Οι αδερφές Κεπεσίδου πανέτοιμες ώστε να υπερασπιστούν τον Παγκόσμιο τίτλο στο Παγκόσμιο με την Εθνική Ελλάδος

Ο χρόνος κυλά αντίστροφα για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Beach Handball στο Ηράκλειο και η Εθνική γυναικών κορυφώνει την προετοιμασία της για το μεγάλο ραντεβού. Στις φιλόξενες εγκαταστάσεις του Αμερικάνικου Κολεγίου Θεσσαλονίκης, αθλήτριες και τεχνικό επιτελείο βάζουν τις τελευταίες πινελιές προκειμένου να παρουσιαστούν πανέτοιμες ώστε να υπερασπιστούν τον Παγκόσμιο τίτλο που κέρδισαν το 2018 σοκάροντας τους πάντες.

Καθημερινά δεκαπέντε αθλήτριες μοχθούν υπό την καθοδήγηση της Μαρίας Καραντώνη και της Σοφίας Δημητρίου. Μεταξύ αυτών οι Μάγδα και Νικολίνα Κεπεσίδου από την Αλεξανδρούπολη.

Οι Μάγδα Κεπεσίδου, Αθηνά Καπρινιώτη, Νίκη Ράτσικα, Αλίκη Μακρή, Αποστολίνα Δημητρίου, Λένα Μούρνου, Τζένη Διακογιάννη, Ελίνα Τροχίδου, Νικολίνα Κεπεσίδου, Ελένη Κερλίδη, Ελένη Ποιμενίδου, Άννα Καλοϊδή, Μάρθα Λογδανίδου, Πένυ Αργυροπούλου και Αβραμίνα Σεβδίλη απαρτίζουν το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα και τις επόμενες μέρες θα ταξίδέψουν στο Ηράκλειο, για να ολοκληρώσουν την προετοιμασία τους. Το γραφείο Τύπου της ΟΧΕ βρέθηκε κοντά τους και κατέγραψε στιγμές και σκέψεις τους.

Επικές αναμνήσεις

“Η ομάδα προετοιμάζεται για το Παγκόσμιο πρωτάθλημα του Ηρακλείου και μοιραία το μυαλό μας γυρίζει διαρκώς τέσσερα χρόνια πίσω, στο Καζάν όταν κατακτήσαμε τον Παγκόσμιο τίτλο. Το Καζάν μας το θυμίζουν πολλά γύρω μας, ακόμη και το μέρος της προετοιμασίας είναι το ίδιο, από τις εγκαταστάσεις του ACT ξεκινήσαμε και τότε. Έχουμε αναμνήσεις, όπως έχουμε και από το ευρωπαϊκό της Κροατίας όταν πήραμε την έκτη θέση. Όταν το καταφέραμε, πριν το Καζάν, ήταν κάτι πρωτόγνωρο για το ελληνικό χάντμπολ σε γυναικείο επίπεδο. Από τότε κύλησαν τέσσερα χρόνια, όμως η δίψα και η θέληση για διακρίσεις παραμένουν αναλλοίωτες και για τις αθλήτριες και για τις προπονήτριες. Οι αναμνήσεις απλώς μας δίνουν δύναμη”, θα πει η αρχιτεκτόνισσα της ομάδας, η προπονήτρια Μαρία Καραντώνη και θα συμπληρώσει τη σκέψη της η Άννα Καλοϊδή, εκ των αρχηγών της Εθνικής: “Είναι το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα μετά το Καζάν και το περιμένουμε με μεγάλη ανυπομονησία. Δεν φαντάζεστε πόσο έντονα σκεφτόμαστε όσα ζήσαμε στο Καζάν από τότε που ξεκίνησε η προετοιμασία, βλέπουμε τα βίντεο και τις φωτογραφίες και ξαναζούμε αυτό που πετύχαμε τότε. Γι’ αυτό μετράμε τις μέρες για να ξεκινήσει το Παγκόσμιο στο Ηράκλειο”.

Η δυσκολότερη αποστολή

Από εκείνο το αλησμόνητο καλοκαίρι του 2018, η Εθνική γυναικών κατέχει τον τίτλο της παγκόσμιας πρωταθλήτριας. Στο Ηράκλειο, θα παραταχθεί με περηφάνια για να υπερασπιστεί τον τίτλο της, αλλά σε καμία περίπτωση δεν θα έχει έπαρση. Και η πιο προσγειωμένη είναι η Μαρία Καραντώνη: “Σε τόσο υψηλό επίπεδο, το θέμα είναι να υπάρχουν οι κατάλληλες συνθήκες και το έμψυχο δυναμικό, ώστε να υπάρχει και διάρκεια. Δυστυχώς εμείς δεν έχουμε την τεράστια δεξαμενή αθλητριών, σε αντίθεση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες τουλάχιστον. Παρ’ όλα αυτά έχουμε τη δική μας δεξαμενή και τις δικές αθλήτριες. Εφόσον δεν υπάρχουν τραυματισμοί και άλλα απρόοπτα, πιστεύω ότι διαθέτουμε την εμπειρία και την ωριμότητα να αντιμετωπίσουμε όλες τις καταστάσεις. Αγωνιστικά, είμαστε σε ένα επίπεδο όπου σε όποιον όμιλο και αν κληρωνόμασταν θα αντιμετωπίζαμε τις ίδιες προκλήσεις”.

