«Το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης και προόδου για τη Θράκη σε όλα τα επίπεδα και ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να λείπει από αυτό. Το ΤΕΦΑΑ Κομοτηνής ιδιαίτερα τροφοδοτεί διαχρονικά τον ελληνικό αθλητισμό με αξιόλογους επιστήμονες, οι οποίοι διαπρέπουν σε Ελλάδα και Ευρώπη».
Αυτά επισημαίνει στο ξεκίνημά του το αφιέρωμα του νέου τεύχους του περιοδικού της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης στην ομάδα του Δημοκριτείου, που αποτελεί την μοναδική πανεπιστημιακή ομάδα μπάσκετ της χώρας, η οποία συμμετέχει στα εγχώρια πρωταθλήματα. Το ThrakiSportS αναδημοσιεύει το αφιέρωμα στην ομάδα της Κομοτηνής, που ξεκινά από την στιγμή της ίδρυσής της, έξι χρόνια πριν.

Το 2016 ο αείμνηστος Αλέκος Καρυπίδης, ένας «εραστής» του μπάσκετ, αποφάσισε να ενεργοποιήσει το τμήμα μπάσκετ στο Α.Σ. Δημοκρίτειο, δημιουργώντας μία αμιγώς φοιτητική ομάδα στα πρότυπα του NCAA. Το 2013 είχε οδηγήσει στην κορυφή του ελληνικού πανεπιστημιακού πρωταθλήματος την ομάδα του Δημοκριτείου και το «μικρόβιο» της ενασχόλησης με την προπονητική είχε ξαναμπεί στον οργανισμό του.
Και όντως η προσπάθεια απέδωσε καρπούς, η ομάδα πραγματοποιήθηκε και μαζί με τον συνάδελφο του στο Πανεπιστήμιο Γιώργο Μαυρίδη έφτιαξαν την μοναδική πανεπιστημιακή ομάδα στη χώρα μας με την συνεπικουρία του Κούλη Ταξιλδάρη.

Έτσι η Κομοτηνή ζει όλο το χρόνο τη δική της «March Madness», η οποία ακούει στο όνομα DUTH, δηλαδή το όνομα του Πανεπιστημίου στα Αγγλικά. Και πράγματι η ομάδα αγαπήθηκε και άρχισε να αφήνει το αποτύπωμα της στα μπασκετικά δρώμενα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ σαρώνοντας σε όλα τα παρκέ της ΕΚΑΣΑΜΑΘ.
Η μοίρα επιφύλαξε άσχημο παιχνίδι στα παιδιά του «δάσκαλου» Καρυπίδη, καθώς τον Μάιο του 2017, ο «δικός» τους Αλέκος, έφυγε από τη ζωή, νικημένος από την επάρατη νόσο, βυθίζοντας στη θλίψη όλη την κοινότητα του ελληνικού μπάσκετ.

Οι περισσότεροι φοιτητές και καθηγητές του Δημοκρίτειου πανεπιστημίου, προέβλεπαν δυσοίωνα για την κατάρρευση του μπασκετικού εγχειρήματος, οι νεαροί φοιτητές έδωσαν όρκο να τιμήσουν τη μνήμη του δασκάλου τους και να αποδείξουν ότι ο «σπόρος» του μπάσκετ που είχε «φυτέψει» ο Καρυπίδης, θα είχε την ανάπτυξη που άξιζε.
Την ίδια σεζόν η πανεπιστημιακή ομάδα έφτασε στον τελικό της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, «λυγίζοντας» από τον πανίσχυρο ΓΣ Ελευθερούπολης ενώ την επόμενη περίοδο, ηττήθηκε στα ημιτελικά από τον Λεύκιππο Ξάνθης.

Το έργο του δασκάλου συνέχισε, αρχικά, η Δήμητρα Δόλωμα, η οποία οδήγησε την ομάδα στον τελικό του κυπέλλου της ΕΚΑΣΑΜΑΘ και την διαδέχτηκε στον πάγκο, ο Βασίλης Μπούντας που ήταν -τότε- τελειόφοιτος της ειδικότητας καλαθοσφαίρισης και ο οποίος ανανέωσε το ρόστερ. Προχώρησε ένα βήμα περισσότερο με την δημιουργία δεύτερης ομάδας που δέχεται στις τάξεις της φοιτητές, οι οποίοι είτε δεν πρόλαβαν μεταγραφούν σε κάποιο σύλλογο της πόλης είτε ακόμα χρειάζονται βελτίωση σε κάποιους τομείς για να ενταχθούν στην πρώτη ομάδα. Έτσι, η αρχική έμπνευση του αείμνηστου Αλέκου Καρυπίδη, είχε την κατάλληλη προέκταση, διαθέτοντας και «προθάλαμο» συντήρησης και προώθησης παικτών-φοιτητών στην πρώτη ομάδα.
Έκτοτε το Δημοκρίτειο καταφέρνει και βρίσκεται σε υψηλό επίπεδο, στηριζόμενο καθαρά σε φοιτητές, οι οποίοι αγωνίζονται με πάθος, αγάπη για το άθλημα και «τρέχουν» όλον τον σύλλογο δεχόμενοι την υποστήριξη των συμφοιτητών τους, που γεμίζουν το κλειστό γυμναστήριο της πόλης σε κάθε εντός έδρας αναμέτρηση.

Χρέη Γενικού Αρχηγού εκτελεί ο καθηγητής του Τμήματος Απόστολος Σπάσης, ο οποίος ζει έντονα κάθε αναμέτρηση, ενώ στο «τιμόνι» της ομάδας από το 2020 βρίσκεται ο Φώτης Ζάντζας, υποψήφιος διδάκτορας του ΔΠΘ και του ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής και τελειόφοιτος του προγράμματος FECC της FIBA, ο οποίος με την αγάπη και το μεράκι του δουλεύει σκληρά και προσπαθεί να βάλει σε καλούπι το πάθος των νεαρών αθλητών για το άθλημα, για τη νίκη και την αγάπη τους για το Πανεπιστήμιο. Μπορεί ο στόχος να είναι η είσοδος στην τετράδα της ΕΚΑΣΑΜΑΘ, αλλά αυτό φαντάζει ως «δένδρο». Το «δάσος» είναι να γίνουν ΟΜΑΔΑ σε όλα τα επίπεδα και να συνεχίσουν να κάνουν πράξη το όραμα του μεγάλου «δασκάλου».
Στο Δημοκρίτειο γίνεται προσπάθεια να εφαρμοστεί ένα μοντέλο αυτοδιαχείρισης της ομάδας αφού οι ίδιοι οι αθλητές φροντίζουν για την καθαριότητα και την φροντίδα του χώρου προπόνησης, του αθλητικού και προπονητικού εξοπλισμού. Συμμετέχουν σε κομμάτια που αφορούν στην πειθαρχία και στις αρχές που διέπουν το σύνολο, αλλά βοηθούν και σε άλλους τομείς όπως η εφαρμογή προπονητικών προγραμμάτων και scouting. Ο προπονητικός σχεδιασμός είναι προσανατολισμένος στην ασφάλεια και στην ατομική βελτίωση των αθλητών και η φιλοσοφία στοχεύει στη καλλιέργεια του ομαδικού πνεύματος, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης.
