Ξεκινά το πρόγραμμα Special Olympics Κομοτηνής – Προπονητικά προγράμματα σε τρία αθλήματα και σχέδια για μεγάλους αγώνες

Προπονητικά προγράμματα στο μπόουλινγκ, το μπάντμιντον και την αναρρίχηση για άτομα με νοητική αναπηρία ξεκινούν στην Κομοτηνή, δίνοντας ευκαιρίες συμμετοχής σε αγώνες και αθλητικές δράσεις τοπικής, πανελλήνιας και παγκόσμιας εμβέλειας, μέσα από το Τοπικό Πρόγραμμα Special Olympics Κομοτηνής.

Η υπογραφή της Συμφωνίας Συνεργασίας για την εφαρμογή του από το Δήμο Κομοτηνής σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Νομού Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», έλαβε χώρα το μεσημέρι της Δευτέρας 18 Απριλίου, στο χώρο της Τσανάκλειου, από τον Πρόεδρο των Special Olympics Hellas, Πρέσβυ ε.τ. Διονύσιο Κοδέλλα και τον Δήμαρχο Κομοτηνής Γιάννη Γκαράνη. Στόχος του Τοπικού Προγράμματος Special Olympics, με την επωνυμία «Special Olympics Hellas, Κομοτηνή», είναι η ενίσχυση της συμμετοχής ατόμων με νοητική αναπηρία σε αθλητικά προγράμματα, σε Τοπικό και Εθνικό επίπεδο, καθώς και σε Παγκόσμιους αγώνες Special Olympics.

Τα Special Olympics Hellas αναλαμβάνουν τη μεταφορά τεχνογνωσίας, τις απαραίτητες εκπαιδεύσεις, τις συνέργειες, την πιθανή παροχή απαραίτητου εξοπλισμού και τη συνεχή υποστήριξή τους. Ο Σύλλογος Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Νομού Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι» αναλαμβάνει την διάθεση εγκαταστάσεων και συμμετοχή μελών του στις δράσεις, με τον Δήμο Κομοτηνή να αναλαμβάνει τη διάθεση αθλητικών εγκαταστάσεων και χώρων αποθήκευσης. Και οι δύο θα παρέχουν υποστήριξη στην εξεύρεση προπονητών και αθλητών με τη συνεργασία και άλλων τοπικών φορέων, εκπαιδευτικών μονάδων, φορέων υποστήριξης ΑμεΑ και την ανάπτυξη των παράλληλων προγραμμάτων Special Olympics Hellas, όπως το Εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Παίζουμε Μαζί. Μαθαίνουμε Μαζί» και προγράμματα Εθελοντισμού, Οικογενειών, «Νεαροί Αθλητές» και «Υγιείς Αθλητές».

Η Κομοτηνή αποτελεί τον 14ο σταθμό του Αναπτυξιακού Προγράμματος των Special Olympics Hellas, που υλοποιείται με την αμέριστη υποστήριξη και δωρεά του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, τόνισε ο κ. Κοδέλλας, μέσα από το οποίο ιδρύονται νέα προγράμματα σε 21 νέες πόλεις σε όλη τη χώρα. Η παρουσία τους στην Κομοτηνή, αποβλέπει στο να βγάλει όσο το δυνατόν περισσότερα άτομα με νοητική αναπηρία από τα σπίτια τους, μιας και υπάρχουν ακόμα προκαταλήψεις τις οποίες θέλουν να ξεπεράσουν. Για αυτό και βοηθούν τις οικογένειες να έρθουν κοντά τους, μιας και είναι ένα παγκόσμιο εθελοντικό κίνημα, που προσφέρει τα πάντα εντελώς δωρεάν.

«Από τη στιγμή που θα ενταχθούν στις τάξεις μας θα έχουν δελτίο αθλητή, ιατρικές εξετάσεις, φόρμες, παπούτσια αλλά και κάλυψη των εξόδων για τους αγώνες, από τοπικούς μέχρι παγκόσμιους» σημείωσε. Ο ίδιος συμπλήρωσε πως αποβλέπουν στην στενή συνεργασία τόσο με τις τοπικές αρχές, όσο και με το πανεπιστήμιο, ιδιαίτερα με το ΤΕΦΑΑ, από όπου ελπίζουν να έχουν πολλούς εθελοντές, έχοντας ήδη πολλά μέλη του έχουν ξεκινήσει από το Πανεπιστήμιο στην Κομοτηνή. Όσο για τα προγράμματά τους, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Παρατηρητής της Θράκης», ξεκινούν από τις ηλικίες των 3 ετών, και περνούν στα προπονητικά προγράμματα, με εξειδίκευση ανάλογα με τις δεξιότητές τους, ενώ έχουν και κάποια που αφορούν όλη την οικογένεια.

«Η τοπική κοινωνία πρέπει να αγκαλιάσει το κίνημα αυτό, και αυτό έχει συμβεί σε όλες τις πόλεις που έχουμε ιδρύσει τοπικά προγράμματα, και εμείς παρέχουμε την τεχνογνωσία και τους ειδικευμένους ανθρώπους» σημείωσε.

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης τόνισε πως η υπογραφή αυτή είναι επιστέγασμα των προσπαθειών του Συλλόγου Άγιοι Θεόδωροι όλα τα προηγούμενα χρόνια. Εξέφρασε δε την άποψή πως θα πάει πολύ καλά η συγκεκριμένη συνεργασία, με την στήριξη και του ΤΕΦΑΑ, την οποία θα αγκαλιάσει η τοπική κοινωνία. Ευχαρίστησε τέλος τον κ. Κοδέλλα, εκφράζοντας την άποψη πως σημαντικές συνεργασίες σαν και αυτή, αποτελούν και ένα δείγμα της προσπάθειας για εξωστρέφεια του Δήμου.

Η έναρξη της συνεργασίας είναι μια ιδιαίτερη στιγμή για τον Σύλλογο Μέριμνας ΑΜΕΑ Νοητικής Υστέρησης Νομού Ροδόπης «Άγιοι Θεόδωροι», σημείωσε η πρόεδρός του Νατάσα Λιβεριάδου, σε μια προσπάθεια που ξεκίνησε από Διευθυντή Ηλία Ποιμενίδη μαζί με το ΔΣ, ώστε να έχουν συνεργασία με τα Special Olympics Hellas. Εξέφρασε δε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η Κομοτηνή είναι η πρώτη πόλη στην ΑΜ-Θ που θα έχει αυτή τη συνεργασία, κάτι που σημαίνει, πέρα από την εξωστρέφεια και την κοινωνικοποίηση των παιδιών τους, να έχουν τη δυνατότητα και να φεύγουν και αν συμμετέχουν σε άλλες χώρες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Την ίδια ώρα, η Κομοτηνή θα γίνει πόλος έλξης για αγώνες, και αυτό θεωρεί πως μετράει ιδιαίτερα.