«Πράσινο φως» από δικαστήριο της Αυστραλίας για νομικές κινήσεις στην Ελλάδα κατά του ιδιοκτήτη της Ξάνθης

Η Τράπεζα της Αυστραλίας Westpac έλαβε το «πράσινο φως» από το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο της χώρας να κινήσει νομικές διαδικασίες και στην Ελλάδα κατά του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη Μπιλ Πάπας, διευθυντή της εταιρίας Forum Finance Group, η οποία βρίσκεται στο επίκεντρο κατηγοριών για απάτη ύψους εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων.

Το Ομοσπονδιακό Δικαστήριο (Federal Court) ενέκρινε το αίτημα, ανέφερε η εφημερίδα The Age καιαναμετέδωσαν ελληνόφωνα ομογενειακα μέσα ενημέρωσης της Αυστραλίας, καθώς όπως αναφέρεται «εκφράζεται ανησυχία πως ο κ. Πάπας έχει μεταφέρει δεκάδες εκατομμύρια δολάρια στη χώρα και η τράπεζα θέλει να “παγώσει” περιουσιακά του στοιχεία διεθνώς».

Οπως αποκαλύφθηκε από το ThrakiSportS και αναπαράγεται εκτενώς στην Αυστραλία, η Westpac προσέλαβε ήδη δικηγόρους στην Ελλάδα, οι οποίοι συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού (ΕΕΑ), που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα για την υπόθεση του νυν ιδιοκτησιακού καθεστώτος της ΠΑΕ Ξάνθη, παρουσία του Πάπας και του αντιπροέδρου και νομικού συμβούλου της ομάδας Φάνη Ουζουνίδη.

Όπως μάλιστα έγινε γνωστό από πηγές της δίκης στο ThrakiSportS, η καταγγελία στην ΕΕΑ έχει γίνει αποκλειστικά από τράπεζες της Αυστραλίας. Στο μικροσκόπιο της ΕΕΑ μπήκε πρωτίστως η δήλωση που φέρεται να έχει κάνει εγγράφως ο Πάπας στο Federal Court, βάσει της οποίας ο ίδιος έχει πουλήσει από τον περασμένο Μάρτιο τις μετοχές της Mazcon, εταιρία μέσω της οποίας αγόρασε την ΠΑΕ Ξάνθη.

«Φέρεται να μην αντέκρουσε την αυθεντικότητα του συγκεκριμένου εγγράφου, υποστήριξε ωστόσο, σύμφωνα πάντα με το ThrakiSportS, ότι μια δήλωση που έγινε στο πλαίσιο μιας αστικής υπόθεσης σε αλλοδαπό δικαστήριο που βρίσκεται σε εξέλιξη δε σημαίνει ότι αποτελεί και την αλήθεια», επισημαίνουν τα μέσα ενημέρωσης στην Αυστραλία όπως η Sydney Morning Herald, το Australian Financial Review αλλά (στα εληνικά) και η ομογενειακή εφημερίδα «Νέος Κόσμος».

Οπως σημείωσε στο προ δύο εβδομάδων ρεπορτάζ του το ThrakiSportS, ο Μπιλ Πάπας ενώπιον της ΕΕΑ επανέλαβε ότι ήταν και παραμένει ιδιοκτήτης της Mazcon (και μέσω αυτής είναι ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ξάνθη), ενώ σε ερωτήματα σχετικά με το πόθεν έσχες των χρημάτων του για τις εξαγορές, αλλά και τις αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου που έγιναν, υποστήριξε ότι υπάρχουν στη διάθεση των μελών της ΕΕΑ όλοι οι τραπεζικοί λογαριασμοί και τα εμβάσματα, βάσει των οποίων αποδεικνύεται ότι υπάρχει και πραγματική διοίκηση και πραγματικός χρηματοδότης στην ομάδα της Ξάνθης.

