Οι Κομοτηναίοι «Tech Trio» διεκδικούν με την Fuchair την πρωτιά στον μεγάλο διαγωνισμό «Plaisiobots: The Race»

H Aλεξία Νταντουρή, η Μαρία Νεφέλη- Νταντουρή και ο Σάββας Βεργίδης, είναι οι Tech Trio, μια ομάδα Κομοτηναίων φοιτητών που διεκδικεί διάκριση στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής και Επιχειρηματικότητας με τίτλο “Plaisiobots: The Race”, με θέμα «Το ρομπότ υποβοηθά τον άνθρωπο στην εργασία του» που διοργανώνει η εταιρεία «ΠΛΑΙΣΙΟ».

Οι Tech Trio λοιπόν στο πλαίσιο του διαγωνισμού σχεδίασαν την Fuchair, μια ρομποτική καρέκλα γραφείου, με την οποία κατάφεραν να προκριθούν μαζί με πέντε ακόμα φοιτητικές ομάδες στην δεύτερη και τελική φάση του διαγωνισμού, έχοντας μάλιστα συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία. Στην δεύτερη ωστόσο αυτή φάση οι τρεις συμπολίτες μας καλούνται να υλοποιήσουν την ιδέα τους παρουσιάζοντας τον Ιανουάριο του 2022 την πρωτότυπη Fuchair ενώπιον της κριτικής επιτροπής στον τελικό. Για τον σκοπό αυτό οι Tech Trio ξεκίνησαν μια διαδικτυακή καμπάνια συγκέντρωσης δωρεών δια μέσου της οποίας επιθυμούν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο για την κατασκευή της καρέκλας χρηματικό ποσό.

Ειδικότερα όπως εξηγούν στην πλατφόρμα, τα χρήματα της καμπάνιας θα διατεθούν για την αγορά υλικών κατασκευής της ρομποτικής καρέκλας (raspberry, οθόνη Arduino, αισθητήρες, ηχεία, καρέκλα κλπ), την εκτύπωση  t-shirt με το λογότυπο της ομάδας και για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης και διαμονής της ομάδας στην Αθήνα για τον τελικό. Ήδη το μισό του τελικού ποσού έχει συγκεντρωθεί με τους Tech Trio να ζητούν την οικονομική στήριξη καθενός εξ ημών, τονίζοντας ότι ακόμα και η μικρότερη προσφορά «είναι πολύ σημαντική για εμάς».

Αξίζει δε να σημειωθεί πως η νικήτρια ομάδα θα ταξιδέψει για μια εβδομάδα στην Αμερική και θα ξεναγηθεί στο MIT, που όπως επισημαίνουν οι ίδιοι «είναι ένα όνειρο ζωής για εμάς». Μπορείτε να συμβάλλεται στην καμπάνια των Tech Trio ΕΔΩ

Η Fuchair «γεννήθηκε» εν μέσω καραντίνας. Η Fuchair (Future + Chair) είναι μια ρομποτική καρέκλα γραφείου που συλλέγει μέσω αισθητήρων και καταγράφει δεδομένα σχετικά με τη στάση του σώματος του χρήστη. Ανάλογα με την προσωπικότητα του χρήστη (Gretchen Rubin “The Four Tendencies” ), η καρέκλα χρησιμοποιεί διαφορετική μέθοδο ενημέρωσης-παρότρυνσης του χρήστη, ώστε να τον βοηθήσει να αλλάξει τη συνήθειά του να κάθεται λανθασμένα. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω ηχητικών μηνυμάτων, οπτικών ερεθισμάτων μέσω μιας οθόνης arduino,  μέσω μιας εφαρμογής συγκέντρωσης πόντων (gamification), μέσω κοινότητας χρηστών της καρέκλας (δημόσια δέσμευση)

Ειδοποιεί τον χρήστη για τα διαλείμματα που πρέπει να κάνει για να παραμείνει υγιής και αποδοτικός, ενσωματώνει ηχεία στην κεφαλή, για άνετη πολύωρη ακρόαση (webinars, τηλεδιασκέψεις κλπ), χωρίς να ενοχλούνται τα υπόλοιπα μέλη του σπιτιού και διαθέτει στην πλάτη της ειδική βάση για τα ακουστικά του χρήστη, για εξοικονόμηση χώρου στο γραφείο.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον «ΠτΘ» η Μαρία – Νεφέλη Νταντουρή η ιδέα για την Fuchair προέκυψε από την διαπίστωση ότι λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας που επιβλήθηκε αυξήθηκαν οι εξ’ αποστάσεως εργαζόμενοι. Όντας και οι ίδιοι φοιτητές με ότι αυτό συνεπάγεται σε επίπεδο υποχρεώσεων, και δη το γεγονός ότι καλούνται να περάσουν πολλές στο γραφείο διαβάζοντας, αντιλήφθηκαν τα προβλήματα που ενδεχομένως αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι που κάθονται πολλές ώρες στο γραφείο.

Πηγή: www.paratiritis-news.gr