Παγκόσμιο Υγρού Στίβου: Μια πρωτάρα ετών 27 από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Βουδαπέστη

Από τους αρκετούς «πρωτάρηδες» της εθνικής ομάδας κολύμβησης στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Υγρου Στιβου της Βουδαπέστης που ξεκινά το Σαββατο, η Μαρίλεια Δρασίδου είναι μία ιδιαίτερη και ξεχωριστή περίπτωση.

Η Δραμινή αθλήτρια πήρε πέρυσι, σε ηλικία 26 ετών, το «βάπτισμα του πυρός» σε μεγάλη διοργάνωση, μετέχοντας στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που έγινε στην ίδια πόλη, και τώρα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην ουγγρική πρωτεύουσα για την παρθενική συμμετοχή της σε Παγκόσμιο Πρωτάθλημα. Σε μία ηλικία που συνήθως οι κολυμβήτριες στην Ελλάδα έχουν ήδη σταματήσει την καριέρα τους, η αθλήτρια του Παλαιού Φαλήρου μοιάζει σαν ξεκινά τη δική της και μάλιστα με διεθνή… εσάνς.

«Εγώ μικρότερη ήμουν λίγο… τεμπέλα», λέει με αφοπλιστική ειλικρίνεια η Δρασίδου, στη συνέντευξη που παραχώρησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, στο περιθώριο της παρουσίασης της ελληνικής αποστολής για τη Βουδαπέστη. «Η αλήθεια είναι ότι δεν κολυμπούσα πολύ, έδινα περισσότερο βάρος στο σχολείο. Η κολύμβηση άρχισε να μου αρέσει παραπάνω όταν ήρθα στην Αθήνα και ξεκίνησα στον Παναθηναϊκό. Και στον ΚΟ Δράμας που ήμουν είχα ένα επίπεδο, είχα βγει πρώτη στο πανελλήνιο και είχα πάρει τα μόρια, που ευτυχώς δεν τα χρειάστηκα», εξήγησε η 27χρονη πρωταθλήτρια των 50μ. πρόσθιο, η οποία παράλληλα με την αγωνιστική της αναρρίχηση, σπούδασε στο Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, απ΄όπου αποφοίτησε φέτος.

Τι ήταν όμως αυτό που άλλαξε και επέτρεψε στη Δρασίδου να πιάσει επιδόσεις ικανές να τη στείλουν στις κορυφαίες διεθνείς κολυμβητικές διοργανώσεις; Η ίδια απαντά: «Ουσιαστικά, από τα 18 και μετά ξεκίνησα να κολυμπάω σοβαρά, ενώ γυμναστική ξεκίνησα να κάνω γύρω στα 20, οπότε άργησα να μπω σε αυτό το ρυθμό. Είδα ότι περνώντας τα χρόνια «κατέβαζα» και «κατέβαζα» το χρόνο μου και ότι στην πορεία αποδίδει αυτό που κάνω. Αυτό μου άρεσε και με… κράτησε. Κι έτσι, έφτασα στα 26 να συμμετέχω σε μεγάλη διοργάνωση».

Αφού έγινε η αρχή πέρυσι στη Βουδαπέστη, ακολούθησε η συμμετοχή της στο Ευρωπαϊκό και το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 25άρας πισίνας (όπου μάλιστα αγωνίστηκε στον τελικό των 4Χ50μ. μικτή ομαδική) κι έτσι η Δρασίδου έχει πλέον εμπειρία από μεγάλες διοργανώσεις («Δεν το λες και εμπειρία 1-2 διοργανώσεις, αλλά δεν πειράζει», σχολίασε γελώντας η ίδια, διακόπτοντας τη σχετική ερώτηση). Παράλληλα, στο διάστημα αυτό εκανε δικά της τα πανελλήνια ρεκόρ των 50μ. πρόσθιο σε μικρή και μεγάλη πισίνα, καταρρίπτοντας τις αντίστοιχες επιδόσεις της Αγγελικής Εξάρχου που άντεχαν από το 2009. 

