Πεκίνο 2022: Οι εντυπώσεις του Άλεξ Ταξιλδάρη ως αρχηγού της ελληνικής αποστολής στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες

Ολοκληρώθηκαν την Κυριακή οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες, στους οποίους όπως έχει αναδείξει το ThrakiSportS, ήταν αρχηγός της ελληνικής αποστολής ο Κομοτηναίος ασημένιος παραολυμπιονίκης της κολύμβησης Αλεξ Ταξιλδάρης.

Αυτή ήταν η πρώτη φορά που ο Ταξιλδάρης επισκέφθηκε το Πεκίνο μετά την παρουσία του το 2008 ως αθλητής στους Θερινούς Παραολυμπιακούς Αγώνες, στην επόμενη διοργάνωση από εκείνη που κατέκτησε το ολυμπιακό του μετάλλιο. Ήταν κάτι συγκινητικό και για τον ίδιο, να βρίσκεται στον ίδιο χώρο που αγωνίστηκε με τα ελληνικά χρώματα, πλέον ως αρχηγός της ελληνικής αποστολής.

Η επιστροφή της ελληνικής αποστολής σημαδεύεται από όμορφες αναμνήσεις αλλά και από αγωνιστικές επιτυχίες, αφού η Εύα Νίκου και τον συνοδό της αθλητή Δημήτρη Προφέντζα κατέκτησαν την έκτη θέση και άρα την ιδιότητα των παραολυμιονικών στο αγώνισμα του αλπικού σκι. Ωστόσο, υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού, γεγονός που την κράτησε εκτός συνέχειας των αγώνων, αν και η κατάταξή της την κατέστησε παραολυμπιονίκη και αυτόματα έδωσε επιτυχημένο χαρακτήρα στο σύνολο της ελληνικής αποστολής.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Πετράκη που αγωνίστηκε στη χιονοσανίδα τερμάτισε στην 14η θέση στον τελικό του αγωνίσματος, στην δεύτερη παρουσία του σε παραολυμπιακή διοργάνωση. Η συμμετοχή και μόνο της Ελλάδας στους αγώνες αποτελεί γεγονός ιδιαίτερης βαρύτητας όπως υποστηρίζει ο Αλεξ Ταξιλδάρης, τονίζοντας πως κατά κύριο λόγο στους Παραολυμπιακούς Αγώνες συμμετέχουν χώρες με μεγάλη προϊστορία στο παραολυμπιακο κίνημα και με μεγάλη οικονομική δυνατότητα. «Η συμμετοχή μας και πολύ περισσότερο οι διακρίσεις που πετυχαίνει η ελληνική αποστολή αυτομάτως μας κατατάσσει στο γκρουπ των μεγάλων και στο παραολυμπιακό κομμάτι» ανέφερε ο Ταξιλδάρης από το Πεκίνο, μιλώντας στο Ράδιο Παρατηρητής της Κομοτηνής.

Μεταφέροντας το κλίμα και τις «εικόνες» της διοργάνωσης που πραγματοποιήθηκε σε καιρό πανδημίας αλλά και λίγο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, ο Ταξιλδάρης αναφέρθηκε στο έντονα δυσχερές κλίμα που υπήρχε με τον αποκλεισμό των Ρώσων και Λευκορώσων αθλητών που είχαν ήδη φτάσει και εγκατασταθεί στο Ολυμπιακό Χωριό πριν αποκλειστούν από την διοργάνωση και αναγκαστούν να αποχωρήσουν. Παράλληλα, δγνωστοποίησε ότι λόγω και των μέτρων ασφαλείας για τον κορονοϊό, όλοι οι εμπκεκόμενοι στην διοργάνωση έμεναν «αποκλεισμένοι» στα Ολυμπιακά χωριά. «Βρισκόμασταν σε έναν μικρόκοσμο, είμασταν αποκλεισμένοι εδώ δίχως επαφή με τον εξωτερικό κόσμο»  τόνισε προσομοιάζοντας την παραμονή τους στο Πεκίνο ως μια «φούσκα μέσα στην οποία ζούμε για την προστασίας μας, γεγονός που μαζί με τον στόχο όλων μας που είναι η συμμετοχή και η διάκριση στα αγωνίσματα λίγο πολύ τα πράγματα έχουν μπει στην ρουτίνα των αγώνων».

