Γιατί ΔΕΝ κινδυνεύει να έχει ο ΑΟΞ την τύχη του Πανθρακικού

Τις τελευταίες ώρες στις συζητήσεις των φίλων της Ξάνθης εκφράζεται ανοιχτά πλέον η ανησυχία ότι η ομάδα κινδυνεύει να έχει την τύχη του Πανθρακικού. Μέχρι και το γεγονός ότι εσχάτως έχει εμπλακεί στα μανατζερικά της πρόσωπο που ενεπλάκη και στις τελευταίες στιγμές του Πανθρακικού γράφτηκε.

Η αλήθεια όμως είναι ότι τέτοιος κίνδυνος δεν υπάρχει. Ο ΑΟΞ δεν κινδυνεύει να έχει την τύχη του Πανθρακικού. Κινδυνεύει να έχει ακόμα χειρότερη, καθώς σε αντιθεση με τους γείτονες Κομοτηναίους, δεν υπάρχει ενεργός Ερασιτέχνης να σηκώσει στις πλάτες του την ομάδα, να κρατήσει ζωντανές τις εγκαταστάσεις και κυρίως να ξεκινήσει την όποια νέα προσπάθεια από το μηδέν, αν στραβώσουν τα πράγματα.

Την χρονιά της διάλυσης του Πανθρακικού, τέτοια περίπου περίοδο έξι χρόνια πριν, η ομάδα είχε μόλις υποβιβαστεί από την Super League στην Football League (που τότε ήταν η σημερινή SL2, δηλαδή η Β’ Εθνική). Την ίδια χρονιά είχε εμφανιστεί και ένας… νέος Πανθρακικός στην τελευταία κατηγορία του ερασιτεχνικού της ΕΠΣ Θράκης, ό,τι ακριβώς γίνεται φέτος και με τον ΑΟΞ στην Γ’ ΕΠΣ Ξάνθης.

Με μία διαφορά. Ο ΑΠΣ Πανθρακικός έπαιζε με άλλο ΑΦΜ στο τοπικό, αυτό του Ερασιτέχνη. Ετσι, όταν διαλύθηκε η ΠΑΕ, αυτή η ομάδα πήρε στις πλάτες της το βαρύ όνομα, την βαριά φανέλα και συνέχισε όχι από το μηδέν αλλά έστω από το 0,1 την όποια προσπάθεια. Μετά από έξι χρόνια ο Πανθρακικός φλερτάρει με την επιστροφή στην Γ’ Εθνική (πρωπορεύεται στην Α’ ΕΠΣ Θράκης και αν κατακτήσει τον τίτλο θα παίξει μπαράζ ανόδου), αλλά στην Κομοτηνή γνωρίζουν και αναγνωρίζουν ότι δεν έχουν και δεν μπορούν να φτιάξουν ομάδα για κάτι πιο υψηλό. Εστω και αν με κόπο έχουν σωθεί οι εξαιρετικές εγκαταστάσεις στον Ροδίτη.

Ο ΑΟΞ φέτος προχώρησε στην εγκληματική απόφαση αρχικά να δηλωθεί και στη συνέχεια να ξεδηλωθεί η ομάδα Κ15 από το αντίστοιχο πρωτάθλημα της Super League, με το επιχείρημα ότι ήταν καλύτερο τα πιτσιρίκια να παίξουν στην Γ’ Κατηγορία της ΕΠΣ Ξάνθης. Ετσι η Κ15 παίζει στο τοπικό ερασιτεχνικό, προφανώς για λόγους κόστους (έτερον εκάτερον αν αυτό το καλοκαίρι βαφτίστηκε «ανάπτυξη») αλλά δεν είναι ακριβώς το ίδιο με εκεινο που είχε κάνει ο Πανθρακικός. Είναι ένα αναπτυξιακό τμήμα της επαγγελματικής ομάδας, το οποίο αν συμβεί κάτι μοιραίο το προσεχές διάστημα, θα ακολουθήσει την μοίρα της επαγγελματικής ομάδας.

