Γιγάντια ελληνική σημαία με τον Άγιο Γεώργιο υψώθηκε στο Καστελόριζο – Έργο Ξανθιώτη με συνεισφορά από τους Χειμερινούς Κολυμβητές Ορεστιάδας

Μια τεράστια ελληνική σημαία με τον Άγιο Γεώργιο ανυψώθηκε στο Καστελόριζο και αποτελεί το έργο του καλλιτέχνη από την Ξάνθη, Στράτου Μυλωνά, ο οποίος είναι ιδιαίτερα ταλαντούχος και γνωστός για το έργο του.

Όπως αναφέρει το xanthinea, πρόκειται για μία σημαία γιγαντιαίων διαστάσεων, 15x15m, την οποία εμπνεύστηκε ο πατέρας Γεώργιος Μαλτέζος και ο γνωστός καλλιτέχνης από την Ξάνθη ανέλαβε να τη δημιουργήσει για να ανυψωθεί τελικά στο Καστελόριζο.

Μάλιστα, δεν είναι η πρώτη φορά που ο ταλαντούχος Ξανθιώτης έχει δημιουργήσει ένα έργο τεραστίων διαστάσεων. Πρόσφατα, είχε φιλοτεχνήσει τη μορφή της Παναγίας σε εσοχή ψηλού βράχου κοντά στο αεροδρόμιο του Καστελόριζου, με την φράση «Η Παναγία μαζί μας».

Ωστόσο, στο όλο εγχείρημα ήταν καθοριστική και η συνεισφορά του Συλλόγου Χειμερινών Κολυμβητών Ορεστιάδας. Ειδικότερα, όπως αναφέρει το evros-news, οι Εβρίτες δώρισαν το καραβόπανο με διαστάσεις 15χ15 μέτρα στην εκκλησία της Μεγίστης και ο ιερέας “επίταξε” και πάλι το μόνιμο λοχία και καλλιτέχνη Στράτο Μυλωνά, να φέρει εις πέρας την καλλιτεχνική εργασία, ζωγραφίζοντας στην Ελληνική σημαία τον τροπαιοφόρο Άγιο Γεώργιο.

Οι Χειμερινοί Κολυμβητές από την Ορεστιάδα είχαν… κατηφορίσει στο ακριτικό νησί των Δωδεκανήσων τα περασμένα Θεοφάνια και μαζί με τους τριάντα κολυμβητές, οι οποίοι συμμετείχαν στην τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στήριξαν με την συμβολική κίνηση τους ακρίτες της περιοχής, ενώνοντας τα δυο σύνορα της Ελλάδας. Τότε είχαν συζητήσει την… έμπνευση του ιερέα Γεώργιου Μαλτέζου για αυτή την τεράστια σημαία και πλέον την έκαναν πράξη προσφέροντας το καραβόπανο διαστάσεων 15 επί 15 μέτρα.

Μάλιστα ο πατήρ Γεώργιος Μαλτέζος τους ευχαρίστησε γράφοντας σε μήνυμά του μέσα από τον προσωπικό του λογαριασμό στα social media:
«Ψηλά οι σημαίες, ψηλά οι καρδιές!
Η σημασία του Αγίου Γεωργίου 15x15m στο Καστελλόριζο.
Εμπνευστής: π. Γεώργιος Μαλτέζος
Καλλιτέχνης: Στράτος Μυλωνάς
Ευχαριστούμε τα παιδιά από την Ορεστιάδα.
Καλή Ανάσταση και με το καλό τα θυρανοίξια του Αγίου Γεωργίου!»

Τα θυρανοίξια του ιστορικού ναού-μνημείου θα γίνουν παρουσία του Οικουμενικού Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίου και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, το προσεχές φθινόπωρο. Πλέον, η γαλανόλευκη σημαία καλύπτει την ιστορική εκκλησία-μνημείο που βρίσκεται σε διαδικασία αποκατάστασης μετά από σχεδόν από ένα και πλέον αιώνα, με τη μεγάλη δωρεά του εφοπλιστή Αθανάσιου Μαρτίνου, που ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Περιφερειάρχη Νοτίου Αιγαίου Γιώργου Χατζημάρκου, διαθέτοντας τα ανάλογα κονδύλια και το ειδικό τεχνικό προσωπικό για να φέρει εις πέρας ένα τόσο δύσκολο έργο που παρέμενε ανεκπλήρωτο στο πέρασμα του αιώνα.