Καταδικαστική απόφαση της ΕΕΑ για ΠΑΣ Γιάννενα και… έμμεση πολυϊδιοκτησία με την Ξάνθη μετά από καταγγελία της ΑΕΛ

Απόφαση που ανατρέπει άρδην την κατάσταση στη βαθμολογία Super League έλαβε η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, κρίνοντας τον ΠΑΣ Γιάννινα πειθαρχικά ελεγκτέο για τη μετοχική σύνθεσή του.

Η ΕΕΑ κρίνει τους Ηπειρώτες πειθαρχικά ελεγκτέους για την καταγγελία που είχε κάνει εναντίον τους η Λάρισα πριν από σχεδόν ένα χρόνο κι αφορά στη μετοχική σύνθεση της ΠΑΕ. Συγκεκριμένα η ομάδα των Ιωαννίνων ελέγχεται για το γεγονός ότι δεν είχε δηλώσει στην ΕΕΑ την αλλαγή στο μετοχολόγιό της. 

Μάλιστα, η Επιτροπή χαρακτηρίζει στην απόφασή της -που πάρθηκε ομόφωνα- την παράβαση από πλευράς ΠΑΣ ως “βαρεία” κι ως εκ τούτου η ομάδα των Ιωαννίνων κινδυνεύει με αφαίρεση 5 ως 10 βαθμών! Είναι απόφαση που θυμίζει πολύ αυτήν της πολυϊδιοκτησίας Ξάνθης – ΠΑΟΚ.

Μάλιστα, όπως είχε καταγγείλει ο Κούγιας, ουσιαστικά η καταγγελία ήταν και για έμμεση πολυϊδιοκτησία του ΠΑΣ Γιάννενα με την… Ξάνθη (και τον ΠΑΟΚ), καθώς εμφανιζόταν να έχει αγοράσει την ομάδα στενός συνεργάτης του τότε ιδιοκτήτη της Ξάνθης Πολυχρόνη Συγγελίδη.

Πιο συγκεκριμένα, ο γνωστός ποινικολόγος είχε καταγγείλει ότι το 2015 ο ΠΑΣ Γιάννινα είχε μεταβιβαστεί από τον Χριστοβασίλη στους Γιαννιώτες επιχειρηματίες Γιάννη και Κωνσταντίνο Αυδή χωρίς να ενημερωθεί η ΕΕΑ και ότι η όλη διαδικασία έγινε με μεσολάβηση του τότε ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη Πολυχρόνη Συγγελίδη.

Ο Πολυχρόνης Συγγελίδης είναι εκείνος που σύμφωνα με τον Κούγια αλλά και την ΕΕΑ είχε μεταβιβάσει μαζί με τον Πανόπουλο το ξενοδοχείο της ΠΑΕ Ξάνθη και τα γήπεδα που χρησιμοποιούσαν οι ακαδημίες στον ανιψιό του Ιβάν Σαββίδη. Μάλιστα ο Κούγιας είχε καταγγείλει ότι επιβλήθηκαν πρόστιμα κατόπιν φορολογικών ελέγχων στον ΠΑΣ Γιάννινα ύψους 8 εκατομμυρίων ευρώ και ότι« του εκμυστηρεύθηκε ο Κ. Αυδής ότι τα πλήρωσε ο Ιβάν Σαββίδης».

Η απόφαση της ΕΕΑ είναι ομόφωνη, ωστόσο δεν είναι δεσμευτική για τα πειθαρχικά όργανα της Λίγκας και της ΕΠΟ, όπως απεφάνθη το CAS στην υπόθεση Ξάνθης – ΠΑΟΚ.

Η απόφαση έχει ως εξής:

