Πρόταση στον Δήμο Ξάνθης να τιμηθεί ο Χρήστος Πανόπουλος δίνοντάς το όνομά του στον δρόμο μπροστά από το γήπεδο του ΑΟΞ

Πέντε χρόνια συμπληρώνονται από την πρόταση να τιμηθεί εν ζωή ο (τότε ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη) Χρήστος Πανόπουλος με την ονοματοδοσία ενός δρόμου από τον Δήμο Ξάνθης, όπως είχε επικροτηθεί από τον Σύνδεσμο Παλαιμάχων Ποδοσφαιριστών του ΑΟΞ “Δημόκριτος”.

Η πρόταση είχε γίνει από φίλαθλο του ΑΟΞ, είχε καταγραφεί σε κεντρικό άρθρο από τον εκδότη της εφημερίδας «Εμπρός» Γιάννη Διαφωνίδη και είχε επικροτηθεί μια μέρα σαν και αυτήν πέντε χρόνια πριν, 22 Ιουνίου του 2017, από τον τότε πρόεδρο του «Δημόκριτου» Σάκη Ψωμά που έφυγε πριν μερικούς μήνες από τη ζωή.

Από τότε βέβαια έγιναν πολλά, αλλά η πρόταση παραμένει στο τραπέζι. Είναι άγνωστο ωστόσο μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την αποχώρηση του Πανόπουλου και τον υποβιβασμό της ομάδας λίγο πιο πριν και αφού είχε προηγηθεί η γνωστή τιμωρία για την περίφημη «πολυϊδιοκτησία», αν εκείνοι που την υποστήριζαν εξακολουθούν να το κάνουν.

Σε κάθε περίπτωση, σημασία έχει ότι τέτοια μέρα πέντε χρόνια πριν ο Σάκης Ψωμάς είχε επικροτήσει αυτό το ενδεχόμενο και κατά συνέπεια είναι κάτι που εύκολα θα μπορούσε να το προωθήσει προς υλοποίηση η κόρη του Σοφία, η οποία κατέχει εδώ και χρόνια την θέση της γενικής γραμματέως του Δήμου Ξάνθης ενώ πέρυσι ήταν και μέλος του ΔΣ του ΑΟΞ.

Συγκεκριμένα, με επιστολή του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Ξάνθης «Δημόκριτος» προς τον Δήμαρχο και το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης, ζητούνταν τα εξής:

«Κύριοι, με μεγάλη ικανοποίηση διαβάσαμε στο φύλλο της τοπικής εφημερίδας «ΕΜΠΡΟΣ» (αρ.φ. 9934 25/05/2017) με θέμα ¨Τιμή εν ζωή¨ πρόταση συμπολίτη μας να δοθεί το όνομα του δικού μας Χρήστου Πανόπουλου στο τμήμα της οδού που αρχίζει από τη στροφή μετά τη γέφυρα του Κόσυνθου και περνά μπροστά από το γήπεδο Α.Ο.Ξ. μέχρι εκεί που καταλήγει.

Σας υπενθυμίζουμε ότι στο γήπεδο του Α.Ο.Ξ. υπάρχουν ως γνωστόν δύο κερκίδες, η μία με το όνομα Άρης Κουλούρης και η άλλη με το όνομα του δικού μας Χάρη Ατματζίδη.

Γνωρίζετε ότι, κατά κοινή ομολογία, η Ξάνθη έχασε τη δυνατότητα του πλεονεκτήματος που θα είχε, επειδή δεν φρόντισε και δεν σκέφθηκε να τιμήσει εν ζωή τον Ξανθιώτη Μάνο Χατζιδάκι.

Επίσης γνωρίζετε ότι η Περιφέρεια ΑΜΘ τίμησε πρόσφατα σε ειδική εκδήλωση τον Χρήστο Πανόπουλο ως έκφραση αναγνώρισης της προσφοράς του στο ποδόσφαιρο της πόλης μας με αποτέλεσμα η Ξάνθη να μεσουρανεί πανελλήνια επί 28 χρόνια στο ποδοσφαιρικό στερέωμα.

Αναμφισβήτητα ήταν αγαθή και μεγάλη η τύχη που ήρθε στην πόλη μας ο Χρήστος Πανόπουλος.

Δεν θα επιχειρηματολογήσουμε για τους αυτονόητους λόγους που συνηγορούν για την υλοποίηση αυτής της πρότασης του συμπολίτης μας, με την οποία ο Σύλλογος των παλαίμαχων ποδοσφαιριστών Ξάνθης «Δημόκριτος» συμπαρατάσσεται και τη στηρίζει ολόθερμα.