Την ίδια γνώμη έχουν και οι αθλήτριες: “Είμαστε προσηλωμένες και ξέρουμε το στόχο μας. Θα είναι μία δύσκολη διοργάνωση, θα βρούμε απέναντί μας χώρες για πρώτη φορά. Η πρόκληση που αντιμετωπίζουμε είναι ακόμη μεγαλύτερη αν αναλογιστείτε πόσο δύσκολο είναι να παραμείνεις ψηλά, όταν έχεις κατακτήσει την κορυφή. Όμως, κάθε αθλητής και κάθε αθλήτρια θέλουν να κάνουν την προσπάθειά τους όσο καλύτερα γίνεται και φυσικά να κερδίσουν. Αυτό θέλουμε κι εμείς”, τονίζει η Νικολίνα Κεπεσίδου και συμπληρώνει η Άννα Καλοϊδή λέγοντας ότι “στο πίσω μέρος του μυαλού μας πάντα υπάρχει η πρωτιά. Ωστόσο είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος. Θα πάμε βήμα-βήμα και όσο πιο ψηλά φτάσουμε, τόσο περισσότερο ικανοποιημένες θα είμαστε. Τώρα τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, διότι υπάρχουν πίσω μας τα χαμένα χρόνια της πανδημίας, αλλά υπάρχει και μία ευθύνη στις πλάτες μας. Στο Καζάν είχαμε την παρθενική μας συμμετοχή και είχαμε άγνοια κινδύνου. Πλέον ξέρουμε τι μας περιμένει, γνωρίζουμε ότι όλοι προσδοκούν κάτι καλό από εμάς και συνεπώς το βάρος είναι μεγαλύτερο “.

Με τους Έλληνες στην κερκίδα

Το 2019 η Εθνική γυναικών θριάμβευσε στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας μπροστά στους Έλληνες φιλάθλους. Αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία επιζητούν και τώρα όλα τα μέλη της ομάδας. “Για κάθε διοργάνωση υπάρχει ανυπομονησία, πόσο μάλλον τώρα που το Παγκόσμιο φιλοξενείται στην Ελλάδα. Θέλουμε να μας γνωρίσει ο κόσμος, θέλουμε να μάθουν όλοι το άθλημά μας κι εμείς θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για τους δίνουμε χαρά”, εξηγεί η Νικολίνα Κεπεσίδου. Από την πλευρά της η Μαρία Καραντώνη προσθέτει ότι “χαίρομαι πάρα πολύ διότι στην Κρήτη θα έχουμε στο πλευρό μας το ελληνικό κοινό. Πριν τρία χρόνια, στους Μεσογειακούς Αγώνες της Πάτρας ζήσαμε αυτή την εμπειρία και ήταν κάτι κάτι το ξεχωριστό. Πρώτη φορά παίζαμε με τόσο μεγάλο και ενθουσιώδες κοινό και θέλουμε να το ξαναζήσουμε αυτό στο Ηράκλειο με ακόμη περισσότερο κόσμο”.

Ψυχή, ομαδικό πνεύμα και ωριμότητα

Ποια είναι όμως τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της Πρωταθλήτριας Κόσμου; “Αν θα έπρεπε να διακρίνουμε το όπλο της ομάδας, είναι η ψυχή. Είναι ανεξήγητο πώς δένει τόσο καλά αυτή η ομάδα όταν βρίσκεται στο γήπεδο. Σίγουρα υπάρχουν μειονεκτήματα σε σχέση με άλλες χώρες και ίσως η ψυχή να μην αρκεί για να τα αντισταθμίζει όλα αυτά. Σε σχέση με την προηγούμενη διοργάνωση έχουν αλλάξει πολλά, το επίπεδο έχει ανέβει. Δεν υπάρχει εύκολος αντίπαλος. Ωστόσο, κι εμείς έχουμε καλή ομάδα και θα βάλουμε τα δυνατά μας” θα πει η Άννα Καλοϊδή και συμπληρώνει η Νικολίνα Κεπεσίδου ότι “νομίζω, ότι το ατού μας είναι ακριβώς ότι είμαστε ομάδα. Δεν υπάρχει “εγώ”, αλλά “εμείς” και η μία παίζει για την άλλη”.

Ο επίλογος ανήκει στην Μαρία Καραντώνη: “Μπροστά μας έχουμε μία τεράστια διοργάνωση και δεν είναι υπερβολή να πούμε ότι με εξαίρεση δύο – τρεις ομάδες, όλες οι υπόλοιπες μπορούν να διεκδικήσουν μετάλλιο. Οι διαφορές είναι ελάχιστες, όλα είναι ανοικτά. Οι πιο πολλές ομάδες υπέρτερούν έναντί μας καθώς έχουν δέκα με είκοσι αγώνες πρόσφατους αγώνες στα πόδια τους και αρκετές αντίπαλες ομάδες θα έχουν ακόμη περισσότερους λόγω του EBT Masters μέχρι να ξεκινήσει το Παγκόσμιο. Εμείς, με την ωριμότητά μας θα προσπαθήσουμε να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση και να βγάλουμε στο γήπεδο τον καλύτερο εαυτό μας”.

Info: Τα Παγκόσμια Πρωταθλήματα Ανδρών – Γυναικών και Εφήβων – Νεανίδων θα διεξαχθούν στο Ηράκλειο από τις 14 έως τις 26 Ιουνίου. Η Εθνική γυναικών κληρώθηκε στον Α’ όμιλο με αντιπάλους την Πορτογαλία, το Μεξικό και την Ταϊλάνδη.

Δείτε περισσότερες φωτογραφίες με ένα κλικ ΕΔΩ.