Με ξένο Λεύκιππος, ΓΑΣ, Ασπίδα και Αρίωνας Ξάνθης! «Βόμβα» από την ΕΟΚ με έναν κοινοτικό σε Β’ και Γ’ Εθνική του μπάσκετ

Μια νέα καινοτομία φέρνει η διοίκηση της ΕΟΚ με ξένους στις εθνικές κατηγορίες μπάσκετ.

Σύμφωνα με την νέα προκήρυξη της ΕΟΚ, η οποία στον προεκλογικό της αγώνα πέρυσι είχε ως σλόγκαν την ενίσχυση του ερασιτεχνικού μπάσκετ από την βάση του και στις μικρές κατηγορίες, σε αντιδιαστολή βλέπουμε πως θα έχουμε την είσοδο ξένων σε Α2 αλλά κυρίως σε Β’ και Γ’ Εθνική για την ακρίβεια ενός αλλοδαπού αθλητή κάτι που συμβαίνει και σε αρκετά πρωταθλήματα της Ευρώπης.

Έτσι φαίνεται πως θα έχουμε τους πρώτους ξένους στον Λεύκιππο, στον ΓΑΣ Κομοτηνή και σε Ασπίδα και Αρίωνα Ξάνθης με την ελπίδα πως αυτοί που θα αποκτηθούν θα ανεβάσουν το επίπεδο των ομάδων μας και των νεαρών παιδιών που τις στελεχώνουν και απλά δεν θα πλαισιώσουν τις ομάδες όπως έγινε με καραβιές μέτριων ξένων σε ποδόσφαιρο και βόλευ.

Ωστόσο με τα οικονομικά των ομάδων να είναι ακόμα περισσότερα μειωμένα την φετινή σεζόν, η είσοδος ξένου έφερε αρκετές σκέψεις σε παράγοντες και αθλητές των ομάδων αν και πολύ νωρίς να κρίνουμε αυτή την νέα καινοτομία.

Όπως γράφει η basketa, ένα ακόμη μεγάλο άλμα πραγματοποιεί η ΕΟΚ, η οποία εναρμονίζεται με ότι συμβαίνει σε ολόκληρη των Ευρώπη, και δίνει για πρώτη φορά στην ιστορία των Εθνικών πρωταθλημάτων, το δικαίωμα σε ομάδες Β’ και Γ’ Εθνικής να έχουν από ένα κοινοτικό παίκτη.

Όπως αναφέρετεται στην γενική προκύρηξη θα πρέπει να προέρχεται από την Ευρωπαϊκή ζώνη της FIBA ή απο ειδικό καθεστώς, ενώ στις ειδικές προκυρήξες θα υπάρξουν οι διευκρινήσεις για την υποχρέωση στους νεότερους αθλητές.