν και τη νέα σεζόν οκτώ οι Ομιλοι στην Γ’ Εθνική, παρά την εκπεφραμένη βούληση της ΕΠΟ να μειωθούν σε τέσσερις, κάτι που αναφέρεται και στην τριετή προκήρυξη που εγκριθηκε πέρυσι και κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να αλλάξει.

Οποια απόφαση και αν λάβει εν τέλει η ΕΕ της ΕΠΟ, θα υπάρχουν παραμονούμενοι. Η ουσία είναι ότι μετά την απόφαση του Διαιτητικού τα πάντα ειναι ανοιχτά για τον νέο 1ο ομιλο της Γ’ Εθνικής: μπορεί τα πράγματα να παραμείνουν ως έχουν και οι μόνες θρακιωτικες συμμετοχες να ειναι του Πανθρακικού με τον Αρη Αβατου, μπορεί να σωθεί ο Ορφέας Ξάνθης σε βάρος (και) του Αρη Αβατου με τις θρακιώτικες συμμετοχές να μένουν δύο, μπορεί η απόφαση να συμπαρασύρει και την Αλεξανδρούπολη παρόλο που δεν προσέφυγε και οι συμμετέχοντες από την Θράκη στη νέα Γ’ Εθνική να είναι τρεις, μπορεί με απόφαση της ΕΕ να μην πέσει κανείς και άρα να μείνουν οι τρεις της περσινής σεζόν και να προστεθεί και ο Πανθρακικός ως τέταρτη θρακιώτικη ομάδα, ενώ πλέον παίζει και το αρνητικό σενάριο (οικειοθελούς) υποβιβασμού του ΑΟΞ, οπότε οι ομάδες από την Θράκη στον νέο 1ο Ομιλο της Γ’ Εθνικής μπορούν να είναι με βάση τα υπάρχοντα δεδομένα από 2 ως 5. Ενα μπάχαλο δηλαδή και ενώ ήδη φτάνουμε στα μισά του καλοκαιριού…