Αφιέρωμα του e-magazine της ΕΟΚ στον Νεδήμ Καρά Αχμέτ: «21 χρόνια προσφοράς στην Ασπίδα Ξάνθης»

Αφιέρωμα στον τεχνικό της Ασπίδας Ξάνθης Νεδήμ Καρά Αχμέτ δημοσίευσε η ΕΟΚ στο 6ο e-magazine, για τα 21 χρόνια προσφοράς στον σύλλογο.

Αναφέρεται στην παθολογική αγάπη του για το μπάσκετ και τον σύλλογο της Ασπίδας Ξάνθης, την πρακτική στο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε το εφαλτήριο ενασχόλησης με το γυναικείο μπάσκετ και την ξεχωριστή σχέση του με τα κορίτσια της ομάδας. Το ThrakiSportS αναδημοσιεύει το αφιέρωμα στον Νεδήμ Καρά Αχμέτ:

Με… Ασπίδα την αγάπη για το μπάσκετ

Η τεράστια προσφορά του έμπειρου τεχνικού Νεδήμ Καρά Αχμέτ στα αθλητικά δρώμενα της Ξάνθης

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που είναι ταυτισμένοι με την πορτοκαλί «θεά». Ένας από αυτούς βρίσκεται στην Θράκη και συγκεκριμένα στην Ξάνθη και έχει συνδέσει το όνομα του με το γυναικείο μπάσκετ. Ο λόγος για τον Νεδήμ Καρά Αχμέτ, ο οποίος από το 2001 βρίσκεται αδιάκοπα στην τεχνική καθοδήγηση των γυναικείων τμημάτων της Ασπίδας Ξάνθης τόσο σε αγωνιστικά τμήματα όσο και σε επίπεδο τμημάτων υποδομής.

Με την ομάδα Νεανίδων του Ari College στην τελική φάση του Παντουρκικού Πρωταθλήματος.

H πρακτική στο Πανεπιστήμιο αποτέλεσε το εφαλτήριο ενασχόλησης με το γυναικείο μπάσκετ
Ο έμπειρος τεχνικός της Ασπίδας είναι γεννημένος στις 31 Οκτωβρίου του 1976 στην Ξάνθη, όπου και μεγάλωσε, και είναι απόφοιτος του Τμήματος Φυσικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Gazi της Άγκυρας. Όσο βρισκόταν εκεί, διατέλεσε για τρείς αγωνιστικές περιόδους (1996-1999) μέλος του τεχνικού επιτελείου ως βοηθός προπονητής στην Γυναικεία ομάδα Κολεγίου Αρι Πανεπιστημίου Τσανκάγια -Ari College-Cankaya University- που αγωνιζόταν στην Α1 Εθνική Κατηγορία Τουρκίας και συνεχίζει να αγωνίζεται έως και σήμερα ως «Πανεπιστήμιο Τσανκάγια». Αυτό έγινε στο πλαίσιο της πρακτικής της ειδικότητας της καλαθοσφαίρισης και ήταν ο λόγος που ασχολήθηκε πιο ενεργά με το γυναικείο μπάσκετ. «Η επιλογή για την ομάδα είχε να κάνει περισσότερο ως προς την απόσταση του γηπέδου από το σπίτι μου» ομολογεί ο coach Νεδήμ, ο οποίος έμελλε από τότε να ασχοληθεί με το γυναικείο μπάσκετ.

Από τα πρώτα χρόνια του coach Νεδήμ στην Ασπίδα Ξάνθης.

2001-2022: 21 χρόνια προσφοράς στην Ασπίδα Ξάνθης

Με το πέρας των πανεπιστημιακών σπουδών και την επιστροφή του στην Ελλάδα για την ολοκλήρωση της στρατιωτικής θητείας, δεν έχει αποχωριστεί ούτε ημέρα την Ασπίδα Ξάνθης. Συγκεκριμένα από το 2001 και έπειτα είναι αδιάκοπα προπονητής των γυναικείων τμημάτων της ομάδας (τόσο των αγωνιστικών τμημάτων όσο και των τμημάτων υποδομής), έχοντας με τη γυναικεία ομάδα 7 συμμετοχές στην Α2 Εθνική Κατηγορία και 1 συμμετοχή στη Β΄ Εθνική. «Όταν ολοκλήρωσα τη στρατιωτική θέση, υπήρχε ένα κενό στο πόστο του προπονητή στις γυναίκες και στα αναπτυξιακά τμήματα του γυναικείο της Ασπίδας και έτσι πήρα την ευκαιρία να ασχοληθώ με αυτό το κομμάτι» υπογραμμίζει ο Νεδήμ.

Στην αγκαλιά των αθλητριών του, στιγμές ανεπανάληπτες.

