Αθλητάμπουρας: Πέντε αλήθειες και πέντε ψέματα για την απόφαση της ΕΕΑ για την Ξάνθη! Η σημασία της και τι μέλλει γενέσθαι

ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ «ΛΕΣ ΚΑΙ πήραν πρωτάθλημα» στην Ξάνθη για την απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, σύμφωνα με σχόλιο κορυφαίου σχολιαστή στα δρώμενα πέριξ της ομάδας, ο οποίος μάλιστα κάνει λόγο και για «μεγάλη δυσαρέσκεια για συγκεκριμένα ΜΜΕ» από την πλευρά της ΠΑΕ φωτογραφίζοντας ότι «έριχναν “λάδι στην φωτιά” Πανθρακικοποιώντας τον σύλλογο».

ΠΑΜΕ ΝΑ ΔΟΥΜΕ όμως ποιοι έριξαν πραγματικά λάδι στην φωτιά και τι πραγματικά σημαίνει η απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού. Είναι πράγματι «πανηγυρική δικαίωση του Μπιλ Πάπας και του Φάνη Ουζουνίδη» και «αποστομωτική απάντηση στους αμφισβητίες» ή απλά είναι ένα επεισόδιο σε ένα μακράς διάρκειας σήριαλ; Αυτό θα προσπαθήσω να κάνω πενηνταράκια στις επόμενες γραμμές, γράφοντας πέντε αλήθειες αλλά και πέντε ψέματα που κατά κόρον ακούστηκαν το τελευταίο διάστημα.

* * * * *

Η ΕΕΑ επιβεβαίωσε ότι η ΠΑΕ Ξάνθη (εξακολουθεί να) ανήκει στον Μπιλ Πάπας

ΑΛΗΘΕΙΑ 1η: Η απόφαση της ΕΕΑ ξεκαθαρίζει ότι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη είναι η Mazcon και ιδιοκτήτες της Mazcon είναι ο Μπιλ Πάπας κατά 99% και ο μέχρι πρότινος διευθύνων σύμβουλος της ομάδας Τάσος Γιαμουρίδης κατά 1%. Η αμφισβήτηση σε αυτό είχε έρθει από έγγραφο που έχει υπογράψει ο ίδιος ο Μπιλ Πάπας βάζοντας φαρδιά πλατιά την υπογραφή του και επικυρώνοντάς την σε ΚΕΠ της Θεσσαλονίκης το περασμένο καλοκαίρι, καταθέτοντας με αυτόν τον τρόπο σε δικαστήριο της Αυστραλίας. Αν δεν υπήρχε αυτό το έγγραφο όπου δήλωνε ότι έχει πουλήσει τις μετοχές, δεν θα είχε καν υπάρξει θέμα. Οπως το ThrakiSportS είχε αποκαλύψει, ενώπιον της ΕΕΑ ο Πάπας αν και δεν αμφισβήτησε την αυθεντικότητα του εγγράφου, διέψευσε την ουσία του και δήλωσε ότι η Mazcon και άρα η ΠΑΕ Ξάνθη του ανήκει. Αυτό ακριβως επιβεβαιώνει και η απόφαση της ΕΕΑ. Ο Πάπας αγόρασε νόμιμα το 2020 την ΠΑΕ Ξάνθη από τους Πανόπουλο και Συγγελίδη και εξακολουθεί μέχρι σήμερα να είναι ο μεγαλομέτοχός της, χωρίς να την έχει πουλήσει σε οποιοδήποτε τρίτο πρόσωπο.

ΨΕΜΑ 1ο: Με την δημοσιοποίηση της απόφασης της ΕΕΑ, λύθηκαν όλα τα προβλήματα στην ομάδα της Ξάνθης. Δεν ισχύει, γιατί τα προβλήματα που έχει στην Αυστραλία ο Μπιλ Πάπας παραμένουν και ενδεχομένως εκεί να επιτείνονται, καθώς πλέον θα κατηγορηθεί ευθέως για παραπλάνηση των αρχών – αλλά όχι για ψευδορκία, καθώς δεν ήταν ένορκη εκείνη η κατάθεσή του. Το κακό είναι ότι όσο δεν λύνονται εκείνα τα ζητήματα στην Αυστραλία, είναι λογικό να υπάρχει πρόβλημα στην ροή χρηματοδότησης, εφόσον εκεί ασκούσε την βασική του επαγγελματκή δραστηριότητα. Ωστόσο όποιες απληρωσιές υπήρχαν τον τελευταίο μήνα και βασικά το τελευταίο 15νθήμερο, λογικό είναι να καλυφθούν. Άλλωστε η εκτίμηση είναι ότι αν είχε κοπεί κάπως η ροή το τελευταίο διάστημα, αυτό οφειλόταν στην αβεβαιότητα που δημιουργούσε η μεγάλη σε διάρκεια παράταση στην λήψη της απόφασης της ΕΕΑ. Οι ίδιες πηγές υπενθυμίζουν ότι η ρευστότητα στην Ξάνθη είναι αρκετά πάνω από τον μέσο όρο της κατηγορίας.

