Super League: Θύμισε τις δίκες της πολυϊδιοκτησίας η δραματική συζήτηση στην Επιτροπή Δεοντολογίας για τον υποβιβασμό του Παναιτωλικού

Τρεις ώρες διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία της υπόθεσης του Παναιτωλικού και του στοιχηματισμού του πρώην γενικού αρχηγού του Χρήστου Κουτσοσπύρου στον αγώνα πρωταθλήματος με τον ΟΦΗ, για τον οποίο η ερευνήτρια της Επιτροπής Δεοντολογίας, Παναγιώτα Σαρδέλη, έχει εισηγηθεί τον υποβιβασμό της ομάδας του Αγρινίου και πρόστιμο 300.000 ευρώ και για τον Κουτσοσπύρο 10ετή απαγόρευση ενασχόληση με το ποδόσφαιρο.

Η υπόθεση εκδικάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας στην αίθουσα συνεδριάσεων της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΠΟ και είναι αλήθεια ότι σε όσους την παρακολούθησαν θύμισε τις δραματικές δίκες της Ξάνθης, του ΠΑΟΚ κλπ προ διετίας για την περίφημη υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας. Εκείνη η υπόθεση ουσιαστικά οδηγησε στον υποβιβασμό της Ξάνθης. Τωρα για εντελώς διαφορετικό λόγο κινδυνεύει ο Παναιτωλικός, η ομάδα που πέρυσι τέτοιες μέρες απέναντι στον ΑΟΞ διατηρήθηκε στο μπαράζ στην Α’ Εθνική με την Ξάνθη να παραμένει στην δεύτερη τη τάξει κατηγορία.

Η ερευνήτρια της υπόθεσης του Παναιτωλικού όταν ρωτήθηκε από το προεδρείο είπε ότι εμμένει στην εισήγηση της για υποβιβασμό την ώρα που οι τρεις δικηγόροι του Παναιτωλικού (Δημητρακόπουλος, Πιλάβιος, Βοσκόπουλος) ζητούσαν την απαλλαγή της ομάδας του Αγρινίου αφού όπως τόνισαν, δεν προκύπτει ευθύνη στον στοιχηματισμό και την τιμωρία μόνο του Κουτσοσπύρου. Την απαλλαγή δηλαδή της ομάδας του Αγρινίου για τα άρθρα 27 (για προκαθορισμό αποτελέσματος αγώνα που δεν προκύπτει, όπως ειπώθηκε) και 29 του Κώδικα Δεοντολογίας (για επηρεασμό για χειραγώγηση αγώνα που επίσης τονίστηκε δεν προκύπτει) τα οποία προβλέπουν υποβιβασμό και την τιμωρία του Κουτσοσπύρου για το άρθρο 28 του Κώδικα Δεοντολογίας για απαγόρευση στοιχηματισμού. Όπως είπε μάλιστα, και ο δικηγόρος του Κουτσοσπύρου Πάρης Ατλαμάζογλου… «και η δική μου εκτίμηση είναι ότι ο Παναιτωλικός δεν είχε συμμετοχή στον στοιχηματισμό».

Η απόφαση αναμένεται το συντομότερο δυνατόν, όπως ειπώθηκε από το προεδρείο, και οι δικηγόροι μάλιστα, παραιτήθηκαν από το δικαίωμα τους να ζητήσουν προθεσμία για υπομνήματα. Από την απόφαση άλλωστε εξαρτάται το μέλλον των μπαράζ ανάμεσα στη Λαμία (ή τον Απόλλωνα Σμυρνης) και την Βέροια.

Η τριπλή νομική εκπροσώπηση της ομάδας του Αγρινίου στάθηκε σύμφωνα με το sdna:

1. Στο γεγονός ότι δεν υπάρχει εισήγηση της ερευνήτριας για τιμωρία του ποδοσφαιριστή Κορνέλιους που πήρε την κίτρινη κάρτα άρα από ποιον χειραγωγήθηκε το παιχνίδι.

2. Ζήτησε επίμονα από την ερευνήτρια την νομολογία του CAS ότι η κίτρινη κάρτα μπορεί να οδηγήσει σε χειραγώγηση. Η κα. Σαρδέλη τελικά, έκανε λόγο για έρευνα στο διαδίκτυο για αγώνα της Αρσεναλ.

3. Ότι όντως, ο Κουτσοσπύρος έπαιζε πολλές φορές στοίχημα αλλά σύμφωνα με τα στοιχεία που υπάρχουν είχε χάσει στο 75% των δελτίων. «Ο Κουτσοσπύρος έχει 75% χασούρα είναι ένας τοξικομανής με τον στοιχηματισμό. Όταν έγινε η κίτρινη, έγινε και πέναλτι αλλά αυτός έπαιξε μόνο την κίτρινη. Το πέναλτι θα μπορούσε να ήταν και κόκκινη, ήταν μέσα στην περιοχή και τότε κ. Κωστούλα δεν θα ήμασταν εδώ» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

4. Ο Κορνέλιους μιλάει αγγλικά, ο Κουτσοσπύρος όχι άρα δεν υπάρχει δυνατότητα επικοινωνίας ανάμεσα τους.

5. Όπως ειπώθηκε, μία κίτρινη δεν επηρεάζει την απόδοση ενός παίκτη στον αγώνα απλά τον κάνει πιο προσεκτικό.