2. α) Ακρόαση της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 για παραβίαση των άρθρων 69 παρ.παρ. 1, 3, 6, 12 ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 7 ν.4809/2021, σε συνδυασμό με το άρθρο 69Α παρ.παρ. 1, 2 ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκε με το άρθρο 8 ν.4809/2021 και με το άρθρο 4 παρ.10 ν.4809/2021.
β) Ακρόαση της ΠΑΕ ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΛΑΡΙΣΑΣ-ΑΕΛ για την υποστήριξη της καταγγελίας της σε βάρος της ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966.
1. Η Επιτροπή
Α) Ομόφωνα δέχεται ότι η ΠΑΕ ΠΑΣ ΓΙΑΝΝΙΝΑ 1966 παρέβη τις διατάξεις των άρθρων 69 παρ.παρ. 1,3,6,12 σε συνδυασμό με το άρθρο 69Α παρ.παρ. 1, 2 ν.2725/1999, όπως τροποποιήθηκαν αντίστοιχα με τα άρθρα 7 και 8 του Ν 4809/2021.
Β) Ομόφωνα ηπαράβασηαυτή χαρακτηρίζεται ως ΄΄ Βαρεία΄΄.
Γ) Διαβιβάζει την απόφαση ως ΄΄ έκθεση΄΄ και ως ΄΄ πόρισμα΄΄ στα αρμόδια δικαιοδοτικά όργανα για την επιβολή της προβλεπόμενης ποινής. Και
Δ) Διαβιβάζει ακριβές αντίγραφο στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Ιωαννίνων ( άσχετα από τις διατάξεις περί παραγραφής ), για τις δικές του ενέργειες σύμφωνα με το άρθρο 69 παρ.13 Ν 2725/ 1999 όπως τροπ. Με άρθρο 7 Ν.4809/2021.

Μετά από αυτήν την απόφαση, η ΑΕΛ ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει την κατ’ εξαίρεση επαναφορά της στην Super League 1 την επόμενη αγωνιστική ή την αποζημίωση της από τις ΠΑΕ της Super League καθώς η υπόθεση εκκρεμούσε από πέρυσι αλλά οι ομάδες επικύρωσαν την βαθμολογία παρά την αντίθεση της ΑΕΛ.

Στην ανακοίνωση ο Αλέξης Κούγιας αναφέρεται δύο φορές στην έμμεση εμπλοκή της Ξάνθης χωρίς ωστόσο να υπάρχει κανένας κίνδυνος για την ομάδα της Θράκης, καθώς ούτε έχει κατηγορηθεί για την συγκεκριένη υπόθεση αλλά ούτε και θα μπορούσε δεδομένου ότι πλέον ΠΑΣ και ΑΟΞ αγωνίζονται σε διαφορετικές κατηγορίες.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΑΕΛ και οι εμμεσες αναφορές στην Ξάνθη:

«Η απόλυτη δικαίωση για την ΑΕΛ, αφού με παμψηφεί απόφαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού καταδικάστηκε ο ΠΑΣ Γιάννινα για «βαριά» παράβαση της νομοθεσίας περί νομίμου μεταβιβάσεως των μετοχών ποδοσφαιρικής ανώνυμης εταιρείας.

Η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού δέχθηκε ότι ο Γιώργος Χριστοβασίλης με σκοπό να παραπλανήσει τον συνεταιρισμό της Super League 1 μεταβίβασε το 51% των μετοχών του ΠΑΣ Γιάννινα στον συνεταίρο, του ιδιοκτήτη της Ξάνθης Πολυχρόνη Συγγελίδη, Γιάννη Αυδή ο οποίος λίγες βδομάδες πριν είχε πωλήσει το κτίριο που στεγαζόταν το αρχηγείο του ΝΑΤΟ στην Θεσσαλονίκη σε εταιρεία συμφερόντων του Ιβάν Σαββίδη.

Κατόπιν αυτής της εξελίξεως ο ΠΑΣ Γιάννινα κινδυνεύει με αφαίρεση 10 βαθμών από τον φετινό βαθμολογικό πίνακα, αλλά η ΑΕΛ επειδή καθυστέρησε η εκδίκαση της υποθέσεως και θα ωφεληθούν άλλες ΠΑΕ από την δική της καταγγελία, θα ζητήσει, είτε την κατ’ εξαίρεση επαναφορά της στην Super League 1 την επόμενη αγωνιστική περίοδο, εάν δεν ανέβει αγωνιστικά την τρέχουσα περίοδο, είτε την αποζημίωση της από τις ΠΑΕ της Super League 1 που με εξαίρεση την ΠΑΕ Ολυμπιακός απέρριψαν την προηγούμενη σεζόν το αίτημα της για την μη επικύρωση της βαθμολογίας, ενώ εκκρεμούσε η βάσιμη καταγγελία της για την παράνομη μεταβίβαση των μετοχών του ΠΑΣ Γιάννινα στον συνεταίρο του ιδιοκτήτη της Ξάνθης από της 27/2/2015 πώληση η οποί κρατήθηκε κρυφή επί 6 ολόκληρα χρόνια μέχρι να αποκαλυφθεί η παρανομία από την ΑΕΛ.

Το ποσό της αποζημιώσεως που θα ζητηθεί από την ΑΕΛ από τις 12 ΠΑΕ και τον συνεταιρισμό θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες.»