Επέτειος: 20 χρόνια από την ιστορική βράβευση του Ντέμη Νικολαΐδη με το FIFA Fair Play (+video)

Είκοσι χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την ημέρα που ο Ντέμης Νικολαΐδης βραβεύθηκε από την Παγκόσμια Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου με το βραβείο fair play, για την κίνησή του να παραδεχθεί στον διαιτητή ότι είχε πετύχει γκολ με το χέρι στον τελικό του κυπέλλου Ελλάδος απέναντι στον Ιωνικό το 2000.

Η φάση σε εκείνον τον τον τελικό (τον οποίο η ΑΕΚ κέρδισε τελικά με 3-0) έχει μείνει χαραγμένη στις μνήμες όλων όσων τον παρακολούθησαν δια ζώσης ή από την τηλεόραση. Φάουλ του Πετκόφ, η μπάλα κόντραρε, ο Ντέμης πετάχτηκε και ενστικτωδώς έβαλε το χέρι και την έσπρωξε στα δίχτυα του Στρακόσια.

Γκολ!!! Όλοι πανηγυρίζουν εκτός από τον Ντέμη που αμέσως σήκωσε το χέρι και ζήτησε από τον διαιτητή Δούρο να μη μετρήσει το γκολ, που μόλις είχε κατοχυρώσει δείχνοντας την σέντρα! Σε εκείνο το σημείο δεν υπήρχε σκορ, το αποτέλεσμα ήταν 0-0 και τούτο γιγάντωσε ακόμα περισσότερο το μεγαλείο της στιγμής.

Το τέρμα φυσικά ακυρώθηκε και όχι μόνο αυτό αλλά για… επιβράβευση, ο Δούρος αναγκάστηκε να δείξει κίτρινη κάρτα στον Ντέμη παρά το γεγονός ότι κάθε άλλο παρά διάθεση να το ξεγελάσει έδειξε. Τελικά, λίγα λεπτά αργότερα ο Ντέμης έκανε το 1-0.

Με δικό του τέρμα άνοιξε το σκορ η ΑΕΚ, το γκολ εκείνο μέτρησε κανονικά και πανηγυρίστηκε δεόντως, αφού άνοιξε τον δρόμο για την κατάκτηση ενός από τα ελάχιστα τελικά τρόπαια που πήρε ο Ντέμης με την ΑΕΚ στην πολυετή καριέρα του. Το τελικό 3-0 είχε διαμορφώσει ένας άλλος θρακιώτης, ο Χρήστος Μαλαδένης.

Αυτή χαρακτηρίστηκε μία από τις κορυφαίες στιγμές του Ντέμη ως παίκτης, που τιμήθηκε με βραβείο για το ήθος του και το εύ αγωνίζεσθαι δυο χρόνια μετά: σαν σήμερα, στις 24 Μαρτίου του 2002 σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Φραγκφούρτη από την Διεθνή Επιτροπή για το «Fair Play», υπό την αιγίδα της FIFA αλλά και της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής.

Είναι ένα βραβείο για το οποίο μπορεί να καμαρώνει ο Ντέμης προσωπικά, η Αλεξανδρούπολη, η Θράκη, η Ελλάδα γενικότερα. Μια κίνηση που αναγνωρίστηκε από όλους και δυστυχώς σπανίζει στις μέρες μας…