Αποθέωση Σιώπη και Μπακασέτα από τον πρόεδρο της Τραμπζονσπόρ: «Οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσια παιδιά»

Για να πετύχει κάποιος είναι γεγονός ότι πρέπει να αγαπάει αυτό που κάνει. Κι αυτό ισχύει και για τον πρόεδρο της Τραμπζόνσπορ, Αχμέτ Αγάογλου. Ο οποίος ως κάτοικος μίας εκ των πλέον όμορφων πόλεων της Τουρκίας, της Τραπεζούντας και φυσικά οπαδός του ποδοσφαίρου (όπως όλοι μας, άλλωστε καθώς μικροί παίζαμε και ποδόσφαιρο) το έφερε η τύχη σε μία εξαιρετικά δύσκολη στιγμή για την ομάδα, να αναλάβει τις τύχες της.

Ο κ. Αγάογλου, καθότι είχε διατελέσει πρόεδρος της ομοσπονδίας γκολφ από το 2000, ήταν και για 18 χρόνια δίπλα στην αγαπημένη του ομάδα. Παράλληλα είχε αναμειχθεί με τα διοικητικά της Τραμπζονσπόρ από το 2002. Μάλιστα έως το 2002 ήταν αντιπρόεδρός της. Γνώριζε λοιπόν από διοίκηση συλλόγων, πέραν των επιχειρήσεών του (κατασκευαστής μεγάλων πλοίων τώρα) , που όπως και να το κάνουμε είναι κάτι το διαφορετικό. Έτσι πριν 3 χρόνια (8/4/2018) στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε ο σύλλογος, ο οποίος βρισκόταν σε άσχημη θέση και κινδύνευε με διάλυση, έθεσε υποψηφιότητα και εξελέγη πανηγυρικά!

«Η ομάδα βρισκόταν σε δεινή οικονομικά θέση. Δώσαμε μάχες και καταφέραμε να την γλυτώσουμε από πτώχευση. Ειλικρινά τα δύο πρώτα χρόνια ήταν πολύ δύσκολα. Όμως ποτέ δεν παραδοθήκαμε. Φροντίσαμε πρώτα απ’ όλα να συμμαζέψουμε τα οικονομικά του συλλόγου. Ήρθαμε σε επαφή με τη FIFA και τακτοποιήσαμε όλα τα θέματά μας» ήταν τα λόγια του.

Μιλώντας στον Μάνο Σταραμόπουλο για τον Over FM, o 64χρονος, 17ος πρόεδρος (στην ιστορία) της πρωτοπόρου του τουρκικού πρωταθλήματος και φαβορί αυτή τη στιγμή για την κατάκτηση του τίτλου, Αχμέτ Αγάογλου, ως καπετάνιος ποντοπόρων και γενικά μεγάλων πλοίων, αλλά και μετά ως άριστος επιχειρηματίας, είχε τον τρόπο να βγάλει την ομάδα από την ατρωπό και να την φέρει στον ίσιο δρόμο. Φυσικά και δεν ήταν εύκολο. «Κοιτάξτε. Πρέπει να παραδεχθώ ότι θυσίασα την προσωπική ζωή μου. Το 80% είναι αφιερωμένο στο σύλλογο. Όμως δεν στενοχωριέμαι καθόλου, γιατί ένοιωσα μέσα μου ότι είναι μέρος της ζωής μου», είναι η απάντησή του στο πως κατάφερε αυτήν την εξυγίανση.

Ποιές ήταν ακριβώς οι κινήσεις που πραγματοποιήσε για να ορθοποδήσει οικονομικά η Τραμπζόνσπορ; «Μειώσαμε τον προϋπολογισμό μας 4-5 φορές. Οι μισθοί ήταν 23 εκ. ευρώ. Δεν μπορούσε να τα βγάλει πέρα ο σύλλογος . Έτσι από τα 40 εκ. ευρώ  πέσαμε στα 15 εκ. ευρώ. Έπειτα φροντίσαμε να αποκτήσουμε τους «σωστούς» ποδοσφαιριστές κατά την άποψη της διοίκησης και της τεχνικής ηγεσίας. Σίγουρα δεν ήταν εύκολο. Προσπαθήσαμε να πάρουμε ποδοσφαιριστές που να έχουν την ίδια κουλτούρα, να μιλούν την ίδια γλώσσα και στη σωστή τιμή. Ακόμη, προχωρήσαμε και σε πωλήσεις ποδοσφαιριστών. Δώσαμε στη Λειψία τον Νορβηγό επιθετικό Σόρλοτ με 23 εκ. ευρώ. Έπειτα ακολουθούμε μία στρατηγική η οποία φυσικά θα πρέπει να προσαρμοσθεί στις διάφορες ανάγκες, αν παίξουμε στο Τσάμπιονς Λιγκ… Γενικά κάναμε και λάθη αλλά όσο το δυνατό λιγότερα».

