Με βασικούς Σιώπη και Μάνταλο πέρασε νικηφόρα από το Βουκουρέστι η Εθνική κόντρα στη Ρουμανία

Τη νίκη με 1-0 πήρε απόψε (25/3) η Ελλάδα στη Ρουμανία και έτσι, έστω και σε φιλικό επίπεδο, ξεκίνησε με το δεξί η εποχή Γουστάβο Πογιέτ στον πάγκο της.

Ο Ουρουγουανός τεχνικός στην πρώτη του ενδεκάδα στο «γαλανόλευκο» πάγκο ξεκίνησε με τον Βλαχοδήμο κάτω από τα γκολπόστ, τους Ρότα, Μαυροπάνο, Χατζηδιάκο, Τσιμίκα στην άμυνα από δεξιά προς τα αριστερά, τους Σιώπη, Μπουχαλάκη στον άξονα, τον Μάνταλο σε πιο δημιουργικό ρόλο, τους Λημνιό, Πέλκα στα άκρα και τον Γιακουμάκη στο «9».

Στο 22′ ο Γιακουμάκης βρήκε δίχτυα μετά το γύρισμα του Λημνιού, αλλά μετά από διαβουλεύσεις του διαιτητή και του βοηθού (σσ. δεν υπάρχει VAR στα φιλικά) δεν μέτρησε το τέρμα, με την Εθνική να συνεχίζει να κυριαρχεί στο γήπεδο. Κύριος εκφραστής των επιθέσεων ο Πέλκας που δεν κατάφερε σε διαδοχικές φάσεις μέσα από την περιοχή σε διάστημα δύο λεπτών (28′, 30′) να βρει εστία από καλές θέσεις.

Για να έρθει το 39ο λεπτό και να αποδοθεί ποδοσφαιρική δικαιοσύνη, όταν η Εθνική δεν έφτιαξε ευκαιρία σε πρώτο χρόνο από το γύρισμα του Πέλκα, αλλά ο Μάνταλος που ακολούθησε τη φάση έγινε κάτοχος της μπάλας, έσπασε στον Ρότα που έβγαλε γλυκιά σέντρα και ο Μπουχαλάκης με ωραία κεφαλιά έγραψε το 1-0 του ημιχρόνου.

Χωρίς αλλαγές μπήκαν οι δύο ομάδες στο δεύτερο μέρος, αλλά με λίγο διαφορετική εικόνα όπως ήταν λογικό. Η Ρουμανία, μετά τη γιούχα του κόσμου στο φινάλε του πρώτου ημιχρόνου, μπήκε πιο δυνατά και προσπάθησε να δημιουργήσει, ώστε να φτάσει στην γρήγορη ισοφάριση. Παρότι είχε διάθεση δεν είχε αποτελεσματικότητα και τον τρόπο να διασπάσει την ελληνική άμυνα, με τον Πογέτ να κάνει τις πρώτες κινήσεις από τον πάγκο. Στο ματς οι Μπακασέτας, Δουβίκας, έξω οι Λημνιός, Μπουχαλάκης, με τον πρώτο να περνάει σε ρόλο οκταριού και ο δεύτερος σε ρόλο εξτρέμ. Η Ελλάδα έβγαζε ενέργεια και φρεσκάδα, αλλά δεν είχε την καλή κυκλοφορία και την… μπούκα στην αντίπαλη περιοχή του πρώτου μέρους, με αποτέλεσμα να ψάχνεται κυρίως στην κόντρα.

Την ίδια ώρα, έβγαλε αμυντικά ζητήματα κυρίως σε φάσεις που η μπάλα βρισκόταν στον αέρα, με τον στόπερ Ρους να προωθείται και να απειλεί να κάνει ζημιές με διαδοχικές κεφαλιές: Η πρώτη σταμάτησε στο δεξί δοκάρι (70′), η δεύτερη στον Βλαχοδήμο (72′) σε ένα διάστημα πίεσης για τους Ρουμάνους που τελικά δεν έφερε κάποιο γκολ. Αντιθέτως, η Ελλάδα ήταν αυτή που είχε την τελευταία φάση του αγώνα, όταν ο νεοεισελθόντας Χατζηγιοβάνης έκανε τις διαδοχικές προσποιήσεις και εξαιρετικό γύρισμα, αλλά ο Δουβίκας μπερδεύτηκε από το… τσαφ αντιπάλου του και δεν σκόραρε εξ επαφής, με το 1-0 υπέρ της Εθνικής να μην αλλάζει ως το φινάλε.