* * * * *

ΑΛΗΘΕΙΑ 2η: Με την απόφασή της η ΕΕΑ έλεγξε το πόθεν έσχες του Μπιλ Πάπας και μετά από αυτόν τον έλεγχο έκρινε ότι τα χρήματα που χρησιμοποιήθηκαν για την εξαγορά της ομάδας πριν ενάμισι χρόνο αλλά και για την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που ακολούθησε πέρυσι ήταν καθαρά. Η τράπεζα Westpac, σύμφωνα με δημοσιεύματα από την Αυστραλία, έχει δηλώσει ότι περί των 15 εκατ. δολαρίων εξ αυτών που φέρεται να απέσπασε με απατηλό τρόπο ο Πάπας επενδύθηκαν στην Ξάνθη. Ουσιαστικά η ΕΕΑ υπενθυμίζει ότι η περσινή αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ήταν με νόμιμα χρήματα, πολύ πριν ξεσπάσει το καταγγελόμενο «σκάνδαλο», τα οποία δικαιολογούνταν απόλυτα. Κατά μία μάλιστα πηγή προσκείμενη στην ΠΑΕ Ξάνθη, η απόφαση αυτή καλύπτει και την τρέχουσα αύξηση μετοχικού κεφαλαίου που αποφασίστηκε στην ΓΣ του Δεκεμβρίου και τρέχει ως τις αρχές Μαρτίου (παραμένει άγνωστο αν κατατέθηκαν τα σχετικά χρήματα αλλά αν δεν συνέβη, η λογική λέει ότι ανοίγει ο δρόμος για να εισέλθουν στα ταμεία της ΠΑΕ).

Αγνωστες οι επόμενες εν Ελλάδι κινήσεις της Westpac αλλά υπάρχουν κάποιες νομικές εκτιμήσεις

ΨΕΜΑ 2ο: Μετά από αυτήν την απόφαση ο Μπιλ Πάπας δεν κινδυνεύει να χάσει την ομάδα μέσα από τα χέρια του από την Westpac. Λάθος. Μπορεί να επιβεβαιώνεται ως ιδιοκτήτης, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η τράπεζα της Αυστραλίας θα σταματήσει τις διεκδικήσεις της. Με αυτην την απόφαση, νομικές πηγές εκτιμούσαν ότι η λογική εξέλιξη είναι η τράπεζα αφού δεν κατάφερε να πείσει την ΕΕΑ ότι στην πραγματικότητα ήταν δικά της τα χρήματα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου, θα διεκδικήσει την κυριότητα της ομάδας στα δικαστήρια. Εχοντας την απόφαση του δικαστηρίου της Αυστραλίας που ανάβει το πράσινο φως για κατασχέσεις σε περιουσιακά στοιχεία του Μπιλ Πάπας στην Ελλάδα και την απόφαση της ΕΕΑ που αναγνωρίζει ουσιαστικά την ΠΑΕ Ξάνθη ως περιουσιακό στοιχείο του Πάπας, μια φυσιολογική εξέλιξη θα είναι η Westpac να διεκδικήσει πλέον στα αστικά ελληνικά δικαστήρια να του βάαλει χέρι στην ομάδα, στην ίδια λογική που κάποιος κάνει υποθήκη στο ακίνητο ενός που του χρωστάει και εφόσον δεν εξοφληθεί, του το βγάζει στον πλειστηριασμό. Οπως είχε γράψει το ThrakiSportS την ημέρα συζήτησης της υπόθεσης και απέδειξε και η πρόσφατη ιστορία, η απόφαση της ΕΕΑ (η όποια απόφαση κι αν ελάμβανε η ΕΕΑ) αποτελεί την αφετηρία για τις επόμενες κινήσεις. Απλά σε αυτήν την αφετηρία η πλευρά Πάπας ξεκινά από σαφώς πιο ευνοϊκή θέση σε σχέση με εκείνη που θα είχε σε περίπτωση που αποφασιζόταν κάτι διαφορετικό.

