ΕΠΣ Ξάνθης: Μια 11άδα tips για τον μεγάλο τελικό του Κυπέλλου ανάμεσα σε Ελπίδα Γενισέας και Άρη Πετεινού (16:30, LIVE ThrakiSportS)

Πραγματοποιείται το απόγευμα στο Xanthi FC Arena των Πηγαδίων ο μεγάλος τελικός του φετινού Κυπέλλου της Ένωσης Πδοσφαιρικών Σωματείων Ξάνθης και όπως πριν από κάθε μεγάλο αγώνα, το ThrakiSportS σας βάζει από νωρίς το πρωί σε ρυθμούς αγώνα με μια 11άδα χρήσιμων tips για την αναμέτρηση.

Αναλυτικά όσα πρέπει να γνωρίζετε για το μεγάλο παιχνίδι:

1. Επίσημα αυτός αναφέρεται και στην αφίσα της ΕΠΣ Ξάνθης ως ο 43ος τελικός, αλλά στην πραγματικότητα θα είναι ο 43ος. Απλά θα αναδειχθεί ο 43ος κυπελλούχος. Η διοργάνωση ξεκίνησε από την σεζόν 1978-1979 αλλά πέρυσι δεν διεξήχθη λόγω της πανδημίας και πρόπερσι δεν ολοκληρώθηκε με τελικό αλλά με… κλήρωση, για τον ίδιο λόγο. Έτσι αυτός θα είναι ο 42ος τελικός αλλά θα αναδειχθεί ο 43ος κυπελλούχος, αυτός που θα διαδεχθεί τον πολυνίκη Ορφέα Ξάνθης.

2. Ο Ορφέας Ξάνθης είναι πολυνίκης καθότι έχει 10 συνολικά κατακτήσεις, μαζί με την τελευταία που προέκυψε από κλήρωση. Η αμέσως προηγούμενη ήταν στον τελευταίο τελικό που διεξήχθη και τον είχε φέρει αντιμέτωπο με την έτερη μεγάλη ομάδα της πόλης, την Ασπίδα, την οποία είχε νικήσει με 1-0. Η Ασπίδα έχει 7 κατακτήσεις και είναι στην 2η θέση της σχετικής λίστας ενώ στην 3η με πέντε είναι η Ελπίδα Γενισέας, μια από τις φιναλίστ της φετινής διοργάνωσης.

3. Συνολικά η Ελπίδα Γενισέας έχει επτά παρουσίες σε τελικούς και πέντε κατακτήσεις, αλλά πρέπει να πάμε δυο και τρεις δεκαετίες πίσω για να τις συναντήσουμε, στην δεκαετία του ’80 και του ’90. Αντίθετα, ο Αρης Πετεινού διεκδικεί το πρώτο του κύπελλο στην δεύτερη μόλις συμμετοχή του σε τελικό. Η προηγούμενη ήταν ακριβώς 10 χρόνια πριν, αλλά είχε ηττηθεί από τον Ορφέα. Αναλυτικά η λίστα με όλους τους τελικούς του κυπέλλου της ΕΠΣ Ξάνθης με ένα κλικ ΕΔΩ.

4. Ο Αρης Πετεινού φέτος κατέκτησε και το πρώτο πρωτάθλημα στην ιστορία του. Διεκδικεί και το πρώτο του κύπελλο, αν τα καταφέρει θα είναι προφανώς και το πρώτο νταμπλ. Για να προκριθεί στον τελικό απέκλεισε κατά σειρά Απόλλωνα Διομήδειας, ΑΟ Κότινο, Ηρακλή Ζυγού και ΑΟ Βιστωνίδας. Από την πλευρά της η Γενισέα πέρασε χωρίς αγωνα τον πρώτο γύρο, απέκλεισε στην κανονική διάρκεια την Θύελλα Μαγγάνων στον 2ο, πέρασε μετά από μια διαδικασία στην οποία εκτελέστηκαν 26 πέναλτι το εμπόδιο της Αναγέννησης Θαλασσιάς στα προημιτελικά ενώ στον ημιτελικό λύγισε στην παράταση τον Φίλιππο Δροσερού. Αναλυτικά η πορεία τους με ένα κλικ ΕΔΩ.

5. Η τελική αναμέτρηση φέρνει κατά συνέπεια αντιμέτωπες δυο ομάδες του Δήμου Αβδήρων και έτσι αποφασίστηκε, αν και αρχική έδρα είχε οριστεί το γήπεδο του ΑΟΞ, ο αγωνας να διεξαχθεί στο μεγαλύτερο γήπεδο του Δήμου που δεν είναι άλλο από το Xanthi Arena των Πηγαδίων (που ως γνωστον ανήκουν διοικητικά στον Δημο Αβδήρων).

6. Η φετινή παράδοση των δυο ομάδων δεν ευνοεί τους πρωταθλητές του Αρη Πετεινού, αφού δεν έχουν καταφέρει να κερδίσουν την Γενισέα για το πρωτάθλημα. Στο πλαίσιο της 2ης αγωνιστικής της Α’ Κατηγορίας η Ελπίδα Γενισέας επικράτησε στις αρχές Οκτωβρίου στην έδρα της του Άρη Πετεινού με 1-0 χάρη σε τέρμα του Παναγιώτη Πεντεζίδη στο ξεκίνημα της αναμέτρησης. Στον δεύτερο γύρο, τον Ιανουάριο, ο Αρης Πετεινού φιλοξένησε την Γενισέα και μετά από συγκλονιστικό παιχνίδι οι δυο ομάδες αναδείχθηκαν ισόπαλες με σκορ 2-2.

7. Διαιτητής της αναμέτρησης ορίστηκε ο Θόδωρος Γιαπουτζής, που είχε σφυρίξει τον αγωνα μεταξυ των δυο φιναλιστ για την 2η αγωνιστική του πρωταθλήματος αλλά θα σφυρίξει τελικό για πρώτη φορά (σε έναν του παρελθόντος ήταν τέταρτος). Πρώτος βοηθός του θα είναι ο Σπύρος Σπάρταλης και β’ βοηθός ο Στράτος Σαββόγλου, που επίσης είναι πρωτάρηδες σε τελικό, ενώ 4ος διαιτητής ορίστηκε ο Γιώργος Δρακίδης. Ενδιαφέρουσες λεπτομέρειες για τους διαιτητές αλλά και τα στατιστικά των διαιτητικών συμμετοχών σε τελικούς με ένα κλικ ΕΔΩ. Μάλιστα, η τετράδα των διαιτητών προχώρησε σε μια αξιέπαινη κίνηση αφού με τα χρήματα της αποζημίωσης αγόρασαν αγαθά για το γηροκομείο Ξανθης, λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

8. Η διοργανώτρια ΕΠΣ Ξάνθης ετοιμάζει πολλές εκπληξεις και θέλει ο τελικος να αποτελέσει μια μεγάλη γιορτή για το ερασιτεχνικό ποδοσφαιρο του νομού, για αυτό και στις αρχές της εβδομάδας πραγματοποιήθηκε και σύσκεψη με εκπροσώπους των φιναλιστ. Στο ημίχρονο ο Σύλλογος Ποντίων Χορευτών Ξάνθης «Τραντέλλενες» θα προβάλει την ομορφιά των ποντιακών χωρών, ενώ πριν την έναρξη με την πολύτιμη συμπαράσταση της Φιλαρμονικής του Δήμου Ξάνθης θα υπάρξει ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου. Οι δυο ομάδες θα εισέλθουν με παιδιά των ακαδημιών τους. Ολες οι λεπτομέρειες με ένα κλικ ΕΔΩ.

9. Η έναρξη του αγωνα έχει προγραμματιστεί για τις 16:30 αλλά μισή ώρα πριν από αυτήν οι δυο φιναλίστ θα τιμήσουν από τέσσερις σημαντικές προσωπικότητες της ποδοσφαιρικής της ιστορίας και του ποδοσφαίρου της Ξάνθης γενικότερα. Η Ελπιδα θα βραβεύσει τους Διονύση Παπαδόπουλο, Δημήτρη Νεοφυτίδη, Δημήτρη Καραπαζαρλή ενώ θα τιμηθεί και η μνήμη του Τάσου Μελισσόπουλου. Ο Αρης Πετεινού θα βραβευσει τους Γιώργο Παραστατίδη, Χρήστο Κατσαρό, Θανάση Δελή και Βαγγέλη Αποστολίδη. Μάλιστα, την πρώτη βράβευη θα πραγματοποιήσει ο Βασίλης Τοροσίδης που βρίσκεται από την Πέμπτη στην Ξάνθη. Αναλυτικά ο λόγος που βραβεύεται κάθε προσωπικότητα και από ποιον με ένα κλικ ΕΔΩ.

10. Η προσέλευση των φιλάθλων θα πραγματοποιηθεί από τις θύρες Α και Γ (ΣΤΑΜΑΤΗ ΓΕΩΡΓΟΥΔΑΚΗ) με την τιμή του εισιτηρίου να ορίζεται στα 5€ ενώ η είσοδος για τις γυναίκες και τα παιδιά είναι ΔΩΡΕΑΝ. Οι φίλαθλοι πρέπει να έχουν μαζί τους το πιστοποιητικό εμβολιασμού ή το πιστοποιητικό νόσησης. Για τα παιδιά απαιτείται προσκόμιση πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού PCR test 72 ωρών, rapid test 48 ωρών ή self test 24 ωρών μέσω της εφαρμογής gov.gr. Η είσοδος στο γήπεδο θα πραγματοποιηθεί σύμφωνα με τα προβλεπόμενα μέτρα COVID-19. Απαραίτητη είναι η χρήση μάσκας καθ’ όλη τη διάρκεια της παραμονής των φιλάθλων στο γήπεδο.

11. Ο τελικός είναι τελικός, πράγα που σημαίνει οτι οπωσδήποτε αναδεικνύεται νικητής ακόμα και αν… ξημερώσουμε. Φιλοδοξία είναι πάντως να μην χρειαστεί να ανοίξουν προβολείς. Σε περίπτωση ισόπαλου αποτελέσματος μετά τα 90 λεπτά του αγωνα θα ακολουθήσει ημίωρη παράταση και αν πάλι δεν υπάρχει νικητής, η διαδικασία των πέναλτι. Η έναρξη έχει προγραμματιστεί για τις 16:30, φυσικά θα υπάρχει λεπτό προς λεπτό live blogging κάλυψη από το ThrakiSportS ενώ ο νικητής θα εκπροσωπήσει τον Νομό Ξανθης (μαζί με τον ΑΟΞ) στην επόμενη διοργάνωση του Κυπέλλου Ελλάδος.