6. Το κέρδος από το συγκεκριμένο στοιχηματισμό του Κουτσοσπύρου ήταν 231 ευρώ. Στοιχηματισμός 165 ευρώ για να πάρει κάρτα ο συγκεκριμένος παίκτης με απόδοση 2.40. «Ο παίκτης τι μίζα να πάρει από τα 231 ευρώ, ένα σουβλάκι, ένα κομμάτι πίτσα; Για 231 ευρώ θα ρίξετε τον Παναιτωλικό αν υιοθετήσετε την πρωτοφανή εισήγηση που δεν καταλογίζει ευθύνη στον παίκτη. Αν μείνει η απόφαση, θα χωριστεί η Στερεά Ελλάδα στα δύο» είπε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Δημητρακόπουλος.

7. Ο φάκελος της Sportradar για το συγκεκριμένο παιχνίδι είναι «λευκός» και δεν γίνεται πουθενά λόγος για ύποπτο στοιχηματισμό.

8. Διαφορετικά ποσά αναφέρει η ΕΠΑΘΛΑ ότι έπαιξαν οι τρεις παίκτες από το Αγρίνιο, διαφορετικά ποσά έχουν αναφέρει οι ίδιοι στις καταθέσεις τους.

9. Το συγκεκριμένο στοίχημα έχει παιχτεί από 170 άτομα για 6.500 ευρώ.

10. Δεν υπάρχει ένδειξη για εσωτερική πληροφόρηση ότι ο παίκτης επρόκειτο να πάρει κίτρινη κάρτα. «Δεν υπάρχει η παραμικρή απόδειξη, καμία απόδειξη για εσωτερική πληροφόρηση. Δεν υπάρχει εδώ ούτε ένδειξη, ούτε καν γεγονός αλλά και να φτάναμε στο συμπέρασμα ότι είναι ικανοποιημένη στο ότι υπάρχει εσωτερική πληροφόρηση, δεν σας χρειάζεται γιατί δεν είναι κατηγορούμενος ο παίκτης».

11. Το σημαντικότερο ειπώθηκε από τον Σοφοκλή Πιλάβιο: «Το CAS έχει αποφασίσει ότι είναι απαραίτητη η συμμετοχή ενός ατόμου που μπορεί να παίζει ρόλο στη χειραγώγηση αγώνα, είναι ο παίκτης, ο διαιτητής, ο προπονητής, ο Κουτσοσπύρος δεν είναι τέτοιος».

12. Ο Παναιτωλικός δεν γνώριζε για τον στοιχηματισμό. «Το όνομα του Παναιτωλικού δεν είναι σε κανένα φάκελο της Sportradar, και είναι τιμή μου. Βρέθηκε ακόμη και ο Παναθηναϊκός σε φάκελο επειδή μια αντίπαλη του ομάδα έπαιξε βρώμικα, εμάς ούτε έτσι. Βρέθηκε ένας βλάκας, ηλίθιος και μας κορόιδεψε όλους, δεν θα τιμωρηθεί η ομάδα γι’ αυτόν. Δεν έχει δουλειά ο Κουτσοσπύρος με αυτό το πράγμα» τόνισε ο Φώτης Κωστούλας που κατέθεσε ως μάρτυρας.

13. Ο Κορνέλιους είχε 13 κίτρινες στο πρωτάθλημα. Ρεκόρ το χαρακτήρισε ο Γιάννης Αναστασίου που επίσης, κατέθεσε ως μάρτυρας. «Η κόκκινη μπορεί να ασκήσει επιρροή σε έναν αγώνα, η κίτρινη όχι, καθόλου, ούτε στο 80ό λεπτό. Δεν θα κάνω αλλαγή έναν παίκτη αν πάρει κίτρινη κάρτα. Αγωνιστικά για την ομάδα είμαι εγώ υπεύθυνος, δεν μπορεί κανείς να δώσει πληροφορία σε παίκτη μόνο από μένα. Δεν είχε καμία αρμοδιότητα στο αγωνιστικό κομμάτι. Δεν είχε τέτοια αρμοδιότητα ο Κουτσοσπύρος».

14. Η ερευνήτρια χαρακτήρισε την κίτρινη του Κορνέλιους «προβλέψιμη».  «Στην 11 σελίδα του πορίσματος η ερευνήτρια λέει ότι η κίτρινη ήταν προβλέψιμη, τι άλλο θα πρέπει να ειπωθεί για να αποκλειστεί ο παίκτης από τη μέγγενη της χειραγώγησης αγώνα».

15. Για να υπάρχει ευθύνη ομάδας πρέπει να υπάρχει εμπλοκή δύο ή περισσότερων παραγόντων της και δεν υπάρχει. «Δεν πληρείται η αντικειμενική ευθύνη της υποστάσεως των άρθρων 27 και 29. Προέκυψε από κανένα στοιχείο ότι ο Κουτσοσπύρος προσπάθησε να επηρεάσει τον Κορνέλιους; Δεν προκύπτει, ούτε ότι υπήρχε συνεννόηση με κάποιον για να πάρει κίτρινη. Το να ενεργήσει μόνος του δεν είναι χειραγώγηση. Το ότι δεν συνιστά τιμωρία του παίκτη σημαίνει ότι η κάρτα δεν ήταν χειραγωγημένη. Για χειραγώγηση απαιτείται η συμμετοχή δύο ή περισσότερων ατόμων» τόνισε ο εκ των δικηγόρων του Παναιτωλικού, Γιάννης Βοσκόπουλος.