Τα τρία σενάρια για την επόμενη μέρα του ΑΟΞ μετά την «δέσμευση των μετοχών»: η διάλυση, ο υποβιβασμός στο ερασιτεχνικό και… το θαύμα

Το χρονικο μιας προδιαγεγραμμένης εξέλιξης βιώνει ο ΑΟΞ από την περασμένη Παρασκευή, όταν και δεσμεύθηκαν τα περιουσιακά στοιχεία του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα, ανάμεσα στα οποία και οι μετοχές της ΠΑΕ Ξάνθη (με βάση τουλάχιστον όσα μεταδόθηκαν στην τηλεοπτική “Δίκη” του Open).

Η ΠΑΕ Ξάνθη και ο Μπιλ Πάπας διέψευσαν, ο Κυριάκος Θωμαΐδης επέμεινε στην ακρίβεια των πληροφοριών του και πλέον το ερώτημα που πλανάται στα χείλη των φίλων της ομάδας είναι τι μέλει γενέσθαι με τον σύλλογο. O Μπιλ Πάπας έγραψε ότι «ο ΑΟΞ υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρχει» αλλά το ερώτημα είναι, πως θα υπάρχει. Υπάρχει μέλλον και ποιο θα ειναι αυτο;

Σε αυτό το κρίσιμο ερώτημα επιχειρεί να απαντήσει το ThrakiSportS, βάζοντας κάτω τα δεδομένα και εξετάζοντας τα τρία σενάρια που ακούγονται έντονα πέριξ των Πηγαδών για την επόμενη μέρα, με δεδομένο ότι πράγματι αντιμετωπίζει οικονομικό ζήτημα η ομαδα είτε θεωρήσουμε ότι υπάρχει δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα είτε όχι (έτσι κι αλλιώς στην Αυστραλία από όπου προέρχονταν τα χρήματα του Πάπας έχει υπάρξει δέσμευση και εκποιείται η περιουσία του και αυτο δεν αμφισβητείται).

Σενάριο 1ο: Η ΠΑΕ Ξάνθη και ο μεγαλομέτοχος της δεν καταφέρνουν να ξεμπλοκάρουν την δέσμευση των μετοχών και λοιπών περιουσιακών στοιχείων ή ακόμα και αν το κάνουν ή αν αυτή δεν υφίσταται, δεν βρίσκουν άμεσα τα χρήματα που απαιτούνται. Μοιραία η ομάδα δεν κατεβαίνει στο πρωτάθλημα, αφού χρειάζονται εγγυητικές επιστολές και συμβόλαια με παίκτες αλλά δεν θα υπάρχουν χρήματα για αυτά. Ουσιαστικά στην περίπτωση αυτή ακολουθείται ό,τι συνέβη πέντε χρόνια πριν με τον Πανθρακικό. Οδηγείται δηλαδη σε διάλυση η ΠΑΕ και τίθεται σε καθεστώς εκκαθαρρισης η Ανώνυμη Εταιρεία της, με τον σύλλογο της Ξάνθης να απέχει τη νέα σεζόν από τη συμμετοχή σε οποιοδήποτε πρωτάθλημα.

Σενάριο 2ο: Υπό το βάρος των νέων δεδομένων, η ΠΑΕ Ξάνθη δηλώνει από μόνη της μέσα στις επόμενες μέρες αδυναμία συμμετοχής στο νέο επαγγελματικό πρωτάθλημα και οικειοθελώς ζητάει να μετακομίσει σε χαμηλότερη κατηγορία, εν προκειμένω στην Γ’ Εθνική (με αντιπάλους Πανθρακικό και Αρη Αβάτου) ή ακόμα και στο τοπικό της ΕΠΣ Ξάνθης (σε κάθε περίπτωση σε μη επαγγελματική και άρα ερασιτεχνική κατηγορία). Στην περίπτωση αυτή τουλάχιστον δεν δημιουργείται το κενό της μη συμμετοχής του 1ου Σεναρίου και του κενού που θα δημιουργούσε, αλλά η κατάληξη είναι ίδια: η ΠΑΕ τίθεται σε εκκαθάριση 33 χρόνια μετά την ίδρυσή της και ο ΑΟΞ δεν θα λάβει μέρος σε επαγγελματική κατηγορία τη νέα σεζόν.