Πέραν των διακρίσεων, η ελληνική αποστολή επιστρέφει έχοντας στις αποσκευές της και την εμπειρία της συμμετοχής γεγονός που για τον Αλεξ Ταξιλδάρη θα πρέπει ως χώρα να εκμεταλλευτούμε αφού κατανοήσουμε την δυναμική που μπορεί ο χειμερινός τουρισμός δια και των χειμερινών αθλημάτων να έχει. «Πολλοί θα πουν ότι οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί και Παραολυμπιακοί αγώνες δεν έχουν σχέση με την Ελλάδα, άποψη που είναι λανθασμένη. Η Ελλάδα είναι μια χώρα με πολλά βουνά, άρα και υψόμετρα, με περισσότερους μήνες με χιόνι, κρύο, και γενικότερα συνθήκες που ευνοούν τον χειμερινό τουρισμό και άρα μένει σε εμάς να κατανοήσουμε τις δυνατότητες διεύρυνσης του τουριστικού μας προϊόντος ως χώρα στον χειμερινό τουρισμό με εργαλεία όπως ο ολυμπιακός και παραολυμπιακός αθλητισμός», αναφέρει ο Ταξιλδάρης εξηγώντας και την ανάγκη περαιτέρω ανάπτυξης του παραολυμπιακού κινήματος.

«Αν έχουμε αναπτυγμένο γενικότερα παραολυμπιακό κίνημα ως χώρα, δείχνει αν μη τι άλλο και το υψηλό μας πολιτιστικό επίπεδο, γιατί αυτό συνεπάγεται με αθλητικούς χώρους προσβάσιμους, υψηλό σύστημα υγείας και πρόνοιας, αποκατάστασης, στοιχεία που όπως αντιλαμβάνεστε εφόσον ενταχθούν κάτω από τον παράγοντα ανάπτυξης του χειμερινού παραολυμπιακού αθλητισμού αυτομάτως μιλάμε για μια χώρα που είναι δύο φορές προσβάσιμη» πρόσθεσε ο Ταξιλδάρης υπογραμμίζοντας πως «είναι πολύ μεγάλη πρόκληση για την χώρα μας να ξεκινήσει να σκέφτεται “out of the box”, ξεφεύγοντας από το την λογική της θάλασσας και της παραλίας και το παραολυμπιακό κίνημα έχει την δυνατότητα να δείξει την κατεύθυνση προς την ανάπτυξη αυτή. Επομένως αν η ελληνική αποστολή φέρει και επιτυχίες τότε αρχίζει να ανοίγει η βεντάλια για το τι μπορει να κάνει κάποιος στη χώρα μας από θέμα τουρισμού».

Ο Κομοτηναίος παραολυμπιονίκης μοιράστηκε μάλιστα την ιδέα που αφορά στην «εκμετάλλευση» της κεκτημένης όπως την χαρακτήρισε ταχύτητας των Παραολυμπιακών Αγώνων μέσα από την διοργάνωση ενός camp στα τέλη Μαρτίου με αρχές του προσεχούς Απρίλη, ενδεχομένως στο Χιονοδρομικό Κέντρο της Βασιλίτσας προκειμένου άτομα με κινητικές και οπτικές βλάβες να γνωρίσουν τον χειμερινό αθλητισμό. Μια διοργάνωση που όπως τόνισε κλείνοντας «δείχνει έμπρακτα ότι υπολογίζουμε και αυτό το κομμάτι της ανάπτυξης».