Champions League: Η ανάλυση του Άκη Ζήκου για τον τελικό Ρεάλ-Λίβερπουλ και η ευχή να τον… ξεπεράσει ο Τσιμίκας

Ο Άκης Ζήκος που αναδείχθηκε ποδοσφαιρικά από την ομάδα της Ξάνθης όπου αγωνίστηκε για πέντε χρόνια μετρώντας 114 συμμετοχές, πριν συνεχίσει στην ΑΕΚ και την Μονακό – χάρη στην οποία είναι μέχρι στιγμής ο μοναδικός Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ (με την μορφή που έχει αποκτήσει από τις αρχές της δεκαετίας του ’90).

Ήταν 26 Μαΐου του 2004 όταν η ομάδα του, η Μονακό βρέθηκε αντιμέτωπη με την Πόρτο αλλά δεν κατόρθωσε να στεφθεί πρωταθλητής Ευρώπης καθώς ηττήθηκε με 3-0. Μιλώντας στον Αθήνα 9.84 και στον Μιχάλη Λεάνη, εν όψει και του αυριανού τελικού της κορυφαίας ευρωπαϊκής διασυλλογικής διοργάνωσης που θα διεξαχθεί στο Παρίσι ανάμεσα στη Ρεάλ Μαδρίτης και στη Λίβερπουλ, θυμήθηκε στιγμές από το ματς του 2004 που έχουν μείνει χαραγμένες στη μνήμη και στην καρδιά του.

«Μπορεί πλέον εκείνο το παιχνίδι να είναι κάτι πολύ μακρινό, όμως, οι μνήμες είναι ακόμα νωπές και δε νομίζω ότι θα μπορέσουν να ξεθωριάσουν ποτέ. Ήταν κάτι μοναδικό. Ήμασταν μια πολύ νεανική ομάδα, με άγνοια κινδύνου και πολλοί από τους τότε συμπαίκτες μου έκαναν μεγάλη καριέρα στη συνέχεια όπως ο Σισέ ή ο Αντεμπαγιόρ», σχολίασε.

Ζήκος: Ο Έλληνας «Πρίγκηπας» που το κατάφερε (pics & vids) | Gazzetta

Η διαδρομή μέχρι τον τελικό ήταν γεμάτη έντονα συναισθήματα: «Δεν είχαμε συνειδητοποιήσει τι είχαμε πετύχει. Προσωπικά, το κατάλαβα την παραμονή του τελικού, όταν βγήκαμε για προπόνηση και αντικρίσαμε ένα γήπεδο γεμάτο φωτογράφους. Την ημέρα του αγώνα όλα ήταν εκπληκτικά. Είναι εκείνη η στιγμή που αντιλαμβάνεσαι το πρεστίζ, τη δυναμική και τη χαρά αυτής της διοργάνωσης. Σίγουρα μας άφησε πίκρα ο τρόπος που εξελίχθηκε το παιχνίδι. Το τελικό σκορ μας αδικούσε αλλά είχαμε απέναντί μας μια πολύ καλή και έμπειρη ομάδα», σημείωσε.

Πλέον, 18 χρόνια μετά, η διοργάνωση μπορεί να «βαφτεί» και πάλι με ελληνικά χρώματα, καθώς ο Κώστας Τσιμίκας θα αγωνιστεί αύριο με φανέλα της Λίβερπουλ και θα γίνει ο δεύτερος Έλληνας ποδοσφαιριστής που έχει αγωνιστεί σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ.

Ο Άκης Ζήκος, ως ένας άνθρωπος που αγαπά τα νέα παιδιά, δε θα μπορούσε παρά να είναι χαρούμενος για τον …διάδοχό του.

«Έχω συγκινηθεί με την ιστορία του Τσιμίκα και εύχομαι να κατακτήσει το τρόπαιο. Το αξίζει, όχι μόνο λόγω της αγωνιστικής του συμπεριφοράς αλλά και για τον χαρακτήρα του εκτός γηπέδου. Είναι ένα σεμνό και ταπεινό παιδί που πατάει γερά στα πόδια. Δουλεύει σκληρά και κάνει αυτό ακριβώς που πρέπει να κάνει κάθε αθλητής που σέβεται τον εαυτό του και το ταλέντο που του έχει δώσει ο Θεός».

Όσον αφορά στα προγνωστικά του για τον τελικό, ανέφερε: «Είναι δύσκολο να κάνει κάποιος πρόβλεψη. Από τη μια είναι η τεράστια Ρεάλ, μια μεγάλη ιστορική ομάδα με έναν προπονητή με απίστευτη εμπειρία στο θεσμό και από την άλλη η Λίβερπουλ η οποία, αν βρεθεί στη μέρα της, είναι καταιγιστική. Δίνω ένα μικρό προβάδισμα στη Λίβερπουλ ίσως επειδή έχει περισσότερες επιλογές από τη μέση και μπροστά. Αν χρειαστεί να φορτσάρει και να παίξει επιθετικά, έχει περισσότερες εναλλακτικές από τη Ρεάλ». Και πρόσθεσε: «Σαφώς και η τακτική σε ένα παιχνίδι είναι σημαντική, όμως οι προσωπικότητες δίνουν τις λύσεις».