Σενάριο 3ο: Ο Μπιλ Πάπας με κάποιον μάλλον μαγικό τρόπο, που αυτή τη στιγμή μοιάζει ωστόσο περισσότερο με θαύμα παρά με πιθανή εξέλιξη, πετυχαίνει να ξεμπλοκάρει έστω κατά ένα μέρος τα περιουσιακά του στοιχεία και επιλέγει αυτά να τα διαθεσει για να εξασφαλίσει η ομάδα αδειοδότηση και να συμμετάσχει στο νέο πρωτάθλημα ή για να πουλήσει άμεσα την ΠΑΕ σε νέο ιδιοκτήτη – εφόσον υποθέσουμε ότι υπάρχει ενδιαφερόμενος. Εναλλακτικά βρίσκει τον συμπαίκτη που θα βάλει 2,5 εκατ. ευρώ, όπως εκτίμησε ο Αρης Πιαλόγλου. Σε αυτήν την περίπτωση η ομάδα μετέχει κανονικά στη νέα Super League 2 αλλά θα αποτελέσει ερωτηματικό υπό αυτές τις συνθήκες με τι ρόστερ θα λάβει μέρος και αν θα μπορέσει να διαμορφώσει ένα ανταγωνιστικό σύνολο.

Οπως γίνεται αντιληπτό, κανένα από τα τρία σενάρια δεν είναι αισιόδοξο. Αισιοδοξία θα μπορούσε να υπάρχει αυτήν την στιγμή μόνο αν σαν από θαύμα μαθαίναμε ότι έχουν ήδη ανανεωθεί τα περισσότερα από τα 20 και πλέον συμβόλαια που λήγουν στο τέλος του μήνα και ότι η ΠΑΕ Ξάνθη έχει ήδη φροντίσει να πληρώσει εγγυητικές για τη νέα σεζόν. Δεν συζητάμε για το ενδεχόμενο να έχουν ήδη πουληθεί οι μετοχές της και απλά να μην έχει ανακοινωθει, γιατί κάτι τέτοιο δεν έχει λάβει έγκριση από την ΕΕΑ και θα επιφέρει βαρύτατες κυρώσεις, σαν και αυτες με τις οποίες απειλήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο, όταν εξετάστηκε η υπόθεση από την ΕΕΑ και όλοι πανηγύριζαν που εν τέλει η Επιτροπή εκτίμησε ότι η ΠΑΕ Ξάνθη εξακολουθεί να ανήκει στον Πάπας παρά τους περί του αντιθέτου ισχυρισμούς του ίδιου στην δικαιοσύνη της Αυστραλίας και την παρέμβαση των τραπεζών.

Τότε στην Ξάνθη οι πιο πολλοί πανηγύριζαν με την απόφαση που επιβεβαίωνε τον Μπιλ Πάπας ως πραγματικό ιδιοκτήτη της ομάδας. Ισως σήμερα διαπιστώνουν ότι θα έπρεπε να κρατήσουν μικρό καλάθι και ενδεχομένως θα έπρεπε να πονηρευτούν που την ίδια ώρα στην Αυστραλία ο Πάπας έσπευδε να αποχωρήσει με συνοπτικές διαδικασίες από την Σίντνεϊ Ολίμπικ ώστε να μην πάρει στον λαιμό του την ομάδα, εξαιτίας της προσωπικής του υπόθεσης.

Κάποιοι μάλιστα αρχίζουν να φοβούνται ότι ίσως θα έπρεπε ο κόσμος να πανηγυρίσει αν το αποτέλεσμά της τότε απόφασης της ΕΕΑ ήταν διαφορετικό, γιατί στην περίπτωση αυτή μπορεί η ΠΑΕ Ξάνθη να έτρωγε μια ποινή αφαίρεσης βαθμών από το περασμένο πρωτάθλημα γιατί δεν θα είχε ενημερώσει έγκαιρα για την αλλαγή στο μετοχικό της καθεστώς, μια ποινή που εν τέλει δεν θα στοίχιζε και σε κάτι όπως εξελίχθηκαν τα πράγματα, ωστόσο με μια τέτοια απόφαση η ομάδα θα πέρναγε στα χέρια νέου ιδιοκτήτη (έστω και αν αυτός ήταν οι ίδιες οι τράπεζες από την Αυστραλία). Και ένας νέος ιδιοκτήτης προφανεστατα δεν θα έμπαινε στην ομάδα ώστε με το καλημέρα να την διαλύσει…