Επέτειος: 15 χρόνια από το ντεμπούτο του Βασίλη Τοροσίδη στην Εθνική Ανδρών (+video)

Ήταν μια μέρα σαν και αυτήν, ακριβώς 15 χρόνια πριν, 24 Μαρτίου του 2007, όταν ο Βασίλης Τοροσίδης φόρεσε για πρώτη φορά τη φανέλα με το εθνόσημο σε επίπεδο ανδρών. Μόλις και είχε φύγει από την Ξάνθη και πλέον ήταν δεξιός οπισθοφύλακας του Ολυμπιακού και κάπως έτσι είχε κληθεί Φεβρουάριο του 2007 από τον Ότο Ρεχάγκελ στην Εθνική και χρησιμοποιήθηκε σε εκείνο το ματς με την Τουρκία.

Ο αγώνας ήταν παραμονή εθνικής επετείου και ήταν επίσημος, για τα προκριματικά του Euro 2008 της Αυστρίας και της Ελβετίας και εξελίχθηκε σε… εφιάλτη. Ο Βασίλης Τοροσίδης μπήκε στο 66ο λεπτό της αναμέτρησης, αγωνίστηκε δηλαδή για 34 λεπτά αλλά δεν κατάφερε να αποτρέψει την συντριβή της Ελλάδας μέσα στο Στάδιο Καραϊσκάκη. Όταν μπήκε στον αγώνα τα πράγματα ήταν ήδη δύσκολα για την Εθνική μας, αφού έχανε ήδη με 1-2, και τελικά δέχτηκε άλλα δύο τέρματα και αποχώρησε με το βαρύ 1-4. Αυτό ήταν το ντεμπούτο του σημερινού αρχηγού της Εθνικής Ομάδας, δέκα χρόνια πριν.

Βέβαια, μόλις τέσσερις μέρες μετά, ο Βασίλης Τοροσίδης πέρασε στην βασική ενδεκάδα της Εθνικής μας, και όχι μόνο έπαιξε πολύ καλά, αλλά ήταν ο παίκτης που κέρδισε το πέναλτι που είχε εκτελέσει εύστοχα ο Άγγελος Μπασινάς και έδωσε την νίκη στην Ελλάδα απέναντι στην Μάλτα, στην Βαλέτα, ανοίγοντας τελικά τον δρόμο για την πρόκριση στα τελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος της Αυστρίας.

Από τότε έχουν περάσει 15 ακριβώς χρόνια. 15 χρόνια με όμορφες και άσχημες στιγμές, αλλά αυτό που μένει τελικά στη μνήμη μας είναι οι πρώτες, όπως και αυτές που κρατάει και ο ίδιος ο Βασίλης από αυτή τη μακροχρόνια παρουσία του στο αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα, έστω και αν ολοκληρώθηκε κάπως άδοξα λίγο μετά τηην συμπλήρωση τριψήφιου αριθμού συμμετοχών.

Ο Βασίλης ξεχώρισε και καθιερώθηκε πολύ γρήγορα, χάρη στο ταλέντο του, αλλά και την εργατικότητά του, και κατάφερε μετά το Μουντιάλ της Βραζιλίας να πάρει και το περιβραχιόνιο του αρχηγού, το οποίο και διατήτησε για σχεδόν τέσσερα χρόνια. Αποκορύφωμα όλης αυτής της πορείας φυσικά αυτό το περιβραχιόνιο με τον Τόρο να κρατά ωστόσο και άλλες στιγμές. Όπως την πρόκριση στις 16 κορυφαίες ομάδες του Μουντιάλ του 2014 με τον Ξανθιώτη να αγωνίζεται ως βασικός σε όλα τα ματς, της πρόκριση στους οκτώ του Euro δυο χρόνια πριν στην Πολωνία, αλλά και το τεράστιο γκολ στην αναμέτρηση με τη Νιγηρία στη Νότια Αφρική, τότε που χάρη στον Τοροσίδη η Ελλάδα πέτυχε την πρώτη της νίκη σε τελική φάση Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Θυμηθείτε στο παρακάτω άρθρο τις 101 συμμετοχές και τα 10 γκολ του Βασίλη Τοροσίδη με την Εθνική Ανδρών, με αφορμή το γεγονός ότι όλη αυτή η πορεία ξεκίνησε τέτοια μέρα, 15 χρόνια πριν…