Παρουσιάστηκε από τον Ανδρέα Σαββιδάκη στο ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής η εργασία για την μέτρηση δεικτών σιδήρου αίματος σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές

Μια πολύ ενδιαφέρουσα εργασία παρουσιάστηκε στα πλαίσια του 30ου Διεθνούς Συνεδρίου Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού που διοργάνωσε το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής.

Συγκεκριμένα ο Ροδίτης τελειόφοιτος φοιτητής του ΤΕΦΑΑ, συνεργάτης του ThrakiSportS, αθλητής και παράλληλα προπονητής τερματοφυλάκων της Δόξας Ν. Σιδηροχωρίου Ανδρέας Σαββιδάκης, παρουσίασε την εργασία του σε συνεργασία με τους καθηγητές του ΔΠΘ και γνωστούς γυμναστές της χώρας, τον Γιάννη Ισπυρλίδη απόφοιτο προπονητικής της σχολής της Κολωνίας με προυπηρεσία σε Ξάνθη, Πανθρακικό, Καβάλα, Νέστο Χρυσούπολης, Εργοτέλη, Καλλονή, Δόξα Δράμας, Αστερα Τρίπολης και τώρα στην Αλ Σουλα Σαουδική Αραβία και τον Νίκο Μαντζουρανη με επίσης σημαντική προυπηρεσία σε Χάντερσφιλντ, Μπράντφορντ και Γιορκ Καλλονή, Αιολικό, Καβάλα, Πανθρακικό και ΑΕΚ.

Η εργασία που αφορούσε την μέτρηση δεικτών σιδήρου αίματος σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές στην έναρξη της προαγωνιστικής περιόδου, έγινε στα πλαίσια συνεργασίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου με το Καποδιστριακό Πανεπιστημιο στον τομέα της ειδικότητας ποδοσφαίρου και πέρα του Σαββιδάκη και των Μαντζουράνη, Ισπυρλίδη συμμετείχε ο φοιτητής του ΤΕΦΑΑ Νίκος Τζούανος και ο καθηγητής Μιχάλης Μητροτάσιος από το ΤΕΦΑΑ Αθηνών.

Σκοπός της εργασίας αυτής ήταν η αξιολόγηση της ερυθράς σειράς και των δεικτών σιδήρου στο αίμα στην έναρξη της προ-αγωνιστικής περιόδου σε επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Πριν την έναρξη των προπονήσεων, σε 84 ποδοσφαιριστές από 4 ομάδες της Superleague 2 έγιναν μετρήσεις σε αιμοσφαιρίνη, αιματοκρίτη, αριθμό ερυθρών αιμοσφαιρίων, σίδηρο ορού και φερριτίνη. Οι αιματολογικές εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν σε εργαστήρια του ΕΣΥ με ίδιο πρωτόκολλο (δείγμα χωρίς πήγμα). Η ανάλυση διακύμανσης (ANOVA) εφαρμόστηκε για την αξιολόγηση των ποσοτικών μεταβλητών ανά ομάδα, ενώ η ανάλυση διακριτότητας (Discriminant analysis) χρησιμοποιήθηκε για την καταγραφή των διαφορών των παραμέτρων αναιμίας των ποδοσφαιριστών ανά τακτική θέση.

Το συμπέρασμα της παραπάνω έρευνας είναι πως η πραγμάτωση αιματολογικών εξετάσεων πριν την έναρξη της προετοιμασίας είναι απαραίτητη. Με αυτόν τον τρόπο θα υπάρξει πρόληψη για την τυχόν ύπαρξη αθλητικής αναιμίας η οποία μπορεί να εμφανιστεί την συγκεκριμένη περίοδο λόγω του καύσωνα, της υγρασίας και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που υπάρχει το καλοκαίρι.