* * * * *

ΑΛΗΘΕΙΑ 3η: Η απόφαση της ΕΕΑ οσο θριαμβευτική και αν παρουσιάζεται, έχει ένα αρνητικό σημείο που θα ήταν προτιμότερο να έχει αποφευχθεί. «Από τα μέχρι τούδε στοιχεία δεν προκύπτει η παράνομη προέλευση των χρημάτων, τα οποία διετέθησαν για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ». Είναι αυτονόητο ότι οποιαδήποτε απόφαση λαμβάνεται με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν διαθέσιμα μέχρι την στιγμή της λήψης της. Δεν μπορεί να ληφθεί με βάση στοιχεία… μελλοντικά. Η σπουδή της ΕΕΑ να διευκρινίσει το… αυτονόητο, ως δεν όφειλε, είναι αλήθεια ότι αφήνει το… hint οτι κάτι μπορεί να τρέχει από εδώ και στο εξής. Θα ήταν σαφώς προτιμότερο η φράση «από τα μέχρι τούδε στοιχεία» να εκλείπει τελείως, όπως για παράδειγμα εκλείπει στο πρώτο σκέλος της απόφασης, εκεί που αναφέρει, ορθά-κοφτά και κατηγορηματικά ότι «δεν προέκυψε παράνομη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ ΞΑΝΘΗ». Θυμίζω ότι στο παρελθον από κάτι τέτοιες μικρές φράσεις σε δικαστικές αποφάσεις για τις οποίες κάποιοι στην Ξάνθη πανηγύριζαν, η ΠΑΕ Ξάνθη στο τέλος κάηκε. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απόφαση του CAS που ενώ δεν του ζητήθηκε ποτέ, έσπευσε να διευκρινίσει ότι οι όποιοι βαθμοί επιστρέφονται μόνο στον ΠΑΟΚ αλλά όχι στην Ξάνθη, με αποτέλεσμα να δεθούν τα χέρια της Επιτροπής Εφέσεων, να διατηρηθεί το μείον στον ΑΟΞ και εν τέλει να υποβιβαστεί. Και για εκείνη την απόφαση του CAS αρκετοί πανηγύριζαν χωρίς να την διαβασουν ολόκληρη. Και για την ώρα δεν έχει κανείς στα χέρια του την σημερινή απόφαση της ΕΕΑ, της ΠΑΕ Ξάνθης συμπεριλαμβανομένης, συνεπώς δεν είναι γνωστό το σκεπτικό της απόφασης και οι ακριβείς λεπτομέρειες. Μόνο ένα δελτίο Τύπου – όπως είχαμε και από το CAS τότε.

ΨΕΜΑ 3ο: Η απόφαση της ΕΕΑ είναι ομόφωνη. Ειναι κάτι που δεν το ξέρουμε σε αυτήν την χρονική συγκυρία – αλλά δεν έχει και πολύ μεγάλη σημασία. Μπορεί και να είναι, αλλά γεγονός είναι ότι στην ανακοίνωση η ΕΕΑ απέφυγε να γράψει αν ομόφωνα έχει ληφθεί η απόφαση, όπως πχ έκανε την περασμένη εβδομάδα με την απόφαση για τον ΠΑΣ Γιάννινα. Η εκτίμηση του νομικού επιτελείου της Ξάνθης είναι ότι πρόκειται πάντως για ομόφωνη απόφαση. Το ιδιο επιτελείο, δηλαδή ο αντιπρόεδρος του συλλόγου Φάνης Ουζουνίδης, εξέφραζε πολύ πριν εκδοθεί η απόφαση την βεβαιότητα για την δικαίωση και τελικά πράγματι δικαιώθηκε. Υπενθυμίζεται ότι σε αντιθεση με την σύνθεση που εξέτασε την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας αλλά και την μεταβίβαση των μετοχών από Πανόπουλο-Συγγελίδη στον Πάπας, η οποία κόντρα στα νομιζόμενα από τον πολύ κόσμο είχε στην πλειοψηφία των μελών της οριστεί από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, την τωρινή υπόθεση μετά τις αναβολές που δόθηκαν εν τέλει την εξέτασε η νέα σύνθεση της ΕΕΑ που ο Αυγενάκης σχετικά πρόσφατα διόρισε.