πίσης έχει διατελέσει για αρκετά χρόνια ως περιφερειακός προπονητής των κλιμακίων κορασίδων της Ε.ΚΑ.Σ.Α.ΜΑ.Θ. και είναι μέλος του ΣΕΠΚ από το 2001 έως και σήμερα έχοντας μάλιστα βραβευθεί αρκετές φορές στο παρελθόν από τον Σύνδεσμο για τις επιτυχίες και τις ανόδους της Ασπίδας.

Προπονητής, πατέρας και φίλος διαχρονικά για τα κορίτσια της ομάδας

Η δράση του δεν έχει να κάνει μόνο ως προπονητής καθώς αποτελεί ουσιαστικά δεύτερο «πατέρα» των κοριτσιών της Ασπίδας. Καθημερινά εκτός από το τακτικό κομμάτι, δίνει μεγάλη βαρύτητα και στο ανθρώπινο σκέλος. Επιπλέον έχει συμβάλλει σε σημαντικές δράσεις για τον σύλλογο, όπως ομαδικές επισκέψεις στην Κωνσταντινούπολη για την παρακολούθηση αγώνων ώστε να αποκτούν παραστάσεις υψηλού επιπέδου.

Πάντα καταφέρνει να φτιάχνει ομάδες-οικογένειες.

Επίσης, στη “νεκρή” από δράση περίοδο του Lockdown λόγω της πανδημίας φρόντιζε να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των κοριτσιών της Ασπίδας και των παιδιών του συλλόγου γενικότερα όπου μαζί με τους συνεργάτες – προπονητές (Παναγιωτόπουλος, Σουλιώτης, Κασαρτζίδης κ.α.) έφερναν μεγάλα ονόματα του ελληνικού μπάσκετ όπως οι Γιατράς, Δικαιουλάκος, Ιτούδης, Παπαλουκάς, Μπουντούρης, Βόβορας και Μάλτση.

Μάλιστα για να δώσει την ευκαιρία σε όλα τα παιδιά να έχουν επαφή με το αγαπημένο του μπάσκετ, μαζί με τους υπόλοιπους προπονητές της Ασπίδας διαμόρφωσαν και κατέστησαν λειτουργικό ένα γήπεδο μπάσκετ παρατημένο και μάλιστα ακόμα και τώρα πηγαίνει ώστε να κόβει τα χόρτα με προσωπική δουλειά και ιδρώτα!

Πολλές γενιές αθλητριών πέρασαν από τα χέρια του Νεδήμ και του αδερφικού του φίλου Δημήτρη Παναγιωτόπουλου.

Ακόμα ένα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης Χριστιανών – Μουσουλμάνων

«Η αγάπη του για το μπάσκετ είναι παθολογική και έχει τον τρόπο να το μεταφέρει στα παιδιά εδώ και δεκαετίες» ομολογεί ο προσωπικός του φίλος και συνεργάτης στην Ασπίδα Ξάνθης, Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, ο οποίος θεωρεί ευλογία για την Ασπίδα και τη Θράκη γενικότερα την παρουσία του coach Νεδήμ στα μπασκετικά δρώμενα ενώ επισήμανε πως είναι αυτός που ενέπνευσε πολλά παιδιά της μειονότητας να ασχοληθούν με το μπάσκετ.

Ο έμπειρος τεχνικός απολαμβάνει της εμπιστοσύνης όλης της μπασκετικής κοινότητας της Βορείου Ελλάδος καθώς όλοι αναγνωρίζουν το σπουδαίο του έργο και τη δουλειά που έχει κάνει σε όλα τα επίπεδα. Επιπλέον αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα αρμονικής συμβίωσης και πολυπολιτισμικότητας στην ακριτική Θράκη, φτιάχνοντας ένα ξεχωριστό «ψηφιδωτό» θρησκειών και πολιτισμών πορτοκαλί απόχρωσης.

Σε μία από τις βραβεύσεις του ΣΕΠΚ δια χειρός του Παναγιώτη Γιαννάκη.

Τα παιδιά του ταγμένα στο μπάσκετ

Και επειδή «το μήλο κάτω από τη μηλιά θα πέσει» ο γιος του ο 17χρονος Εμρέ αγωνίζεται στην εφηβική ομάδα της Ασπίδας παίρνοντας το βάπτισμα του «πυρός» στην ανδρική και η κόρη του Μερβέ αγωνίζεται στις Παγκορασίδες μέχρι και στο γυναικείο τμήμα της Ασπίδας κάνοντας μάλιστα το ντεμπούτο κόντρα στον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Πώς θα γινόταν άλλωστε διαφορετικά όταν και οι δύο μεγάλωσαν στα παρκέ παρέα με την μπάλα του μπάσκετ;