Τα παιδικά χρόνια του Χρήστου Σαρτζετάκη στον Έβρο και η σχέση του με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Έφυγε σε ηλικία 92 ετών ο πρώην πρόεδρος της Δημοκρατίας Χρήστος Σαρτζετάκης ο οποίος νοσηλευόταν στη ΜΕΘ του Λαϊκού Νοσοκομείου λόγω οξείας αναπνευστικής ανεπάρκειας.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης, γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1929, όμως τη δεκαετία του 1930 έμεινε για μεγάλο χρονικό διάστημα στον Έβρο.
Γιος χωροφύλακα, έζησε τόσο στη Νέα Βύσσα, όσο και στον Άβαντα Αλεξανδρούπολης, όπου μάλιστα οι παλαιότεροι κάτοικοι τον θυμούνται χαρακτηριστικά.

Στη Νέα Βύσσα, φοίτησε και σε δημοτικό σχολείο κι όταν πλέον δεν ήταν πρόεδρος της Δημοκρατίας και επισκέφτηκε το χωριό, ζήτησε από τον τότε πρόεδρο της κοινότητας Βύσσας Απόστολο Καραμπαγλίδη να ενημερωθεί για τη δασκάλα που είχε στο σχολείο.

Στον Άβαντα, είχε αναπτύξει φιλία με τον συνομήλικό του και γείτονα στο χωριό Ιορδάνη Μαυρίδη, πατέρα του σημερινού δημάρχου Ορεστιάδας, αλλά και με πολλά ακόμη παιδιά του χωριού.

Ο Κυριάκος Καφάς το 1988 ως πρόεδρος συλλόγου νέων νομού Έβρου, είχε αποστείλει επιστολή στην προεδρία της Δημοκρατίας, ζητώντας ο σύλλογος να επισκεφτεί το προεδρικό μέγαρο προκειμένου να ψάλλει το κάλαντα στον πρόεδρο.

Το αίτημα έγινε δεκτό, με τον Χρήστο Σαρτζετάκη στην συζήτηση που ακολούθησε να αναζητεί Βυσσιώτες προκειμένου να μοιραστεί αναμνήσεις από το χωριό.

«Είναι κανείς από το Αχυροχώρι» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Καφά.
Στη συζήτηση ο Χρήστος Σαρτζετάκης, μίλησε για τις πλημμύρες που είχε δει στο χωριό και την εργατικότητα των κατοίκων.

Ο Χρήστος Σαρτζετάκης γεννήθηκε το 1929 στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, μετά ολιγόμηνη δικηγορία, εισήλθε στον Δικαστικό κλάδο το 1955. Με εκπαιδευτική άδεια έκανε το 1965-1967 μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι στο εμπορικό δίκαιο και το Ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο. Είναι έγγαμος με την Έφη Αργυρίου και έχουν μία κόρη.

Δικαστική και Πολιτική Πορεία
Το 1963, υπηρετών στο Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης, έγινε και διεθνώς γνωστός ως Ανακριτής της υποθέσεως πολιτικής δολοφονίας του βουλευτού της αριστεράς Γρηγορίου Λαμπράκη, την οποία με επιτυχία διεξήγαγε.
Το 1968, επί δικτατορικού καθεστώτος, απελύθη από το Δικαστικό Σώμα και στη συνέχεια συνελήφθη δύο φορές, βασανίσθηκε και φυλακίσθηκε, χωρίς δίκη, επί ένα περίπου χρόνο. Με την κατάρρευση της δικτατορίας αποκαταστάθηκε στην υπηρεσία του τον Σεπτέμβριο του 1974 με τον βαθμό του Εφέτου. Το 1981 προάγεται στον βαθμό του Προέδρου Εφετών και το 1982 στον βαθμό του Αρεοπαγίτου.
Κατά την Προεδρική εκλογή του 1985 ο Χρήστος Σαρτζετάκης προτείνεται από το κόμμα του Πα.Σο.Κ. και εκλέγεται από αυτό και τα κόμματα της αριστεράς στις 29 Μαρτίου 1985 ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, παραμείνας στη θέση αυτή μέχρι τις 5 Μαΐου 1990.

Σημαντικές Στιγμές
Ο Χρήστος Σαρτζετάκης είναι Επίτιμο μέλος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Πορτογαλίας, Επίτιμος Διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, Επίτιμο μέλος της Εταιρείας Λογοτεχνών Θεσσαλονίκης και μέλος επιστημονικών εταιρειών στην Ελλάδα και το Εξωτερικό. Έτυχε διαφόρων τιμητικών διακρίσεων και των ανωτάτων παρασήμων ξένων κρατών και είναι Επίτιμος δημότης πολλών Δήμων και Κοινοτήτων της χώρας μας. Δημοσίευσε διάφορες μελέτες νομικού και πολιτικού περιεχομένου.

Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του συλλόγου νέων νομού Έβρου στο προεδρικό μέγαρο το 1988.

Πηγή: https://www.thrakinea.gr