Και τώρα τι θα απογίνουν στην Ξάνθη χωρίς Στολτίδη; Η ύπαρξη του Άκη ήταν μια κάποια λύσις…

Ο Ιεροκλής Στολρίδης, Άκης για τους φίλους, έκανε μεγάλη καριέρα σαν ποδοσφαιριστής. Αν και βαμμένος παοκτσής ως πιτσιρικάς, μεγαλούργησε με τη φανέλα του Ολυμπιακού.

Ισως και ο ίδιος να είχε την φιλοδοξία να έχει ανάλογη καριέρα και σαν τεχνικός διευθυντής. Ωστόσο ανήμερα της 25ης Μαρτίου αποχώρησε διακριτικά από την Ξάνθη, όπου είχε έρθει από το καλοκαίρι λπίζοντας ότι θα κάνει το “αγροτικό” του στην ομάδα της Θράκης με την ελπίδα κάποια μελλοντική στιγμή να μεταπηδήσει σε ομάδα με μεγαλύτερο εκτόπισμα.

Μπορεί να μην είχε τις πολλές περγαμηνές στην θέση, αφού η προτέρα εμπειρία του περιοριζόταν στον Αγροτικό Αστέρα και μόνο σε αυτόν και μάλιστα τρία χρόνια πριν, ωστόσο η πρόσληψή του παρουσιάστηκε από τα τοπικά ΜΜΕ ως η κίνηση ματ που θα άλλαζε τις ισορροπίες υπέρ της Ξάνθης.

Πριν ξεκινήσει η σεζόν, τα άρθρα έδιναν και έπαιρναν για την εντυπωσιακή του δουλειά, σε τέτοιο βαθμό που η Ξάνθη να διαθέτει ένα υπερπλήρες ρόστερ που χτίστηκε από το μηδέν ουσιαστικά (αφού αντικαταστάθηκαν σχεδόν όλοι οι παίκτες της περσινής σεζόν). Ακόμα και το γεγονός ότι την στιγμή που χτιζόταν η νέα ομάδα στο Πράβετς, ο τεχνικός διευθυντής έλειπε, δικαιολογήθηκε επαρκώς. Έψαχνε να βάλει τις τελευταίες πινελιές στο υπό διαμόρφωση ρόστερ.

Πριν την έναρξη του πρωταθλήματος η ομάδα είχε τρεις παίκτες ισάξιους σε κάθε θέση, παίκτες που είναι γνώστες της κατηγορίας της Super League 2 και όχι υπερτιμολογημένους όπως την περσινή σεζόν. Καπου εκεί ωστόσο άρχισαν να υπάρχουν κάποια ζητήματα. Οι καλές εμφανίσεις στα φιλικά και ιδίως στο Κύπελλο με τον Ιωνικό ήταν αποτέλεσμα των επιλογών Στολτίδη για το ρόστερ ή της δουλειάς του προπονητή Τζέιμι Μονρόι, που είχε αποσπάσει πάρα πολλά κολλακευτικά σχόλια με το έργο του και κυρίως την εργατικότητά του (δυο ώρες πριν από κάθε προπόνηση πήγαινε στο προπονητικό, τελευταίος αποχωρούσε);

Οταν στράβωσε το πρώτο αποτέλεσμα, στον Πιερικό, η απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Φταίει ο Μονρόι. Χάλαγε άλλωστε και την πιάτσα με τόση δουλειά που έριχνε. Το έγραψαν λοιπόν τα οπαδικά σάιτ ότι αυτός ο προπονητής δεν κάνει για τον ΑΟΞ αφού δεν βλέπει τι γίνεται στο γήπεδο, αφουγκράστηκαν την άοψή τους οι της διοίκησης (σε τέτοιο βαθμό που να νομίζει κανείς ότι εκείνα τα άρθρα έγιναν… καθ’ υπαγορευσή της), δεν δόθηκε ευκαιρία στον Πορτογάλο για να δείξει έργο και για 2η αγωνιστική. Τον διαδέχθηκε ο Νίκος Κεχαγιάς, λύση που είχε κατάλληλα προετοιμαστεί από το καλοκαίρι. Λύση όμως που κάηκε και αυτή γρήγορα, αφού ούτε οι καλές εμφανίσεις ούτε τα αποτελέσματα έλεγαν να έρθουν, με ελάχιστες εκλάμψεις.

