Κύπελλο Ελλάδος: Πρόταση Μπαλτάκου για τελικό στη Νέα Υόρκη υιοθετώντας την προ 6ετίας θέση Γκιρτζίκη και Γαβριηλίδη

Αρκετή σκόνη σηκώθηκε από την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Ποδοσφαίρου της ΕΠΟ να μην υπάρξουν αλλαγές στο σύστημα διεξαγωγής του Κυπέλλου Ελλάδος αλλά να μείνει ανοιχτή η πιθανότητα διεξαγωγής του τελικού στην περιφέρεια ή σε άλλες πόλεις του εξωτερικού που ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων.

Μάλιστα, οπως καταγράφεται στο σχετικό δελτίο Τυπου της ΕΠΟ, ο νέος πρόεδρος, Τάκης Μπαλτάκος πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα διεξαγωγής του τελικού στη Νέα Υόρκη. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοινωση, αποφασίστηκε:
– Να εξεταστεί η δυνατότητα διεξαγωγής του Τελικού του Κυπέλλου και σε πόλεις της περιφέρειας, εκτός της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, αλλά και σε πόλεις του εξωτερικού, στις οποίες ζει μεγάλος αριθμός Ελλήνων. Ο πρόεδρος της Ε.Π.Ο. Παναγιώτης Μπαλτάκος, μάλιστα, πρότεινε να εξεταστεί η πιθανότητα διεξαγωγής του Τελικού του Κυπέλλου στη Νέα Υόρκη.

Πρόκειται για μια πρόταση που έχει κάνει και το ThrakiSportS στο παρελθόν, όταν στην ηγεσία της ΕΠΟ βρίσκονταν θρακιώτικα στελέχη, η οποία μάλιστα είχε υιοθετηθεί και είχε περιληφθεί και απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ ενώ επίσης είχε περαστεί σχετική πρόβλεψη και στην προκήρυξη. Συγκεκριμένα τον Αύγουστο του 2016 μετά από πρόταση του Ξανθιωτη τότε προέδρου της ΕΠΟ Γιώργου Γκιρτζίκη και με τον Κομοτηναίο Μάνο Γαβριηλίδη να ειναι προεδρος της Επιτροπής Κυπέλλου, είχε ληφθεί σχετική απόφαση με την οποία είχε αλλάξει η προκήρυξη του Κυπέλλου της σεζόν 2016-2017.

Σύμφωνα με την τότε ανακοίνωση της ΕΠΟ, η απόφαση είχε ως εξής:

” Η εκτελεστική επιτροπή της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας στη συνεδρίαση της Πέμπτης 11.08.2016 (νο 61) ενέκρινε την εισήγηση του προέδρου για τη δυνατότητα της ΕΠΟ να ορίζει ως έδρα διεξαγωγής του Τελικού Αγώνα Κυπέλλου γήπεδο εκτός Ελλάδας με πρώτη επιλογή γήπεδο της Γερμανίας τροποποιώντας αναλόγως τη σχετική προκήρυξη.

Ως εκ τούτου η προκήρυξη του κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων περιόδου 2016/2017 στο άρθρο 3 διαμορφώνεται ως ακολούθως:

Έκτη φάση / τελικός αγώνας
Η έδρα του τελικού αγώνα του κυπέλλου επαγγελματικών ομάδων θα αποφασιστεί από την Εκτελεστική Επιτροπή της ΕΠΟ μετά από πρόταση της επιτροπής κυπέλλου μετά την ολοκλήρωση των αγώνων της δεύτερης φάσης η ΕΠΟ δύναται να ορίσει ως έδρα διεξαγωγής του τελικού αγώνα γήπεδο εκτός Ελλάδος με πρώτη επιλογή γήπεδο της Γερμανίας σύμφωνα με τις διατάξεις των κανονισμών FIFA / UEFA. Ως ημερομηνία διεξαγωγής του ορίζεται το Σάββατο 6 Μαΐου 2017 εκτός αν προκύψουν λόγοι ανωτέρας βίας“.

Εν τέλει ο τελικός εκείνης της σεζόν δεν ταξίδεψε εκτός Ελλάδας. ΑΕΚ και ΠΑΟΚ κοντραρίστηκαν στο Πανθεσσαλικό του Βόλου, με τα γνωστά έκτροπα που έκαναν τον γύρο του κόσμου και κόντεψαν να ματαιώσουν τον τελικό. Το αποτέλεσμα ήταν το ThrakiSportS να μιλήσει για δικαίωση Γκιρτζίκη και Γαβριηλίδη που ήθελαν ο τελικός αυτός να πάει στο εξωτερικό. Τελικά, η δικαίωση των δυο Θρακιωτών έρχεται έξι χρόνια μετά, με τον Γκιρτζίκη όμως πλέον να είναι εκτός ποδοσφαίρου αλλά τον Μάνο Γαβριηλίδη να συνεχίζει ως μέλος της ΕΕ της ΕΠΟ και να καλείται στο προσεχές διάστημα να επιχειρηματολογήσει ενώπιον των άλλων μελών υπέρ της πρότασης Μπαλτάκου που και ο ίδιος είχε πριν μερικά χρόνια κάνει.