Επέτειος: 35 χρόνια «ντιρινίνι»! Ο άθλος της κατάκτησης του Ευρωμπάσκετ ’87 και η Θράκη!!!

Τριανταπέντε χρόνια συμπληρώνονται από την ιστορική ημέρα της κατάκτησης του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Μπάσκετ από την μικρή Ελλάδα, κόντρα στα θηρια της τότε εποχής – την Σοβιετική Ένωση στον τελικό, την Γιουγκοσλαβία στον ημιτελικό.

Ηταν βράδυ 14ης Ιουνίου του 1987 όταν οι δυο ελεύθερες βολές του «αγαθού γίγαντα» Αργύρη Καμπουρη είχαν βγάλει στους δρόμους όλους τους Έλληνες. Νωρίτερα βέβαια ηταν αυτές του Λιβέρη Ανδρίτσου που είχαν κρατήσει ζωντανή στην Ελλάδα στον αγωνα και έστειλαν το ματς στην παράταση. Αλλά ήταν και η νέα απίστευτη εμφάνιση του Νίκου Γκάλη, του Παναγιωτη Γιαννάκη, του Παναγιωτη Φασούλα και των άλλων παιδιών εκείνης της θρυλικής ομάδας.

Η επέτειος σηματοδοτεί μια από τις μεγαλύτερες επιτυχίες του Ελληνικού Αθλητισμού και είχε έντονο το άρωμα της Θράκης. Έτσι λοιπόν, με αφορμή την συμπλήρωση 35 ετών από την ιστορική επιτυχία το ThrakiSportS θυμάται αυτές τις πτυχές μεσα από τα ρεπορτάζ και τα άρθρα που κατά καιρούς έχει κάνει σε σχέση με εκείνη την διοργάνωση, η οποία σημαδεύτηκε από την περίφημη ροκ επιτυχία των Europe «The final countdown», το περίφημο «ντιρινίνι, ντιρινίνινιιιι».

Θυμόμαστε πως αντιμετώπισε ο θρακιώτικος Τύπος εκείνης της εποχής την ιστορική επιτυχία. Διαβάζουμε τα τηλεγραφήματα από την Θράκη. Βλέπουμε εικόνες – ντοκουμέντο από την θρακιώτικη παρουσία στις εξέδρες του ΣΕΦ, απλών φίλων και οπαδών της Εθνικής που ταξίδεψαν από τις Φέρες του Έβρου μέχρι φυσικά την ειδικότητα καλαθοσφαίρισης του ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης. Μεταφέρουμε τις ανέκδοτες ιστορίες του προέδρου του Συνδέσμου Διαιτητών Θράκης που βρέθηκε στο γηπεδο κάνοντας σκασιαρχείο. Φυσικά, αναδεικνύουμε τις αναμνήσεις του ομότιμου καθηγητή του ΔΠΘ Ευθύμη Κιουμουρτζόγλου, που τότε ήταν βοηθός του προπονητή Κώστα Πολίτη στον πάγκο, όπως τις είχε εκμυστηρευθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του στο ThrakiSportS. Τελος, φυσικά, θυμόμαστε την ιστορική τηλεοπτική μετάδοση του αγώνα…