* * * * *

Η απόφαση της ΕΕΑ ανοίγει τον δρόμο για να αποχωρήσει και τυπικά από το ΔΣ της ΠΑΕ Ξάνθη ο Τάσος Γιαμουρίδης

ΑΛΗΘΕΙΑ 4η: Η απόφαση της ΕΕΑ ανοίγει τον δρόμο της ανακοίνωσης του νέου ΔΣ και επαναφέρει δυνατά τα σενάρια πώλησής της. Από την ΠΑΕ διευκρίνιζαν ότι ο λογος που εδώ και δυο μήνες δεν έχει ανακοινωθεί το νέο ΔΣ και εξακολουθεί να φαίνεται σε όλα τα έγγραφα ο παραιτηθείς Τάσος Γιαμουρίδης ως διευθυνων σύμβουλος και η Σοφία Ψωμά ως μέλος, ήταν ακριβώς επειδή δεν είχε υπάρξει η απαραίτητη έγκριση της ΕΕΑ. Πλέον υπάρχει, άρα δεν θα αργήσει και η επίσημη ανακοίνωση των αλλαγών που ήδη έχουν γίνει. Επιπλέον, χωρίς να υπάρχει κίνδυνος στον όποιο πιθανό αγοραστή να αγοράσει… αέρα κοπανιστό χάνοντας τα λεφτά του, υπάρχει σαφής απόφαση της ΕΕΑ που ξεκαθαρίζει ότι τουλάχιστον με τα «μέχρι τούδε στοιχεία» η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου έχει γίνει με νόμιμα χρήματα. Αν πράγματι υπάρχει συζήτηση με υποψήφιο αγοραστη, όπως φημολογούνταν πριν μερικές εβδομάδες, τώρα είναι η ευκαιρία να ξαναζεσταθεί το όποιο ενδιαφέρον και να γίνει το deal πριν προκύψει οποιοδήποτε πρόβλημα στο μέλλον. Υπενθυμίζεται ότι το θέμα της πώλησης της ΠΑΕ είναι κάτι που άνοιξε εμμέσως πλην σαφώς ο ίδιος ο Γιαμουρίδης όταν ρωτηθηκε σχετικά, απάντησε ότι… δεν ξέρει και παρέπεμψε για λεπτομέρειες στον Μπιλ Πάπας, μια κίνηση που από πολλούς ερμηνεύθηκε και κάτι σαν… μικρή αγγελία ότι υπάρχει προς διάθεση ΠΑΕ με καλό όνομα και καλές εγκαταστάσεις σε τιμή ευκαιρίας. Με δεδομένο ότι φίλια προσκείμενες φωνές έχουν εκφράσει εκτίμηση ότι ο (σύντομος) κύκλος της παρούσας διοίκησης έχει κλείσει, είναι φανερό ότι ανοίγουν τα σενάρια ενδεχόμενης αλλαγής ιδιοκτησίας μετά από την τελευταία αυτή εξέλιξη.

ΨΕΜΑ 4ο: Πριν την συνεδρίαση της ΕΕΑ και την λήψη της απόφασης, η Επιτροπή κάλεσε την ΠΑΕ Ξάνθη σε νέα ακρόαση για πρόσθετες διευκρινίσεις. Κάτι τέτοιο δεν είναι αληθές. Ουδέποτε υπήρξε κλήτευση στην ΠΑΕ Ξάνθη για νέα ακρόαση και μοιραία το πρωί της Παρασκευής δεν εμφανίστηκε ενώπιόν της κανείς Πάπας και κανείς Ουζουνίδης. Η παρανόηση έγινε επειδή ανεγράφη κάτι τέτοιο στο δελτίο Τύπου της περασμένης Δευτέρας, το οποίο τελικά εννοούσε ότι αναβλήθηκε η διαδικασία λήψης της απόφασης και όχι η ακρόαση της ΠΑΕ Ξάνθη, που είχε γίνει από τις 10 Γενάρη. Το κατάλαβε λάθος αυτός που το έγραψε στο ThrakiSportS την Δευτέρα, παρασύρθηκαν μετά όλοι και το αντέγραψαν λάθος εντός αι εκτός Θράκης). Η αλήθεια βγήκε στο φως το πρωί της Παρασκευής και είναι ότι καμία πρόσθετη εξήγηση δεν ζητήθηκε και κανένας άνθρωπος της Ξανθης δεν βρεθηκε εκ νέου στην ΕΕΑ.

