Τι σημαίνει για την ΠΑΕ Ξάνθη η μη αδειοδότησή της από την ΕΠΟ – Ορατός κίνδυνος υποβιβασμού αν δεν ανατραπεί η απόφαση

Η μη αδειοδότηση της ΠΑΕ Ξάνθη από το αρμόδιο όργανο της ΕΠΟ δεν σημαινει ότι δεν της επιτρέπεται η συμμετοχή στο νέο πρωτάθλημα. Με κάτι τέτοιο θα κινδυνεύσει αν δεν πάρει την άδεια της ΕΕΑ (που πέρυσι πάντως την είχε δωσει και μάλιστα εις διπλούν, αφού επανεξετάστηκε ο φάκελος και μεσούσης της σεζόν).

Ωστόσο η μη αδειοδότηση σημαίνει μια σειρά από κυρώσεις που δημιουργούν συγκριτικό πλεονεκτημα στις αντιπάλους της ομάδας, σχεδόν ξεκαθαρίζοντας ότι στόχος της νέας σεζόν για τον ΑΟΞ δεν θα μπόρεί να είναι η (επ)άνοδος στην SL1 αλλά μάλλον η αποφυγη του υποβιβασμού στην Γ’ Εθνική. Πάντως, το θετικό για την θρακιώτικη ομάδα είναι ότι δεν είναι η μόνη που δεν έλαβε άδεια αλλά μια από τις πολλές, συνολικά 17, δηλαδη η πλειοψηφία των συμμετεχουσών στο νέο πρωτάθλημα. Συνεπώς τις ίδιες κυρώσεις θα έχουν και αυτές, άρα θεωρητικά θα αγωνιστεί υπό τις ίδιες συνθηκες μαζί τους για την αποφυγή των τελευταίων θέσεων – εφόσον υποθέσουμε ότι οι πρώτες θα καπαρωθούν από συλλόγους που δεν έχουν τέτοια προβλήματα.

Βέβαια, απαραίτητη διευκρίνιση: εκκρεμεί η απόφαση της Επιτροπής Αδειοδότησης σε δεύτερο βαθμό για τις ομάδες εντός τριημέρου που θα καταθέσουν έφεση. Ωστόσο επειδή δεν επιτρέπεται σε δεύτερο βαθμό να προσκομιστούν νέα στοιχεία, το παρελθόν έχει δείξει ότι στο 95% των περιπτώσεων η Δευτεροβάθμια Επιτροπή Αδειοδότησης επιβεβαιωνει την απόφαση της Πρωτοβάθμιας. Συνεπώς αν δεν ανατραπεί η αόφαση αυτή, θα επιβληθούν στην Ξάνθη οι κυρώσεις που αφορούν τις ΠΑΕ που δεν θα μπουν καν στον κόπο να καταθέσουν έφεση ή εφόσον καταθέσουν, απορριφθούν οι φάκελοί τους και σε δεύτερο βαθμό.

Σε αυτήν την περίπτωση λοιπόν οι ομάδες
i) θα τιμωρηθούν με πρόστιμο 10.000 ευρώ
ii) δεν θα μπορούν να αποκτήσουν ποδοσφαιριστές άνω των 25 ετών εκτός από τρεις.
Αυτό σημαίνει ότι θα μπορούν να αποκτήσουν απεριόριστους Έλληνες κάτω των 25 ετών, ξένους κάτω των 23 ετών και να ανανεώσουν όσα συμβόλαια επιθυμούν. Αλλά έμπειρους άνω των 25 ετών θα έχουν μόλις τρεις παίκτες, εκτός αν προλάβουν να ανανεώσουν.

Ωστόσο ως ανανέωση συμβολαίου θεωρείται αυτή που γίνεται πριν αυτό λήξει. Αν λήξει, μετά μετρά σαν μεταγραφή. Εν προκειμένω, με την Ξάνθη να έχει σχεδόν 25 συμβόλαια που λήγουν την άλλη εβδομάδα, πρέπει να κινηθούν τάχιστα οι διαδικασίες, διαφορετικά ο σύλλογος θα κινδυνεύσει να παίξει ουσιαστικά με την ομάδα Κ20 και ελάχιστες προσθήκες στο νέο πρωτάθλημα της SL2.

Ολοι αυτοί οι επιπρόσθετοι περιορισμοί είναι φυσιολογικό να προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη ανησυχια στους φίλους της ομάδας και να είναι ορατός ο κίνδυνος ο ιστορικός ΑΟΞ τη νέα σεζόν, ακόμα και αν καταφέρει να συμμετάσχει στο πρωτάθλημα (γιατι και αυτό έχει τεθεί υπό αμφισβήτηση την δεδομένη στιγμή), να κινδυνεύσει να υποβιβαστεί αγωνιστικά λόγω του αδύναμου ρόστερ που θα (αναγκαστεί να) σχηματίσει.