Από τις ακαδημίες του ΑΟΞ και το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνης, στο προπονητικό τιμ της πρωταθλήτριας Ευρώπης Ρεάλ Μαδρίτης

Η Ρεάλ Μαδρίτης κατέκτησε το… στέμα της, αφού νίκησε στον τελικό του Παρισιού την Λίβερπουλ και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για 14η φορά στην ιστορία της. Πόσοι ωστόσο γνωρίζουν ότι στο προπονητικό της επιτελείο έχει και έναν Έλληνα ο οποίος μάλιστα έχει σπουδάσει στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής και έχει παίξει μπάλα στις ακαδημίες του ΑΟΞ;

Ο λόγος για τον Παναγιώτη Τσίκνα από την Θάσο, στον οποίο είχε κάνει αφιέρωμα το ThrakiSportS 3,5 χρόνια πριν. Εν ετει 2022 παραμένει στον οργανισμό της Ρεάλ που πανηγυρίζει την κατάκτηση ενός ακόμα Τσάμπιονς Λιγκ και είναι αυτήν την στιγμή ο μοναδικός Έλληνας που έχει κατέχει θέση στην πυραμίδα του.

Έτσι δεν θα μπορούσε να λείπει από τον τελικό και ο Τσίκνας βρέθηκε στο Παρίσι είδε από κοντά την 14η κατάκτηση της Ρεάλ Μαδρίτης.

Ο Τσίκνας εντάχθηκε στο προπονητικό τιμ των ακαδημιών της Ρεάλ στα 25 του χρόνια, έχοντας καθήκοντα βοηθού προπονητή και αναλυτή στις ομάδες Κ14 και Κ17. Εναν χρόνο πιο πριν κατείχε την ίδια θέση στην Κ17 της Χετάφε.

Σε ηλικί 12 ετών έκανε το μεγάλο βήμα να μετακομίσει από την Θάσο στην Ξάνθη, για να παίξει για έξι ολόκληρα χρόνια στις ακαδημίες του ΑΟΞ. Παράλληλα, φοιτούσε στο 2ο Γενικό Λύκειο Ξάνθης με την ποδοσφαιρική ομάδα του οποίου είχε διακριθεί και σε αγώνες του Πανελληνίου Σχολικού Πρωταθλήματος.

«Στην Ξάνθη έπαιζα στη θέση «8». Πέρασα και από δεξί εξτρέμ και από δεξί μπακ. Όταν συνέχισα ερασιτεχνικά το ποδόσφαιρο, από το πανεπιστήμιο και μετά, έμεινα στη θέση του οκταριού», έχει αποκαλύψει σε παλαιότερη συνέντευξή του ο ίδιος. Εκείνα τα χρόνια αγωνιζόταν με τις ομάδες Κ15 και Κ17 του ΑΟΞ στα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Super League.

Το 2011 ήταν η χρονιά που ως απόφοιτος του 2ου ΓΕΛ Ξάνθης πέρασε στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής. «Στο πανεπιστήμιο ήξερα ότι θα πάρω ειδικότητα «Ποδόσφαιρο». Ήταν αδιαπραγμάτευτο. Ο λόγος, για τον οποίον πήγα Γυμναστική Ακαδημία στην Κομοτηνή, ήταν διότι -τότε- από εκεί δίνονταν τα πτυχία UEFA. Τότε, αν θυμάμαι καλά, τα έδιναν τα ΤΕΦΑΑ Αθήνας και Κομοτηνής».

Ήδη από το δεύτερο έτος στην Κομοτηνή είχε αποφασίσει πλέον τι θα κάνει στη ζωή του. Το 2015, τέσσερα χρόνια μετά την είσοδό του στο ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του και αμέσως έκανε μεταπτυχιακά που αφορούσαν το ποδόσφαιρο στον τομέα της τεχνικής και της ανάλυσης. Σχεδόν αμέσως μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του, έφυγε από την Ελλάδα.

Αρχικά πηγε στο Μπιλμπάο, έβγαλε δελτίο σε τοπική ερασιτεχνική ομάδα αλλά κυρίως γράφτηκε σε δυο διαφορετικά πανεπιστήμια. Δεν άργησε να βρει μια θέση στις ακαδημίες της Χετάφε και η καλή του δουλειά εκεί έφερε την πρόταση από την Ρεάλ, με αποτέλεσμα να αποτελεί σήμερα μέλος του προπονητικού τιμ του οργανισμού της πρωταθλήτριας Ευρώπης, στην κορυφή της πυραμιδας του οποίου βρίσκεται ο πολυνίκης προπονητής του Τσάμπιονς Λιγκ Κάρλο Αντσελότι.

Ενα παιδί από τον Ποτό Θάσου, που επί έξι χρόνια κυνήγησε το ποδοσφαιρικό του όνειρο στις ακαδημίες της Ξάνθης, σπούδασε στο ΤΕΦΑΑ του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και με εφόδιο αυτές τις εμπειρίες διαπρέπει παρά την μικρή του ηλικία στην μεγαλύτερη ομάδα και την πιο βαριά φανέλα της Ευρώπης, έχοντας όλο το μέλλον μπροστά του.

Δεν υπάρχει διαθέσιμη περιγραφή για τη φωτογραφία.