* * * * *

ΑΛΗΘΕΙΑ 5η: Η ΠΑΕ Ξάνθη μετά από την απόφαση αυτή της ΕΕΑ αισθάνεται «αυτονόητα δικαιωμένη» και κάνει λόγο για «προσπάθειες εξωτερικών και εσωτερικών εχθρών που ανέμεναν αντίθετη έκβαση». Για να το λέει, έτσι θα είναι. Το ερώτημα είναι ποιοι είναι οι «εσωτερικοί εχθροί» και για ποιον λόγο δεν έχει φροντίσει η ΠΑΕ να τους εντοπίσει και αν δεν μπορεί να τους κάνει φίλους, τουλάχιστον να μην τους διατηρήσει στο εσωτερικό της. Η αόριστη αυτή αναφορά είναι αλήθεια ότι χρήζει διευκρίνισης.

ΨΕΜΑ 5ο: «Μεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στην ΠΑΕ για την στάση συγκεκριμένων ΜΜΕ που ακόμα και την ημέρα της απόφασης έριχναν “λάδι στην φωτιά” Πανθρακικοποιώντας τον σύλλογο», μας πληροφορεί με φωτογραφία του Μπιλ Πάπας οπαδική ιστοσελίδα που προφανώς προσπαθεί να μας πείσει ότι βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή μαζί του. Είναι ο ίδιος συγγραφέας που μιαμισι μέρα πριν υποστήριζε ότι «η διοίκηση απλά ΔΕΝ υπάρχει», σχολίαζε ότι «βιώνουμε μια παρακμή που όμοιά της ΔΕΝ έχει ξαναζήσει η ομάδα» και εκτιμούσε ότι «ο κύκλος – αν και σύντομος – της υπάρχουσας διοικητικής κατάστασης ΕΚΛΕΙΣΕ». Είναι ο ίδιος αρθρογράφος που αναφερόταν σε μάνατζερ που ενεπλάκη στα τελευταία του Πανθρακικού και σε σχέση με το μέλλον της ομάδας, ξεκάθαρα το αμφισβητούσε γράφοντας για του χρόνου: «Αν υπάρχουμε». Ολα αυτά τα σχόλια φυσικά δεν έριξαν «“λάδι στην φωτιά” Πανθρακικοποιώντας τον σύλλογο». Ούτε σχόλια του στυλ «η υπομονή εξαντλείται, πάρτε το αλλιώς γιατί θα έχουμε άλλα». Λάδι στην φωτιά έριξε μόνο το άρθρο ότι «ΔΕΝ κινδυνεύει ο ΑΟΞ να έχει την τύχη του Πανθρακικού», στο οποίο γινόταν ρητή αναφορά ότι «υπάρχουν ελπίδες» αλλά την ίδια στιγμή εκφραζόταν η αγωνία του κινδύνου. Του ΚΙΝΔΥΝΟΥ, που σημαίνει φόβος για το χειρότερο, όχι ευχή, όπως θέλουν να ονειρεύονται κάποιοι που προτιμούν να διαβάζουν και να αντιλαμβάνονται κατά το δοκούν.

ΨΕΜΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΣΗΣ, όπως διαβάζω, ότι η Κ15 του ΑΟΞ που αγωνίζεται ως Ξάνθη 2 διαθέτει το ΑΦΜ της μεγάλης ομάδας. Επικοινώνησα με τον Πηγαδιώτη που έγραψε σχετικά και μου ομολόγησε ότι δεν το ήξερε, δεν έχει λόγο να το αμφισβητήσει σαν πληροφορία και δεν έχει πρόβλημα να παραδεχτεί το λάθος του. Αλλά τον άκουσα παράλληλα να μονολογεί προβληματισμένος. Και οφείλω να πω και εγώ την ανησυχία μου ότι αν κάτι τέτοιο συνέβη, κατέβηκε με διαφορετικό ΑΦΜ ομάδα στο τοπικό πρωτάθλημα ως ΑΟΞ Β’ και αυτό έμεινε κρυφό από τον φίλαθλο κόσμο (στην προ εξαετίας περίπτωση του Πανθρακικού ήταν κάτι που είχε επίσημα ανακοινωθεί), τότε αυτό προσωπικά δεν θα με ανακούφιζε αλλά θα με έκανε να ξαναδιαβάσω το χθεσινό άρθρο του Πηγαδιώτη και να ανησυχήσω ακόμα περισσότερο…

Ο Αθλητάμπουρας