Πιστεύουμε ότι η επιστολή μας αυτή θα τύχει της επιβαλλόμενης προσοχής και θα βρει απήχηση, ώστε να ευαρεστηθείτε να τη φέρετε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο με θετική εισηγητική πρότασή σας.

Ευελπιστούμε ότι και το Δημοτικό Συμβούλιο με τη σειρά του εκτιμώντας και αξιολογώντας με σωστή και ορθή κρίση και σημασία που έχει για την πόλη μας η παρουσία και η ύπαρξη του Χρήστου Πανόπουλου, θα υιοθετήσει και θα περιβάλλει με την έγκρισή του, την υλοποίηση της πρότασης ως ελάχιστο δείγμα απότισης τιμής εν ζωή στον Χρήστο Πανόπουλο όπως άλλωστε του αρμόζει.

Αν σήμερα ζούσε ο Μάνος Χατζιδάκις θα μας έλεγε τη λαϊκή ρήση:
¨Το να πεθάνω να με κλαις χάρη δεν στο γνωρίζω, τώρα που ζω θέλω να δω τα επιθυμητά και ελπίζω¨.

Ο αποφασιστικός και καθοριστικός λόγος απομένει:
¨Στην ορθοκρισία, την ορθοφροσύνη, την υψηλοφροσύνη και στη δικαιοδοσία τη δική σας και του Δημοτικού Συμβουλίου¨.

Μένουμε αισιοδοξούντες.

Για τον Σύλλογο Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Ξάνθης «Δημόκριτος».

Την πρόταση για τη μετονομασία της οδού «Βασιλίσσης Σοφίας» σε οδό «Χρήστου Πανόπουλου», την οποία είχε μεταφέρει στον Δήμο Ξάνθης και το Δημοτικό Συμβούλιο ο Σάκης Ψωμάς μέσω του Συλλόγου Παλαίμαχων Ποδοσφαιριστών Ξάνθης «Δημόκριτος», είχε εκφράσει σε άρθρο του ο ιδρυτής της εφημερίδας «Εμπρός» Γιάννης Διαφωνίδης.

Το κείμενο εκεινο ανέφερε τα εξής:

«Τιμή εν ζωή.

Φίλος συμπολίτης που ασχολείται και με το ποδόσφαιρο ως φίλαθλος, έκανε μία πρόταση για να τιμηθεί, εν ζωή μάλιστα, ο Χρήστος Πανόπουλος.

Πρότεινε να δοθεί το όνομα του Πανόπουλου στο τμήμα της οδού Βασ. Σοφίας όπου και το γήπεδο που χρόνια χρησιμοποίησαν Ορφέας, Ασπίδα και ΑΟΞ/Skoda Ξάνθη.

Μάλιστα η μετονομασία του μικρού αυτού τμήματος από τη γέφυρα του Κόσυνθου μέχρι και τη διασταύρωση στο Ναό Αγ. Κωνσταντίνου και Ελένης δεν θα δημιουργήσει προβλήματα στους κατοίκους εκεί διότι μένουν πάρα πολύ λίγοι.

Τώρα ως προς την τιμή στο πρόσωπο του Πανόπουλου, πιστεύουμε πως την αξίζει διότι η προσφορά του είναι μοναδική τόσα χρόνια στο ποδόσφαιρο της Ξάνθης».

Πέντε χρόνια μετά η πρόταση έχει μείνει στις καλένδες. Αλλά στα μέσα και στα έξω του Δήμου Ξάνθης είναι ο Σοφία Ψωμά, κόρη του προ ολίγων μηνών εκλιπόντος Σάκη Ψωμά. Αποτελεί λοιπον μεγάλο ερωτηματικό αν η ίδια θα την προωθήσει. Όπως είναι ερωτηματικό και αν όσοι είχαν τότε προχωρήσει σε αυτήν την πρόταση, συνεχίζουν και σήμερα, πέντε ακριβώς χρόνια μετά, να την υιοθετούν…

Απομένει να δούμε εάν θα προχωρήσουν οι όποιες ενέργειες και υλοποιηθεί η πρόταση η οποία, εκτός από τα μέλη του συλλόγου παλαιμάχων «Δημόκριτος» έγινε δεκτή με θετικά σχόλια από μεγάλη μερίδα Ξανθιωτών.

Δημήτρης Καλτέκης