Πλέον ήταν και πάλι οι ακριβοπληρωμένοι παίκτες που δεν τιμούσαν τα συμβόλαιά τους, παρόλο που πήγαιναν με γεμάτες τσέπες στους αγωνες. Με γεμάτες τσέπες για χρωστούμενα παλαιότερων μηνών έλεγε το ρεπορτάζ, αλλά αυτό ήταν μια λεπτομέρεια που θα χάλαγε την καλή ιστορία και μάλλον αποκρυπτόταν. Τονιζόταν ωστοσο σε όσους τολμούσαν να βάλουν στο κάδρο της κριτικής τον Στολτίδη, ότι δεν είναι λογικό να αλλάξει μια ομάδα τον τεχνικό της διευθυντή μεσούσης της σεζόν.

Ηταν λογικό όμως να αλλάζει σαν τα πουκάμισα τους προπονητές. Μετά τον Κεχαγιά εμφανίστηκε ο Βούλιτς. Και σε αυτόν ξεκίνησε η κριτική από το πρώτο παιχνίδι, με κύριο πρόβλημα το γεγονός ότι είχε τα χέρια στις… τσέπες κατά την διάρκεια του ματς. Κόλλησε και κορονοϊό ο άνθρωπος και πριν προλάβει να ξεκολήσει, έλαβε και αυτός την αποζημίωσή του (και αν δεν την έλαβε, θα την λάβει γιατί σε τέτοια ζητήματα δύσκολα ξεμπλέκεις) και τελικά άφησε την θέση του στον Κώστα Ανυφαντάκη. Ο οποίος υποτίθεται ότι χτίζει ρόστερ για τη νέα σεζόν, αλλά είναι αβέβαιο αν θα μείνει στον ΑΟΞ μετά το καλοκαίρι, αφού η συμφωνία λέγεται ότι έχει πολλά παράθυρα για το αν θα είναι ο κόουτς της νέας σεζόν.

Το μεγάλο ζήτημα ωστόσο είναι από τώρα να αρχίσει να χτίζεται το ρόστερ της νέας σεζόν. Αν χτιστεί και πάλι η ομάδα από το μηδέν, με όλους τους παίκτες να εκδιώχνονται ως άχρηστοι, θα υπάρξει και πάλι ο κίνδυνος μεχρι να αποκτήσουν ομοιογένεια οι νέοι παίκτες που θα έρθουν, να χαθεί και της επόμενης σεζόν το τρένο της ανόδου. Όμως για να μην συμβεί αυτό, πρέπει αφενός να υπάρξει από νωρίς απόφαση για το ποιος θα είναι ο προπονητής και κυρίως πρέπει από τώρα να γίνει γνωστό ποιος θα είναι ο άνθρωπος που θα φέρει στην ομάδα τους όποιους παίκτες. Κοινώς, ο τεχνικός διευθυντής.

Και μένει πλέον η απορία: τι θα απογίνουν τώρα στην Ξάνθη χωρίς Στολτίδη; Παραφράζοντας την γνωστή καβαφική ρήση από το «Περιμένοντας τους βαρβάρους», ο Ιεροκλής (ή Άκης για τους φίλους) ήταν μέχρι και την Παρασκευή μια κάποια λύσης – για να του φορτωθούν τα φετινά κακώς κείμενα. Πλέον, όσο ο χρόνος τρέχει και δεν έρχεται διάδοχός του, θα ελλοχεύει ο κίνδυνος οι ευθύνες της αποτυχίας να αγγίζουν και άλλα πρόσωπα τον οργανισμό της ΠΑΕ Ξάνθη, που παρέμεναν όλο αυτό το σκοτεινό διάστημα στο απυρόβλητο…