Σπόντα με νόημα του Θεόδωρου Κοκάλα για τις Αυξήσεις Μετοχικού Κεφαλαίου στις ΠΑΕ: «Υψηλό ΜΚ δεν σημαίνει και ευρωστία»

Σε μια ανάρτηση με αρκετό νόημα προχώρησε ο ιστορικός πρόεδρος του ΑΟΞ Θεόδωρος Κοκάλας, με αφορμή προφανώς την λανθασμένη όπως ο ίδιος λέει εντύπωση που έχουν αρκετοί σε σχέση με το ζήτημα των Μετοχικών Κεφαλαίων στις ΠΑΕ και των Αυξήσεών τους.

Πρόκειται για ένα ζήτημα που έχει απασχολήσει έντονα την ομάδα της Ξάνθης την τελευταία διετία. Πρόπερσι, ενόψει της πώλησης όπως αποδείχθηκε της ΠΑΕ, ανακοινώθηκαν τέσσερις αυξήσεις μετοχικών κεφαλαίων από τη διοίκηση Πανόπουλου αλλά καμία από αυτές εν τέλει δεν πραγματοποιήθηκε, όπως αποκάλυψε το ThrakiSportS.

Στα χρόνια του Μπιλ Πάπας είχαμε δυο αυξήσεις – μαμούθ, αρκετών εκατομμυρίων ευρώ (σχεδόν πέντε εκατομμυρίων η καθεμία). Για την τελευταία, η νομιμότητα της απόφασης εγκρίθηκε από την ΕΕΑ και έληξε πρόσφατα η προθεσμία για την καταβολή του ποσού και πλέον το ΔΣ καλείται με δική του πράξη να επιβεβαιώσει αν το ποσό έχει μπει στους λογαριασμούς του ΑΟΞ.

Ο Θεόδωρος Κοκάλας στην ανάρτησή του δεν κάνει καμία ειδικότερη αναφορά στον ΑΟΞ. Ωστόσο ενδεχομένως δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι ο πρώην πρόεδρος της ομάδας της Ξάνθης κάνει αυτήν την παρέμβαση σε αυτήν την χρονική συγκυρία, κατά την οποία διάφοροι στην Ξάνθη έχουν αυτήν την Αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου ως «απόδειξη» για το λαμπρό μέλλον και την ευρωστία της ομάδας.

Εγραψε συγκεκριμένα ο Κοκάλας:

«ΠΑΕ ,ΑΕ,ΜΚ, ΚΛΠ.
Το Σαββατο βρεθηκα σε μια παρεα νεων επιχειρηματιων, επιτυχημενων ο καθενας στον κλαδο του.
Με εκπληξη διαπιστωσα ποσο λαθος αντιληψη εχουν για μια ΠΑΕ.
Ισως φταιει και ορολογια των τελευταιων ετων που αποκαλει επενδυτη καποιον που αποκτα μια ομαδα. Κατι που δεν συνεβαινε παλαιοτερα. Κανεις δεν αποκαλουσε τον Βαρδινογιαννη, τον Παντελακη τον Νταιφα επενδυτη.
Επενδυω σημαινει βαζω λεφτα και προσδοκω σε κερδη. Στην Ελλαδα καμμια ομαδα δεν μπορει ναχει τετοια κερδη με εξαιρεση καποια που αγωνιζεται στο τσαμπιονς και παραλληλα εχει καλο σκαουτινγκ.
Κερδη μπορει ναχει μονο εμμεσα η παραπλευρα αλλα αυτο δεν εχει σχεση με την λειτουργια μιας ΠΑΕ.
Υπαρχει μια εσφαλμενη εντυπωση για το ΜΚ (μετοχικο κεφαλαιο).
Το υψηλο ΜΚ δεν σημαινει ευρωστια.
Στις ΑΕ αυξησεις ΜΚ γινονται ειτε για επενδυσεις ειτε για εξοφληση χρεων, συνηθες στις ΠΑΕ.
Σημασια εχει η λογιστικη αξια της μετοχης.
Για παραδειγμα το 1985 οταν ο ΠΑΟΚ πηρε το πρωταθλημα ειχε  ΜΚ μονο 300.000 ευρω (96 εκ δρχ) αλλα η λογιστικη αξια την μετοχης ηταν 15-20 φορες μεγαλυτερη. Σημερα με ΜΚ 170 εκ ευρω η αξια της ειναι περιπου 20 λεπτα ,ισως καποιος οικονομολογος μπορει να μας πει ακριβως.
Η καθε νεα διοικηση σε ολες τις ΠΑΕ προβαινει σε αυξησεις ΜΚ. Δεδομενου οτι κανεις παλιος μετοχος δεν βαζει λεφτα, ο νεος πολλαπλασιαζει ετσι τα ποσοστα του, χωρις αυτο ναναι παρανομο».