Ατυχώς, ένα πρόβλημα τραυματισμού που την ταλαιπωρεί τους τελευταίους μήνες, της επιβάλλει να είναι πολύ συγκρατημένη σε ό,τι αφορά τους στόχους της στην ουγγρική πρωτεύουσα. «Φέτος ήμουν λίγο άτυχη, γιατί έχω βγάλει έναν τραυματισμό στη μέση που με ταλαιπωρεί από το χειμερινό πρωτάθλημα και δεν έχει περάσει τελείως. Υπό άλλες συνθήκες, στο Παγκόσμιο και στο Ευρωπαϊκό θα πήγαινα πλήρως φορμαρισμένη, τώρα δεν είμαι στο 100%», δηλώνει η Δρασίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ. «Θέλω να κάνω μία αξιοπρεπή εμφάνιση και να μπω ξανά σε αγώνες, γιατί δυσκολεύομαι ακόμη και στις προπονήσεις και στις εκκινήσεις. Θέλω να πιστεύω ότι μέχρι το Ευρωπαϊκό θα είμαι καλά και ο στόχος μου είναι αυτός. Θέλω να βελτιώσω την ατομική μου επίδοση, που είναι και πανελλήνιο ρεκόρ (σ.σ. 30.88), και νομίζω ότι θα είναι και όριο για του χρόνου. Θα ήθελα πολύ να συμμετέχω και στο Παγκόσμιο της 25άρας, που θα γίνει τον Δεκέμβριο στη Μελβούρνη. Και φυσικά να βοηθήσω και τη σκυταλοδρομία (σ.σ. 4Χ100μ. μικτή ομαδική) για του χρόνου, που παίρνεις την πρόκριση για τους Ολυμπιακούς».

Κεφάλαιο Ολυμπιακοί Αγώνες… «Προφανώς θα ήθελα να συμμετέχω σε κάτι τόσο μεγάλο, είναι το όνειρο κάθε αθλητή». Μόνο που για τη Δρασίδου, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, καθώς το αγώνισμα στο οποίο ειδικεύεται δεν περιλαμβάνεται στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Μοναδική, αλλά εξαιρετικά δύσβατη, διέξοδος, τα 4Χ100μ. μικτή ομαδική, όπου βέβαια θα πρέπει να κολυμπήσει 100μ. «Δουλεύω και το 100άρι, δεν είμαι τόσο καλή, αλλά το δουλεύω, γιατί είναι λίγο και το ψυχολογικό κομμάτι. Θεωρώ ότι με το χρόνο που έχω στα 50μ. μπορώ να βγάλω μία καλή επίδοση και στα 100μ., που θα μπορέσει να βοηθήσει τη σκυταλοδρομία για να πάρουμε την πρόκριση», επισήμανε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Δραμινή πρωταθλήτρια.

Με αφορμή την παρουσία μόλις τεσσάρων αθλητριών στη 15μελη κολυμβητική αποστολή για το Παγκόσμιο, ρωτήσαμε τη Μαρίλεια Δρασίδου τι θα έκανε η ίδια για να δώσει μία επιπλέον ώθηση στη γυναικεία κολύμβηση στην Ελλάδα. «Θεωρώ πολύ σημαντικό ότι καταφέραμε στο περσινό Ευρωπαϊκό να «πέσουμε» στη σκυταλοδρομία των γυναικών, παρότι ακυρωθήκαμε», απάντησε και διευκρίνισε στη συνέχεια: «Είναι πολύ σημαντικό, γιατί μαθαίνουμε η μία την άλλη, παίρνουμε εμπειρίες και έχουν κίνητρο και οι μικρότερες αθλήτριες. Βλέπουν ότι υπάρχει συμμετοχή και ότι μπορούν να «πέσουν» σε μία σκυταλοδρομία. Παράλληλα, τα όρια νομίζω ότι πλέον είναι πιο εφικτά, υπάρχει μία κατανόηση και από την ομοσπονδία και βοηθάνε. Για τις γυναίκες θα είναι πάντα δύσκολο, λόγω σπουδών, καριέρας κ.τ.λ.».