Μια 11άδα tips για την αναμέτρηση του ΑΟ Ξάνθη με την ΑΕΛ στο Αλκαζάρ (15:00, LIVE ThrakiSportS)

Ο ΑΟ Ξάνθη αντιμετωπίζει την ΑΕΛ στον Αλκαζάρ, στο πλαίσιο της 10ης αγωνιστικής του Βορείου ομίλου της SL2.

Όπως πριν από κάθε επίσημο παιχνίδι, το ThrakiSportS σας παρουσιάζει μια ενδεκάδα από χρήσιμα στοιχεία για να παρακολουθήσετε διαβασμένοι την αναμέτρηση.

1. Ο ΑΟΞ πηγαίνει στο Αλκαζάρ ως πρωτοπόρος και αήττητος, έχοντας 22 βαθμούς σε 8 αγώνες με 19:1 τέρματα. Μάλιστα προέρχεται από 7 συνεχόμενες νίκες στο πρωτάθλημα, μετά την ισοπαλία της πρεμιέρας με τον Πιερικό στην Κατερίνη.

2. Η ΑΕΛ δεν είναι σε καλό φεγγάρι καθώς έχει μείνει στην 6η θέση σε ισοβαθμία με τον Θεσπρωτό με 13 βαθμούς σε 8 αγώνες, προερχόμενη από δύο συνεχόμενες ισοπαλίες χωρίς τέρματα κόντρα σε Πιερικό και Αναγέννηση Καρδίτσας. Στις 22 Δεκεμβρίου έπαιξε και με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για το Κύπελλο Ελλάδος, μένοντας εκτός συνέχειας μετά την ήττα με 3-1.

3. Μετά από τον αποκλεισμό Κυπέλλου οι Θεσσαλοί ολοκλήρωσαν τη συνεργασία τους με τον Ηλία Φυντάνη, ανακοινώνοντας παράλληλα τον Κομοτηναίο τεχνικό Παναγιώτη Γκουτσίδη, που θα πραγματοποιήσει το ντεμπούτο του κόντρα στον ΑΟΞ. Ο Γκουτσίδης ήταν μέχρι πρότινος βοηθός προπονητή του Παράσχου στον Ατρόμητο.

4. Ο ΑΟΞ δεν θα έχει τους φίλους του στο Αλκαζάρ. Παρ’ ότι ο Αλέξης Κούγιας είχε δηλώσει ότι θα δοθούν προσκλήσεις στη διοίκηση της Ξάνθης ώστε να μεταφερθούν στους ενδιαφερόμενους φιλάθλους, η ΠΑΕ Ξάνθη απάντησε ότι οι προσκλήσεις ήταν ελάχιστες και δεν θα μπορέσει να εξυπηρετήσει τους φίλους της.

5. Όπως συνιθίζεται σε ένα μεγάλο επαρχιακό ντέρμπι, υπάρχει και εξωαγωνιστικό παρασκήνιο με τα βλέμματα στη διαιτησία. Αρχικά η ΑΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση με ενστάσεις για τον ορισμό Πολυχρόνη, με την ΠΑΕ Ξάνθη να απαντά στην «πρωτότυπη» ανακοίνωση, καλώντας τον κ. Κλάτενμπεργκ στη Λάρισα.

6. Ένα εκτός έδρας παιχνίδι με την ΑΕΛ φέρνει πάντα ιστορικές αναμνήσεις στους παλιότερους και όχι μόνο φίλους του ΑΟΞ, καθώς στις 17 Σεπτεμβρίου του 1989 ήταν η επίσημη πρεμιέρα της Ξάνθης σε επίπεδο Α’ Εθνικής, με την ΑΕΛ να επικρατεί με 3-1. Το ThrakiSportS σύλλεξε τα γκολ και τις καλύτερες στιγμές εκείνου του αγώνα, καθώς και όσων ακολούθησαν μέχρι το τελευταίο παιχνίδι για τα πλέι άουτ της Super League το 2020.

7. Παρ’ όλα αυτά, η προϊστορία των δύο συλλόγων ξεκινάει από αρκετά πιο πίσω. Συγκεκριμένα, η πρώτη αναμέτρηση διεξήχθη τον Οκτώβρη του 1967 σε επίπεδο Β’ Εθνικής, με την ΑΕΛ να επικρατεί με 3-1. Αναλυτικά, η πλούσια προϊστορία και όλοι οι σκόρερς από το 1967 μέχρι σήμερα.

8. Αν και μόλις βγήκαν οι αποδόσεις η ΑΕΛ δινόταν ως φαβορί για τη νίκη στην αναμέτρηση, λίγες ώρες μετά οι αποδόσεις αντιστράφηκαν, με το διπλό της Ξάνθης να δίνεται στο 2.40 και τον άσο της ΑΕΛ στο 3.05. Δεν αποκλείεται μέχρι το τέλος του αγώνα να έχουν αλλάξει ακόμη περισσότερο, αναλόγως με τα πονταρίσματα.

9. Με αρκετές απουσίες παρουσιάζεται η αποστολή της Ξάνθης, καθώς έμειναν εκτός τόσο ο Στίβεν Μονρόουζ, όσο και οι Μιχαήλ, Ουνγιαλίδης, Μπάτζιος και ο ανέτοιμος Ραχίντ. Από την άλλη, στην αποστολή του Γκουτσίδη συμπεριλήφθηκε ο Ξανθιώτης Μανώλης Μπέρτος και ο πρώην παίκτης της Ξάνθης και του Πανθρακικού Θανάσης Παπαγεωργίου.

10. Οι Παπαγεωργίου και Μπέρτος είναι οι δύο παίκτες της ΑΕΛ που έχουν φορέσει τη φανέλα του ΑΟΞ, ενώ οι Πλατέλλας, Κρητικός, Μιχαήλ, αλλά και ο Νίκος Κεχαγιάς έχουν παίξει και για τις δύο ομάδες. Αναλυτικά, οι 30 παίκτες που «ενώνουν» τους δύο συλλόγους.

11. Ο Πολυχρόνης από την ΕΠΣ Πιερίας ορίστηκε για το ντέρμπι, με βοηθούς τους Βρούζο και Μηνούδη, και 4ο τον Βρέσκα, αμφότεροι από την ΕΠΣ Πιερίας. Παρατηρητής είναι ο Ίτσκος από την ΕΠΣ Πέλλας. Το ματς ξεκινά στις 15:00 όπως και τα υπολοιπα της εμβόλιμης αγωνιστικής και θα έχει απευθείας τηλεοπτική κάλυψη από την ΕΡΤ3.