Εξορίζονται από το σκοπευτήριο της Νυμφαίας λόγω… Στρατού ο Σκοπευτικός Σύλλογος Κομοτηνής και οι Κυνηγοί

Oι λάτρεις της σκοποβολής υπαίθρου «εξορίζονται» από το σκοπευτήριο Νυμφαίας που έχουν δημιουργήσει και λειτουργούν ο Σκοπευτικός Σύλλογος Κομοτηνής και ο οικείος Κυνηγετικός Σύλλογος. Αυτό κατήγγειλε στο «Ράδιο Χρόνος» ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Κομοτηνής Παναγιώτης Χαλβατζής.

Στο συγκεκριμένο σκοπευτήριο, στο παλιό στρατιωτικό πεδίο βολής Νυμφαίας, διεξάγονται πλέον αγώνες σκοποβολής, σκοπευτικά event αλλά και εξορμήσεις όσων έχουν ως χόμπι τη σκοποβολή, τηρουμένων πάντα των μέτρων ασφαλείας για τους σκοπευτές αλλά και τους πολίτες.

Ο Παναγιώτης Χαλαβατζής καταγράφει τα ιστορικά δεδομένα: «Το 2010 […] δημιουργήσαμε ένα σκοπευτήριο πήλινου στόχου με τη συνδρομή του Δ. Κομοτηνής και τη συνδρομή του Κυνηγετικού Συλλόγου αρχικά. Μετά τα παιδιά που ανέλαβαν τον Σκοπευτικό Όμιλο πρόσθεσαν αρκετά πράγματα και έτσι δημιουργήθηκε ένα σκοπευτήριο πήλινου στόχου από τα λίγα που υπάρχουν στην Ελλάδα, όπου κατά κανόνα ασκούνταν οι λίγοι αθλητές του Σκοπευτικού Ομίλου, εκπαιδεύονταν οι νέοι κυνηγοί και είχαμε ένα πρόγραμμα να το επεκτείνουμε αυτό σε συνδυασμό με τη διεκδίκηση που έχουμε ως Ομοσπονδία για τη βελτίωση του νομικού πλαισίου και τη θεσμοθέτηση εκπαίδευσης των νέων κυνηγών που εκδίδουν άδεια για πρώτη φορά».

Πλέον όμως, όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου, οι λάτρεις του σπορ απειλούνται… με έξωση, αφού ο στρατός ζητάει πλέον ενοίκιο, στο οποίο οι “ένοικοι” δεν μπορούν ν’ ανταποκριθούν. «Ήρθαμε αντιμέτωποι με μια έξωση που μας κάνει ο στρατός και όχι για πρακτικούς αλλά οικονομικούς λόγους. Το είχαμε δωρεάν αλλά τώρα ζητούν υπερβολικά ενοίκια. Έχει γίνει μια διαπραγμάτευση με την Σκοπευτική Ομοσπονδία και κυρίως αφορά άλλου είδους σκοπευτήρια, σταθερού στόχου. Όπου ασκούνται στην σκοποβολή άνθρωποι με περίστροφα και όπου έχει μια οικονομική δραστηριότητα φοβερή. 

Τώρα σε μια περιοχή όπως την Κομοτηνή όπου το εισόδημα είναι χαμηλό, ένα σκοπευτήριο πήλινου στόχου δεν έχει καθόλου έσοδα. Αυτό που γίνεται είναι ανταποδοτικό, ούτε ο Σκοπευτικός Όμιλος έχει έσοδα ούτε ο Κυνηγετικός έχει κάτι από αυτό. Ίσα-ίσα ο κάθε σκοπευτής καλύπτει τα έξοδα για τους δίσκους που χρησιμοποιεί. Τώρα θέλει να μας επιβάλλει χρέη ανά ώρα με κάποια τρελά νούμερα, πράγμα που είναι αδύνατον. Μάλιστα στάλθηκε και μια επιστολή στον Σκοπευτικό Όμιλο να αποχωρήσουν και τα παιδιά άρχισαν να τα μαζεύουν».

Ο Κυνηγετικός Σύλλογος Κομοτηνής έχει ήδη αντιδράσει, με επιστολή προς τον καβαλιώτη υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο κι ευελπιστεί σε θετική τροπή των πραγμάτων. «Ζητάμε να συνεχίσει αυτή η παραχώρηση χρήσης ως προσφορά του στρατεύματος προς την τοπική κοινωνία. Επειδή και η δική μας κοινωνική ομάδα θεωρώ πως προσφέρει πολλά στο στράτευμα», είπε και χαρακτήρισε «άδικο» και «αδιανόητο» να απομακρυνθούν από το σημείο οι Σύλλογοι.

«Ελπίζουμε λοιπόν για κάποια απάντηση από τον υπουργός Εθνικής Άμυνας, επειδή αυτή τη στιγμή είμαστε χωρίς σκοπευτήριο. Εμείς προσπαθούμε αυτή τη στιγμή να πιέσουμε τη κυβέρνηση να θεσμοθετήσει την εκπαίδευση των νέων κυνηγών και να αποφύγουμε τα ατυχήματα και να δημιουργήσουμε μια διαφορετικού τύπου παιδεία. Έρχονται αυτή τη στιγμή και τις όποιες εθελοντικές προσπάθειες κάνουμε μόνοι μας, να μας τις ακυρώσουν. Θα φανεί τώρα αναλόγως με την απόφαση που θα πάρει το Υπουργείο από τη πλευρά του», κατέληξε στις δηλώσεις του στο «Ράδιο Χρόνος» ο Παναγιώτης Χαλβατζης.