Η αγάπη του Αντώνη Συκάρη για τα βουνά της Ροδόπης και η ωριαία του συνέντευξη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης (+audio)

Η ελληνική ορειβατική οικογένεια θρηνεί εδώ και ένα 24ωρο έναν από τους καλύτερους διεθνώς, εκπροσώπους της ορειβασίας.

Ο ηλικίας 60 ετών Έλληνας ορειβάτης Αντώνης Συκάρης  άφησε την τελευταία του πνοή,  αφού κατέκτησε την κορυφή του όρους Νταουλαγκίρι στα Ιμαλάια, ύψους 8.167 μέτρων.

Την είδηση κατάκτησης της κορυφής ανάρτησε ο ίδιος  στο Instagram, αφιερώνοντας την επιτυχία του αυτή  στην εγγονή του.

Μετά την κατάκτηση της κορυφής, κατά την επιστροφή στο camp3, στις 4 το ξημέρωμα ώρα Νεπάλ, ύστερα από τεράστια σωματική και ψυχική προσπάθεια, καθώς και έλλειψη πρόσθετου οξυγόνου, απεβίωσε σε υψόμετρο 7.400 μ., πολύ κοντά στον σταθμό 3.

Τον Οκτώβριο του  2020 ο Αντώνης Συκάρης μιλώντας στον Βασίλη Γεωργιάδη και  στην εκπομπή «Πεζοπορώντας στα Ελληνικά βουνά», αποκάλυψε τα σχέδιά του για τα επόμενα χρόνια και για την επίπονη προετοιμασία που ακολουθούσε ώστε να κατακτήσει τους έρωτές του, τις κορυφές του κόσμου, κάνοντας αναφορά στον δικό στον Ξανθιώτη κορυφαίο ορειβάτη Αλέξανδρο Μπουγιουκλού.

Στην συνέντευξη έκανε εκτενή αναφορά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο ορειβάτης στα μεγάλα υψόμετρα, περιγράφοντας με λεπτομέρειες το πρόγραμμα της προσαρμογής στο υψόμετρο, σημειώνοντας οτι μετά τα 7.000 μέτρα δεν μπορείς να κατακτήσεις εγκλιματισμό στο υψόμετρο και αυτό που κάνεις είναι να προχωράς επιθετικά και σύντομα χρονικά για να επιστρέψεις πιο χαμηλά.

Ακόμα είχε εκφράσει τον θαυμασμό του για την πόλη της Ξάνθης και τις πεζοπορίες που είχε κάνει στα γειτονικά βουνά στην οροσειρά της Ροδόπης. Ακούστε την ιστορική πλέον αυτή εκπομπή που είχε μεταδοθεί από το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης…