Euro 2023: Βαριά ήττα με 0-4 από την Πορτογαλία για την Εθνική στην Τρίπολη – Βασικός ο Φώτης Ιωαννίδης, δεν έπαιξε ο Θυμιάνης

Η Πορτογαλία καθήλωσε την Εθνική Ελπίδων στην Τρίπολη και τη συνέτριψε με 4-0, στο πλαίσιο των προκριματικών του Euro 2023. Η ελληνική ομάδα δεν είχε αντίδραση στο γρήγορο, τεχνικό και ποιοτικό ποδόσφαιρο των Ιβήρων, οι οποίοι απέδειξαν εμφατικά πόσο ανώτερη ομάδα είναι. Εκτός συγκλονιστικού απροόπτου εκείνοι καταλαμβάνουν την πρώτη θέση του ομίλου, που οδηγεί στα τελικά της διοργάνωσης.

Η Πορτογαλία αιφνιδίασε την Ελλάδα από τη δυναμική με την οποία μπήκε στο ματς. Μόλις στο 5′ ο Τζολάκης μπλόκαρε το σουτ του Γκονσάλο Ράμος της Μπενφίκα, στο 9′ το σουτ του Φάμπιο Βιέιρα μέσα από την περιοχή κατέληξε άουτ, ενώ στο 12′ ο κίπερ της Ελλάδας μάζεψε σταθερά την κοντινή κεφαλιά του Πενέτρα. Στο ίδιο λεπτό, ωστόσο, οι Ίβηρες άνοιξαν το σκορ. Ο Φάμπιο Καρβάλιο της Φούλαμ, τον οποίο διεκδικεί η Λίβερπουλ, άνοιξε το σκορ με πλασέ μέσα από την περιοχή (0-1). Η Ελλάδα εξακολουθούσε να έχει παθητικό ρόλο και να είναι καθηλωμένη από το γρήγορο και δημιουργικό παιχνίδι των Πορτογάλων, οι οποίοι στο 18′ είχαν δοκάρι σε κοντινό πλασέ του Γκονσάλο Ράμος.

Η ομάδα του Σίμου έφτασε για πρώτη φορά με αξιώσεις στην περιοχή των φιλοξενούμενων στο 27′. Ο Ιωαννίδης έκανε το γύρισμα από αριστερά, αλλά το σουτ του Λιάσου μέσα από την περιοχή και δεξιά κατέληξε άουτ.

Στο 30′ ο διαιτητής Μαρέσκα καταλόγισε πέναλτι για μαρκάρισμα του Γιάννη Χριστόπουλου στον Φάμπιο Σίλβα, αν και δεν είναι ξεκάθαρο πως υπήρξε παράβαση. Στο 32′ ο Φάμπιο Βιέιρα, αρχηγός της Πορτογαλίας, έκανε το 0-2 από την άσπρη βούλα, παρότι ο Τζολάκης έπεσε σωστά. Η σπουδαιότερη ευκαιρία της ελληνικής ομάδας στο πρώτο ημίχρονο χάθηκε στο 38′, όταν ο γκολκίπερ Μπιάι με φοβερή επέμβαση νίκησε τον Ιωαννίδη στην κεφαλιά που επιχείρησε. Στο 40′ ο Σουρλής ζήτησε πέναλτι και στο 45′ οι Πορτογάλοι έφτασαν και σε τρίτο γκολ, με πλασέ του Φάμπιο Σίλβα μέσα από την περιοχή, έπειτα από πάσα του Φάμπιο Καρβάλιο.

Ο Σίμος έκανε δύο αλλαγές στο ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου. Η είσοδος των Αθανασακόπουλου και Ευθύμη Χριστόπουλου δεν βοήθησαν ιδιαίτερα, την ίδια ώρα που οι Πορτογάλοι συνέχισαν να είναι ένα επίπεδο πάνω από τη «γαλανόλευκη». Στο 57′ το πλασέ του Φάμπιο Καρβάλιο μέσα από την περιοχή πέρασε άουτ, στο 63′ αυτό του Αφόνσο Σόουζα από το ημικύκλιο της μεγάλης περιοχής κατέληξε στην αγκαλιά του Τζολάκη, στο 66′ ο Διαμαντής απομάκρυνε προτού η μπάλα περάσει τη γραμμή και στο 67′ ο Τζολάκης είπε «όχι» στον Ενρίκε Αραούζο.

Η πρώτη στιγμή που απείλησε η Ελλάδα στο δεύτερο μισό καταγράφηκε στο 68′, όταν το πλασέ του Ιωαννίδη από κοντά κατέληξε δίπλα από το δεξί δοκάρι. Στο 69′ ο Τζολάκης και πάλι κράτησε το σκορ στο 0-3 με το πόδι, μετά το πλασέ του Φάμπιο Σίλβα. Στο 76′ οι αλλαγές του Σίμου στο 46′ συνεργάστηκαν, αλλά το σουτ του Αθανασακόπουλου με το αριστερό μέσα από την περιοχή κατέληξε στα χέρια του Μπιάι.

Αν μια ομάδα στο δεύτερο ημίχρονο φαινόταν ότι βρίσκεται κοντά σε γκολ, αυτή ήταν η Πορτογαλία. Στο 82′ ο Αφόνσο Σόουζα με εξαιρετική ενέργεια πέρασε τη μπάλα στον Ενρίκε Αραούζο, ο οποίος με αριστερό πλασέ κοντά στο πέναλτι έγραψε το 0-4!