Επέτειος: 30 χρόνια από το πρώτο γκολ του Μαλαδένη στην Α’ Εθνική και την ανατροπή παραμονής του ΑΟΞ στον Βύρωνα (+video)

Ηταν 7 Ιουνίου του 1992, τέτοια μέρα 30 χρόνια πριν, όταν ένας Ξανθιώτης, ο Χρήστος Μαλαδένης, έβαζε το πρώτο γκολ της μεγάλης καριέρας του και με αυτο χάριζε στην ομάδα της πόλης του, τον ΑΟΞ, την παραμονή στην Α’ Εθνική.

Η ομάδα της Ξάνθης αντιμετώπιζε εκτός έδρας τον Αθηναϊκό στον Βύρωνα και ήθελε μόνο την νίκη για να μπορέσει να παραμείνει στην κατηγορία, καθώς είχε προηγηθεί η εκτός έδρας ήττα από τον Εθνικό Πειραιώς (3-2).

Τα πράγματα άρχισαν να πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο, αφού μετά από ένα άσφααιρο πρώτο ημίχρονο, περίπου στα μισά του δευτέρου ο Αθηναϊκός βρήκε το γκολ με τον Τσαβαλιά και έστειλε την Ξάνθη με το ενάμισι πόδι στην Β’ Εθνική.

Ωστόσο ο ΑΟΞ βρήκε τις δυνάμεις να αναστηθεί. Σχεδόν αμέσως ισοφάρισε με εύστοχο χτύπημα πέναλτι του Μαρίνου Ουζουνίδη το οποίο είχε κερδίσει ο Σάντρο και στην συνέχεια ήρθε το γκολ του Μαλαδένη, το πρώτο γκολ του Ξανθιώτη στα επαγγελματικά πρωταθλήματα (από τα 32 συνολικά με την φανέλα του ΑΟΞ και 96 στην καριέρα του), για να έρθει η ανατροπή, η νίκη και η παραμονή στην Α’ Εθνική κόντρα σε όλους και σε όλα.

Ο ΑΟΞ είχε αγωνιστεί τότε με αρχική ενδεκάδα τους Γιουργούση, Χαλκίδη, Κωνσταντινίδη, Ουζουνίδη, Αλαβάντα, Κωστένογλου, Καρυπίδη, Τζάτζο, Μαλαδένη, Σάντρο και Μαρτσέλο. Ο Καρλάου και ο Μαρινάκης είχαν περάσει ως αλλαγές στο δεύτερο ημίχρονο, στην θέση Χαλκίδη και Κατυπίδη αντίστοιχα.

Στην αποστολή μετείχε και ο μικρός τότε Ζήσης Βρύζας, που είχε κάνει ντεμπούτο με την φανέλα του ΑΟΞ λίγες εβδομάδες πριν. Βέβαια, η κεντρικη φωτο αρχειου των Μαλαδένη και Βρύζα είχε τραβηχτεί μερικά χρόνια μετά, αλλά το βίντεο παρακάτω είναι από αυτόν τον αγώνα και φέρνει αναμνήσεις 30 ετών, όταν και πάλι ο ΑΟΞ ήταν με την πλάτη στον τοίχο αλλά κατάφερε να σωθεί, να σταθεί όρθιος και να συνεχίσει την πορεία του στην Α’ Εθνικη…