Η ελπίδα για το μέλλον του αθλητισμού της Κομοτηνής έρχεται από το «κίτρινο υποβρύχιο» της ΑΕΚ

Η Αθλητική Ένωση Κομοτηνής είναι η πιο ιστορική ομάδα βόλεϊ της Ροδόπης. Σε έναν νομό που δεν έχει την παράδοση του γειτονικού Έβρου στο άθλημα, γίνεται με βοήθεια από Εβρίτες αρκετή δουλειά τα τελευταία χρόνια, έτσι ώστε σταδιακά να μπορέσει να αναπτυχθεί και ενδεχομένως να ξεπεράσει τον γειτονικό, που πάντα θεωρείται ο πιο βολεϊκός νομός της χώρας.

Μπορεί η ΑΕΚ να μην κατάφερε να παραμείνει για πολύ στην Volley League όταν μετά από δυο δεκαετίες πέτυχε την επιστροφή της στα μεγάλα σαλόνια, ωστόσο εκείνη η παρουσία δημιούργησε μια νέα γενιά αθλητών που από μικρά παιδιά αγάπησαν το άθλημα. Πλέον τα παιδιά αυτά γίνονται έφηβοι και αυτοί οι έφηβοι την περασμένη Κυριακή έκαναν τη μεγάλη έκπληξη: προκρίθηκαν στις τέσσερις καλύτερες ομάδες της Ελλάδας αποκλείοντας μάλιστα στο νοκ άουτ παιχνίδι τον γείτονα (και πρωταθλητή στην ΕΣΠΕΡ) Εθνικό Αλεξανδρούπολης.

Με την επικράτηση αυτή, που ήρθε με σκορ 3-1 σετ και μεγάλη ανατροπή απέναντι σε έναν σπουδαίο αντίπαλο, η ΑΕ Κομοτηνής κατάφερε να πάρει μια ιστορική πρόκριση στο φάιναλ φορ Πανελληνίου Πρωταθλήματος Αγοριών Κ21, ξεπερνώντας τις Εβρίτικες ομάδες στων οποίων την σκιά βρισκόταν για αρκετά χρόνια, όπως ο Εθνικός Αλεξανδρούπολης, ο ΑΟ Ορεστιάδας και ο Εβρος Σουφλίου. Ενα αποτέλεσμα που οφείλεται και στην δουλεία που κάνει ο Κώστας Δεληγιαννίδης, ένας πρώην αθλητής της ΑΕ Κομοτηνής, που προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου, τον οποίο σύλλογο είχε οδηγήσει και σαν παίχτης στη Volley League πριν τρία χρόνια.

Στην κορυφή της προπονητικής πυραμίδας όλης αυτής της προσπάθειας παραμένει εδώ και χρόνια ο (Αλεξανδρουπολίτης) Ηλίας Κρεούζης, προπονητής στην ανδρική ομάδα, η οποία ωστόσο έχει ενσωματώσει πολλούς από τους παίκτες της εφηβικής. Μάλιστα, την ώρα που οι Έφηβοι έδιναν τους κρίσιμους αγώνες τους στην Θεσσαλονίκη, η ανδρική ομάδα του συλλόγου έδινε τον δικό της «τελικό» στην Αθήνα, απέναντι σε έναν επίσης ιστορικό σύλλογο όπως ο Πανιώνιος. Και παρόλο που στην Κομοτηνή επέλεξαν να μην ζητήσουν αναβολή και να διασπάσουν ουσιαστικά την δυναμική των δυο ομάδων τους (δυο κομβικοί παίκτες της ανδρικής που μετέχουν στο εφηβικό παρέμειναν στη συμπτρωτεύουσα για να το βοηθήσουν, ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες του εφηβικού κατέβηκε για το ματς του ανδρικού στην Αθήνα), τα κατάφεραν περίφημα και στα δύο, καθώς και η ανδρική ομάδα με ανατροπή νίκησε τον “Ιστορικό” με 3-1 σετ, τον υποβίβασε στην πιο κάτω κατηγορία και εξασφάλισε την είσοδό της στα πλέι άουτ για την παραμονή στην Pre League.

Δεν ήταν όμως μόνον οι επιτυχίες του ανδρικού και του εφηβικού τμήματος που έφεραν χαμόγελα στους ανθρώπους της ΑΕ Κομοτηνής την εβδομάδα που πέρασε και ιδίως στον πρόεδρό της Τάσο Πετρίδη, που κόντρα στην λογική της εποχής, «ματώνει» καθημερινά οικονομικά με βοήθεια από ελάχιστους χορηγούς ώστε να κρατήσει το βόλεϊ της Κομοτηνής ζωντανό.

Ακόμα και το γυναικείο τμήμα, που μετέχει στο τοπικό πρωτάθλημα της ΕΣΠΕΘΡ, σημείωσε σε λιγότερες από 24 ώρες δύο νίκες και προκρίθηκε στα πλέι οφ του περιφερειακού πρωταθλήματος. Το Σάββατο νίκησε με 3-0 μέσα στον Εβρο την Θύελλα Φερών και την Κυριακή επικράτησε στην Κομοτηνή του ΑΟ Ορεστιάδας επίσης με 3-0, ανεβαίνοντας έτσι στους 18 βαθμούς και εξασφαλίζοντας και μαθηματικά με 6-1 νίκες και 19-4 σετ την πρόκριση στην επόμενη φάση με προπονητή τον Δημήτρη Κιοσσέ.

Πλέον, στην Αθλητική Ένωση Κομοτηνής μπορούν να κάνουν όνειρα για την φετινή συνέχεια και στα τρία αυτά επίπεδα, κυρίως όμως μπορούν να υπερηφανεύονται ότι οι κόποι τους έχουν αρχίσει να αποδίδουν και έχει διαμορφωθεί μια νέα γενιά που χάρη στηην προσπάθειά τους αγάπησε το βόλεϊ και ενδεχομένω θα μπορέσει να το ανεβάσει και πάλι ψηλά, στον βολεϊκό χάρτη όχι μόνο της Θρακης αλλά και όλης της Ελλάδας…