Αντικρούει ο ξάδελφος του Μπιλ Πάπας τις κατηγορίες σε βάρος του και σε βάρος του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη

Ο ξάδερφος του Μπιλ Πάπας υπερασπίστηκε τη λήψη 720.000 δολαρίων από λογαριασμό του ιδιοκτήτη της ΠΑΕ Ξάνθη κατά παράβαση των εντολών δέσμευσης του ομοσπονδιακού δικαστηρίου της Αυστραλίας, λέγοντας ότι οι μεταφορές αυτών των χρημάτων αφορούσαν την πληρωμή νομικών εξόδων και αποπληρωμής δανείων.

Ο Έρικ Κωνσταντινίδης, ξάδερφος του Πάπας, σύμφωνα με ΜΜΕ της Αυστραλίας κατονομάστηκε ως κατηγορούμενος στην αστική υπόθεση που άσκησε η Westpac εναντίον του Μπιλ Papas και της εταιρείας του Forum Finance, αφού οι εκκαθαριστές παρατήρησαν ότι είχαν μεταφερθεί χρήματα από τον εταιρικό λογαριασμό του Πάπας στον ξάδερφό του.

Η Westpac και δύο άλλες δύο δανείστριες τραπεζες, η ιαπωνική Sumitomo και η γαλλική Societe General, κατηγόρησαν τον Πάπας και το Forum για ενορχήστρωση απάτης ύψους 500 εκατομμυρίων δολαρίων σε βάρος του, πλαστογραφώντας τις υπογραφές στελεχών σε έγγραφα δανείων από πελάτες blue-chip των τραπεζών.

«Ο κ. Πάπας κατέφυγε στην Ελλάδα και έκτοτε σταμάτησε κάθε επικοινωνία με τους δικηγόρους του και το δικαστήριο. Ο κ. Κωνσταντινίδης δεν κατηγορείται για γνώση ή ανάμειξη στην υποτιθέμενη απάτη. Η εταιρεία του κατάφερε με επιτυχια να εξαγοράσει έναμικρό μέρος της ευρύτερης δραστηριότητας του Forum από τους διαχειριστές», επισημαίνει η Sidney Morning Herald.

Το δικαστήριο εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον Μπιλ Papas στα τέλη του περασμένου έτους, αφού η Westpac εξέφρασε τις ανησυχίες της ότι είχε παραβιάσει τις εντολές δέσμευσης κάνοντας μεταφορές χρημάτων. Τη νομιμότητα αυτών των μεταφορών υπερασπίστηκε ο Ερικ Κωνσταντινίδης, αντικρούοντας τις κατηγορίες σε βάρος του.

Η Westpac ισχυρίστηκε ότι ο Ερικ Κωνσταντινίδης δέχθηκε μεταφορές από τον Πάπας παρά το γεγονός ότι γνώριζε ότι ο ξάδερφός του υπόκειτο σε δέσμευση των περιουσιακών του στοιχείων, επισημαίνοντας την τεράστια κάλυψη της υπόθεσης από τα ΜΜΕ της Αυστραλίας ήδη από τα τέλη Ιουνίου, υπενθυμίζοντας ότι το ομοσπονδιακό δικαστήριο εξέδωσε τις πρώτες διαταγές δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων του Πάπας στην Αυστραλία από τις 28 Ιουνίου.

Οι μεταφορές των επίμαχων εμβασμάτων από τον Πάπας στον Κωνσταντινίδη έγιναν την 1η Ιουλίου και 6 Ιουλίου, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα. Σε νέα έγγραφα που έδωσε στη δημοσιότητα το δικαστήριο την Παρασκευή, ο Κωνσταντινίδης παραδέχτηκε ότι έλαβε δύο πληρωμές – μία για 150.000 δολάρια και μια άλλη για 570.000 δολάρια – από τον λογαριασμό του Πάπας, αλλά υποστήριξε ότι δεν γνώριζε εκείνη την στιγμή τις καταγγελίες εναντίον του Πάπας.

«[Ο κ. Κωνσταντινίδης] αγνοούσε τις εντολές δέσμευσης κατά του κ. Πάπας ή οποιεσδήποτε από τις κατηγορίες σε αυτή τη διαδικασία», αναφέρουν τα δικαστικά έγγραφα των δικηγόρων του. «Η πληρωμή των 150.000 δολαρίων… ήταν μια επιστροφή δύο πληρωμών που έγιναν από τον [κ. Κωνσταντινίδη] για λογαριασμό του Πάπας την 1η Ιουλίου. Αυτές οι πληρωμές ήταν μια πληρωμή 90.000$ στην Panetta Lawyers και μια πληρωμή 60.000$ στη Fortis Law. Αφού έλαβε το έμβασμα των 570.000 δολαρίων, ο κ. Πάπας ζήτησε [από τον κ. Κωνσταντινίδη] να καταβάλει πληρωμή 100.000 δολαρίων στην Panetta Lawyers και να κρατήσει το υπόλοιπο ποσό ως μερική εξόφληση ποσών που του οφείλονται [οφείλονταν από τον κ. Πάπας στον κ. Κωνσταντινίδη]».

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ακόμα ότι ο Μπιλ Πάπας δεν εκπροσωπείται πλέον από την Panetta Law ή τον Fortis Law. «Η υπόθεση συνεχίζεται», καταλήγουν τα ρεπορτάζ των ΜΜΕ της Αυστραλίας.