Απαράδεκτο πανό στην κερκίδα των (λιγοστών) XanthiFans κατά το ΑΟΞ-ΑΕΛ: «Κοντέ ψόφα»

Η ανθρώπινη ζωή είναι ό,τι πιο ιερό. Το να εύχεσαι και πολύ περισσότερο να προτρέπεις να χάσει την ζωή του ένας άνθρωπος, όποιος κι αν είναι αυτός, ακόμα και αν πρόκειται για τον χειρότερο εχθρό σου, είναι ό,τι πιο θλιβερό και ποταπό.

Για αυτό και το πανό της φωτογραφίας με το σύνθημα «Κοντέ ψόφα» είναι απόλυτα καταδικαστέο. Ανέβηκε κατά την διάρκεια της αναμέτρησης της Ξάνθης με την Λάρισα, μιας αναμέτρησης που κόντρα σε ό,τι θα περίμενε κανείς, με δεδομένο το παρελθόν των δυο ιστορικών επαρχιακών ομάδων και την ένταση στις σχέσεις τους, συγκέντρωσε ελάχιστο κόσμο στα Πηγάδια.

Η αρνητική πορεία του ΑΟΞ έχει κάνει απο καιρό τους απογοητευμένους και αρκετά καχύποπτους πλέον φιλάθλους της Ξάνθης να στρέψουν την πλάτη τους στην ομάδα – κάτι που φυσικά δεν θα έπρεπε να συμβεί, αφού οι σωστοί φίλαθλοι θα πρέπει στα δύσκολα να βρίσκονται κοντά στην ομάδα. Αλλά είναι ίδιον του Έλληνα να τρέχει στις χαρές και να εξαφανίζεται στις λύπες.

Το κακό είναι όμως είναι ότι το γεγονός αυτό δίνει την ευκαιρία να ακούγεται πιο δυνατά η φωνή των λίγων που απομένουν και στα μάτια ορισμένων να αποκτά ενδεχομένως και μεγαλύτερη αξία. Αν και αντικειμενικά, εδώ και αρκετό καιρό πιο εκκωφαντική είναι η σιωπή και η αποχή του κόσμου από τα Πηγάδια παρά οι όποιες φωνές ακούγονται σε αυτά.

Κάπως έτσι, το απόγευμα της Τετάρτης αναρτήθηκε αυτό το πανό που δεδομένα δεν εκφράζει κανέναν υγιώς σκεπτόμενο φίλαθλο, κανέναν υγιώς σκεπτόμενο άνθρωπο, βασικά κανέναν άνθρωπο. Είναι αμφίβολο αν υπήρχε περισσότερος κόσμος στο γήπεδο, αν θα μπορούσε ένα τέτοιο πανό να φτάσει σε σημείο να αναρτηθεί στο γήπεδο. Οι πολλοί θα απέτρεπαν κάτι τέτοιο.

Τώρα όμως πάνε λίγοι στο γήπεδο. Κάπως έτσι, το πανό παρείσφρυσε και αναρτήθηκε, χωρίς κανένα πρόβλημα. Ενα πανό άκρως ντροπιαστικό για τον ΑΟΞ και την ιστορία του ξανθιώτικου οπαδικού κινήματος, που αν μη τι άλλο χαρακτηριζόταν επί τόσες δεκαετίες για την ποιότητά του.

Το «Κοντέ ψόφα», που όλοι αντιλαμβάνονται σε ποιον αναφέρεται με δεδομένο ότι αντίπαλος της ομάδας της Ξάνθης ήταν η ΑΕΛ, ανέβηκε στην Θύρα όπου κάθονται οι οργανωμένοι των XanthiFans. Αναρτήθηκε μάλιστα, δίπλα από το δικό τους πανό.

Θα μπορούσε να είναι μέλος των XanthiFans αυτός που ανέβασε αυτό το πανό; Αν ναι, οφείλει να εντοπιστεί και να απομονωθεί από τους ίδιους. Ενδεχομένως να είναι προβοκάτσια με σκοπό να πληγεί η εικόνα και η φήμη των XanthiFans, συνολικά των φίλων της και κατ’ επέκταση της ίδιας της ΠΑΕ Ξάνθη; Ούτε αυτό μπορεί κανείς να το αποκλείσει.

Σε κάθε περίπτωση ωστόσο, αυτό το κατάπτυστο πανό αναρτήθηκε. Και μόνο το γεγονός ότι κάποιος (και ελπίζουμε όχι κάποιοι) μπήκε στην διαδικασία να σκεφτεί κάτι τέτοιο, να το ετοιμάσει, να το φέρει στο γήπεδο και να το αναρτήσει απέναντι από τις τηλεοπτικές κάμερες, δείχνει ότι από την πλευρά του (και ελπίζουμε όχι των) υπήρχε δόλος. Υπήρχε πρόθεση για κάτι τέτοιο. Δεν έγινε εν θερμώ.

Είναι ξεκάθαρα ωστόσο κάτι καταδικαστέο. Και η καταδίκη πρέπει πρώτα να έρθει από τους ίδιους τους XanthiFans τους οποίους αμαυρώνει και δευτερευόντως από την ΠΑΕ Ξάνθη, που είχε την ευθύνη για την φιλοξενία του αγώνα. Είναι άλλο με χιούμορ να βάζεις στα μεγάφωνα τπ «Σουζάνα» και άλλο να αναρτάται πανό που γράφει «Κοντέ ψόφα». Υπάρχουν όρια. Για αυτό και οφείλουν όσο πιο άμεσα να εκδώσουν ανακοίνωση που να καταδικάζουν το γεγονός αυτής της κατάπτυστης ανάρτησης του πανό και οι XanthiFans και η ΠΑΕ Ξάνθη.

Ο Κούγιας μπορεί στα μάτια κάποιων να είναι ο μεγαλυτερος εχθρός στην ιστορία του ΑΟΞ, αλλά όποιος θα ήθελε να τον δει νεκρό για αυτόν τον λόγο, ας κρατήσει αυτές τις σκέψεις για τον εαυτό του. Η εξωτερίκευσή τους με αυτόν τον τρόπο, με γραπτό πανό στο γήπεδο στην κερκίδα των οργανωμένων την ώρα του αγώνα, αμαυρώνει τελικά πρωτίστως την εικόνα της ίδιας της Ξάνθης – ως ομάδας και ως πόλης. Και ξεκάθαρα δεν βοηθά για να επιστρέψει ο κόσμος στο γήπεδο, γιατί είναι προφανές ότι η πλατιά μάζα των Ξανθιωτών καταδικάζει τέτοιες ενέργειες και δεν θέλει σε καμία περίπτωση να δίνεται έστω η αίσθηση ότι ταυτίζεται μαζί τους…