Αν η μοίρα είναι διάλυση, αυτό θα υπάρξει για όλο το οικοδόμημα του ΑΟΞ, από την μεγάλη ομάδα μέχρι τις ακαδημίες, που ήδη είναι υπό διάλυση παρά το αμπαλάζ του Νίκου Κεχαγιά ως διευθυντή της. Το ερώτημα είναι αν έχουμε φτάσει σε τόσο ακραίο σημείο, καθώς πλέον ολοένα και περισσότερες φωνές ακούγονται να ανησυχούν. Οι ίδιες φωνές που μέχρι πριν μερικούς μήνες, για να μην πω εβδομάδες, τα έβλεπαν όλα… τέλεια. Όλα έβαιναν καλώς και όποιος έλεγε ή έγραφε κάτι αντίθετο, γιατί ήξερε ή έστω έβλεπε τι συμβαίνει, βαφτιζόταν «εχθρός της ομάδας».

Πλέον όμως και τα γνωστά «παπαγαλάκια», άνευ πλέον των απαραίτητων χαρτζιλικίων καθώς οι εποχές των παχέων αγελάδων που μοιράζονταν αφειδώς δείχνουν να έχουν παρέλθει, βλέποντας και τις όποιες πρόσφατες υποσχέσεις προς το πρόσωπό τους να μένουν στα λόγια, αποφάσισαν να γυρίσουν την μπιφτέκα. Με πρόσχημα πάντα το «καλό» της ομάδας, το οποίο μέχρι τώρα απαιτούσε «σιωπή» και φουλ επίθεση στο κακό ThrakiSportS επειδή τολμούσε, έγραφε έγκαιρα τις αλήθειες και χτυπούσε καμπανάκια. Μόνο που δεν είναι αυτή η κατάλληλη στιγμή.

Τις τελευταίες ώρες αρκετοί άρχισαν να ανησυχούν ότι δεν είναι μόνο το αγωνιστικό ζήτημα και το -7 από τη Βέροια που πρέπει να αρχίσει να απασχολεί τον κόσμο. Τις τελευταίες ώρες κάποιοι ανακάλυψαν ότι η δεύτερη μέσα σε λίγες εβδομάδες κλήση του Μπιλ Πάπας στην ΕΕΑ είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το μέλλον του συλλόγου. Τις τελευταίες ώρες αρκετοί ξιφουλκούν κατά της δήθεν «ανύπαρκτης διοίκησης», των «εγκληματικών επιλογών Στολτίδη» και των «διαφόρων μανατζαρέων». Μόνο τους εαυτούς τους αφήνουν στο απυρόβλητο, που αντί να ξεστραβωθούν με όσα διάβαζαν από όσους λίγους τα έγραφαν, απλά τους έριχναν στην πυρά και το ανάθεμα των λίγων δυστυχώς πρόθυμων να τους ακουσουν οπαδών για τα «ψέματα», τις «ανακρίβειες» και την «εμπάθεια» που έβγαζαν.

Τις τελευταίες ώρες άρχισαν να πολλαπλασιάζονται οι φωνές και οι αγωνίες ότι ενδεχομένως ο ΑΟΞ να έχει την τύχη του Πανθρακικού. Είτε η ΕΕΑ δικαιώσει τον Μπιλ Πάπας είτε όχι, γιατι κάποιες εξελίξεις δείχνουν να έχουν δρομολογηθεί πλέον ανεξαρτήτως της απόφασης αυτής. Ως συνήθως, ξέρω πολλά αλλά γράφω (για την ώρα) λίγα. Μπορώ όμως να διαβεβαιώσω ότι αυτήν την στιγμή ο ΑΟΞ ΔΕΝ κινδυνεύει να έχει την τύχη του Πανθρακικού. Κινδυνεύει όμως, αν και χωρίς το χρέος του ενός πλας μυριου στις εφορίες που είχαν οι Κομοτηναίοι, να έχει ακόμα χειρότερη μοίρα. Και δεν το γράφω αυτό τυχαία.

Και αν τελικά κινδυνεύσει (γιατί υπάρχουν ελπίδες αλλά και αυτό είναι άλλη μελλοντική συζήτηση που σύντομα θα κάνουμε από αυτήν την «φιλόξενη αν και… εχθρική» ιστοσελίδα), καλό είναι να μην αναζητηθούν ως μόνοι φταίχτες ο Πάπας ή ο Πανόπουλος. Είναι πολύ περισσότεροι «φίλοι της ομάδας», που ακόμα και τώρα, σε αυτές τις πραγματικά κρίσιμες στιγμές, ασελγούν επάνω της. Κάποιοι εν γνώση τους και κάποιοι εν αγνοία τους, αλλά πάντα «για το καλό της ομάδας» (και εννοείται ποτέ για την δική τους αυτο-ϊκανοποίηση)…