ΕΠΣ Ξάνθης: Καραμπινάτη παρανομία! Όρισαν σε λιγότερο από 48 ώρες να αγωνιστεί σε δεύτερο επίσημο αγώνα η Ελπίδα Γενισέας

Εκπληξη προκάλεσε σε αρκετό κόσμο η ανακοίνωση του ορισμού των διαιτητών της ΕΠΣ Ξάνθης το πρωί της Παρασκευής, μέσω των οποίων έγινε γνωστό ότι ένα παιχνίδι της Α’ Κατηγορίας ορίστηκε να διεξαχθεί το μεσημέρι του Σαββάτου αντί για το μεσημέρι της Κυριακής.

Αυτό είναι κάτι σύνηθες βέβαια. Αυτό που δεν είναι σύνηθες και για την ακρίβεια απαγορεύεται από τον Κανονισμό Αγώνων Ποδοσφαίρου, είναι να ορίζεται αγώνας κάποιας ομάδας πριν συμπληρωθούν 48 ώρες από τον προηγούμενο επίσημο αγώνα της συγκεκριμένης ομάδας.

Παρόλα αυτά η ΕΠΣ Ξάνθης επέλεξε να ορίσει Σάββατο στις 15:30 στο γήπεδο της Νεάπολης την αναμέτρηση του Απόλλωνα Ξάνθης με την Ελπίδα Γενισέας για την Α’ Κατηγορία. Ωστόσο η Ελπίδα Γενισέας μόλις την περασμένη Πέμπτη αγωνίστηκε σε μια αναμέτρηση – θρίλερ με την Αναγέννηση Θαλασσιάς για το Κύπελλο, η οποία κράτησε σε διάρκεια τρεις ώρες και ολοκληρώθηκε μετά την εκτέλεση 26 πέναλτι από τις δύο ομάδες.

Σχεδόν 45 ώρες μετά το τέλος εκείνου του αγωνα, οι παίκτες της Γενισέας υποχρεώνονται να παίξουν δεύτερο επίσημο αγωνα, αυτή τη φορά για το πρωτάθλημα. Και αυτό, παρόλο που κάτι τέτοιο απαγορεύεται ρητώς από το άρθρο 22 παρα 1 εδ. α του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου. Μάλιστα, ενώ παλιά προβλεπόταν ότι πρέπει να μεσολαβεί ένα 48ωρο, εδώ και 3 χρόνια έχει διορθωθεί ο ΚΑΠ στο ότι πρέπει να μεσολαβούν δύο πλήρεις ημέρες, χωρίς να προσμετρώνται σε αυτές οι ημέρες τέλεσης των αγώνων, ακριβώς για να προστατεύσει τους παίκτες από την καταπόνιση της συμμετοχής σε δυο αγώνες μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα.

Με αυτά τα δεδομένα, προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι η ΕΠΣ Ξάνθης που είναι διοργανώτρια αρχή και του πρωταθλήματος και του τοπικού Κυπέλλου, επέλεξε αυτούς τους ορισμούς. Το πρόβλημα θα μπορούσε εύκολα να αποφευχθεί είτε αν δεν μεταφερόταν το ματς του πρωταθλήματος Απόλλων Ξάνθης – Ελπίδα Γενισέας το Σάββατο και παρέμενε στο πρόγραμμα της Κυριακής είτε αν το ματς του Κυπελλου Ελπίδα Γενισέας – Αναγέννηση Θαλασσιάς είχε πάει μια ημέρα νωρίτερα και είχε διεξαχθεί Τετάρτη αντί για Πέμπτη.

Ακόμα και αν το ζήτησε η ίδια η ομάδα της Ελπίδας Γενισέας, που ειναι η μόνη λογική εξηγηση που μπορεί να υπάρξει σε αυτόν τον ορισμό, ο ΚΑΠ δεν αφήνει περιθώρια επιλογής. Ορίζεται ρητά ότι χωρίς να δικαιολογείται κάποια εξαίρεση, «σε οποιαδήποτε περίπτωση, μια ομάδα δεν μπορεί να υποχρεωθεί να αγωνιστεί σε δεύτερο αγώνα πρωταθλήματος ή Κυπέλλου Ελλάδος, πριν παρέκθουν δυο πλήρεις ημέρες από τη λήξη του πρώτου αγώνα, χωρίς να συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες διεξαγωγής του πρώτου και του δεύτερου αγώνα».

Πάντως, εφόσον η ίδια η Ελπίδα Γενισέας δεν φρόντισε μέχρι το μεσημέρι της Παρασκευής να διαμαρτυρηθεί, ο αγώνας οφείλει να διεξαχθεί κανονικλα και θα είναι έγκυρος, όπως ορίζει η β’ παράγραφος του άρθρου 22 του ΚΑΠ. Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί την καραμπινάτη καταστρατηγηση μιας βασικής διάταξης του Κανονισμού Αγώνων Ποδοσφαίρου, που έχει θεσπιστεί ακριβώς για την προστασία της υγείας των ποδοσφαιριστών και την αποφυγή καταπόνισης από συνεχόμενα παιχνιδια μέρα παρά μέρα. Πόσω μάλλον όταν το πρώτο παιχνίδι από αυτά κράτησε τρεις ώρες και έληξε μετά την εκτέλεση 26 πέναλτι…