Οι δηλώσεις αυτές βρέθηκαν στο επίκεντρο της νέας δίκης και σύμφωνα με ρεπορτάζ της Sydney Morning Herald, τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ήταν ικανά να πείσουν τον δικαστή Μάικλ Λι να ανάψει το πράσινο φως στην Westpac να κινηθεί για κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η τράπεζα της Αυστραλίας κινείται για να πάρει από τα χέρια του Πάπας την ΠΑΕ Ξάνθη.

Η Westpac ισχυρίζεται πως περί τα 15 εκατ. δολ. από τα χρήματά της μεταφέρθηκαν στην εταιρία που έχει την ιδιοκτησία της ΠΑΕ Ξάνθη ενώ σύμφωνα με τις The Age και Herald ο κ. Πάπας κατέχει ακόμη δύο παραθαλάσσια διαμερίσματα στη Θεσσαλονίκη, καθώς και άλλη περιουσία και επιχειρηματικές επενδύσεις.

Αρμόδιοι εκκαθαριστές (liquidators) της McGrathNicol βρίσκονται στο «κυνήγι» περιουσιακών στοιχείων του, ενώ πρόσφατα έγινε γνωστό ότι πουλήθηκε για 4,4 εκατ. δολ. μία οικία τεσσάρων υπνοδωματίων στο Rozelle, το οποίο ανήκε σε ένα trust, το οποίο αναφέρει τον Πάπας ως δικαιούχο. Την περασμένη εβδομάδα επίσης, τέθηκε προς πώληση ένα από τα δύο γειτονικά παραθαλάσσια σπίτια που ανήκουν στον ομογενή, στο Wagstaffe (Central Coast της Νέας Νότιας Ουαλίας) στην τιμή των $13,5 εκατ.

Ο Μπιλ Πάπας τελεί υπό «πάγωμα» των περιουσιακών του στοιχείων ανά τον κόσμο, ενώ το Federal Court εξέδωσε και ένταλμα σύλληψης πέρυσι, εν μέσω κατηγοριών για παραβίαση των εντολών αυτών.

O Πάπας βρίσκεται από το περασμένο καλοκαίρι στην Ελλάδα με τη φίλη του Λουίζι Αγκοστίνο, καθώς έφυγε από την Αυστραλία λίγες μέρες πριν η αυτσραλιανή Westpac, η γαλλική Société Générale και η ιαπωνική Sumitomo καταθέσουν αγωγή (civil action), κατηγορώντας τον ομογενή και την εταιρία του Forum Finance για ενορχήστρωση απάτης ύψους $500 εκατ. έναντι των τραπεζών, πλαστογραφώντας σε επιταγές υπογραφές στελεχών για να διασφαλίζει δάνεια.

Οπως αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμα η Australian Financial Review, o Δικαστής Μάικλ Λι εξέδωσε επίσης εντολή «παγώματος» περιουσιακών στοιχείων της κας Αγκοστίνο σε Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία και διεθνώς, μετά από αίτημα της Westpac καθώς θεωρείται, σύμφωνα με τις κατηγορίες, ότι συμμετείχε στην απάτη όταν εργαζόταν για την Forum Finance. Η Αγκοστίνο έχει συνοδεύσει τον Μπιλ Πάπας σε αγώνες της ΠΑΕ Ξάνθη και φημολογείται ότι θα αποκτήσει (αν δεν έχει συμβεί ήδη) και διοικητικό ρόλο στην ομάδα.

Το ThrakiSportS έχει αναζητήσει κατ’ επανάληψη την θέση του Μπιλ Πάπας σε όλες αυτές τις κατηγορίες και τα δημοσιεύματα που υπάρχουν στον Τύπο της Αυστραλίας. Ο ίδιος αλλά και η σύντροφός του έχουν αναφέρει σε συνεργάτη του ThrakiSportS στο (πρόσφατο) παρελθόν ότι πρόκειται για δημοσιεύματα γεμάτα ψεύδη και έχουν υποστηρίξει ότι θα απαντήσει σε όλα αυτά την κατάλληλη χρονική στιγμή.