Γνωρίζουμε ότι η Τραμπζόνσπορ έχει μία από τις καλύτερες ακαδημίες όχι μόνο της Τουρκίας αλλά ίσως και της Ευρώπης και σίγουρα την πρώτη που δημιουργήθηκε στη χώρα σας, του λέει ο Μάνος Σταραμόπουλος. «Όντως, έχουμε μία εκπληκτική ακαδημία η οποία απαρτίζεται από 600 παιδιά. Ηλικίας από 10- 19 ετών. Δημιουργήθηκε πριν 20 χρόνια. Το εγχείρημα αυτό φυσικά δεν είναι απλό. Έχουμε 12 καθηγητές που διδάσκουν τα παιδιά. Θέλουμε και καλούς ανθρώπους, πέραν από καλούς ποδοσφαιριστές. Έχουμε 8 γήπεδα με τελευταίου τύπου χορτάρι…».

Η τωρινή φιλοδοξία του προέδρου; ««Να καταφέρουμε να πάρουμε φέτος το πρωτάθλημα μετά από πολλά χρόνια  και μετά να παίξουμε στην Ευρώπη. Γνωρίζουμε ότι δεν θα είναι εύκολο. Είμαι υπεύθυνος όμως απέναντι στον κόσμο μας, ο οποίος είναι κοντά μας συνεχώς. Αγαπάει την ομάδα ο κόσμος μας. Άλλωστε δεν πρέπει να αγνοούμε ότι είμαστε ο πιο δημοφιλής σύλλογος στην Τουρκία. Κάθε φορά σε όποιο γήπεδο εμφανίζεται η ομάδα, ο κόσμος την αποθεώνει». Πως και συμβαίνει αυτό; «Ίσως ο τρόπος που αγωνιζόμαστε. Είτε εντός είτε εκτός έδρας , εμείς έχουμε στόχο να παίξουμε ποδόσφαιρο και να ικανοποιήσουμε τους φιλάθλους που έρχονται στο γήπεδο. Δεν μας αρέσουν τα προβλήματα ούτε και οι καυγάδες. Είμαστε η διαφορετική ομάδα».

Σε ερώτηση πως κατάφερε πήρε στην ομάδα σας, έναν σπουδαίο ποδοσφαιριστή, τον μεσοεπιθετικό Σλοβάκο Μάρεκ Χάμσικ που σίγουρα έχει και ακριβό συμβόλαιο, ο πρόεδρος της Τραμπσονσπορ απαντά: «Πρώτα-πρώτα μελετήσαμε αρκετά πράγματα, αφού όπως προανέφερα βαδίζουμε με στρατηγική. Μιλήσαμε για αρκετό διάστημα μαζί του. Είδαμε ότι οι φιλοδοξίες και οι στόχοι του συμβαδίζουν με τους δικούς μας. Υπήρξε πολύ καλή διαπραγμάτευση και συνεννόηση με τον ατζέντη του (παλιό διεθνή ποδοσφαιριστή) Ούγγρο, Κάλμαν Μέσολι».

Και όταν έρχεται το κρίσιμο ερώτημα «Στην ομάδα σας υπάρχουν και δύο Ελληνόπουλα ο Μανώλης Σιώπης που στον αγώνα κατά της Γκαζιάντεπσπορ ακούσαμε το όνομά του αρκετές φορές από τους φιλάθλους, καθώς και τον Τάσο Μπακασέτα, που λόγω ενός τραύματος δεν μπόρεσε να αγωνισθεί», ο πρόεδρος της πρωτοπόρου του τουρκικού πρωταθλήματος απαντά: «Είμαστε τυχεροί γιατί και οι δύο Έλληνες είναι θαυμάσια παιδιά. Εξαιρετικοί χαρακτήρες και σημαντικοί ποδοσφαιριστές για εμάς. Πιθανότατα θα πάρουμε κοντά μας κι έναν τρίτο». Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Μάνος Σταραμόπουλος στο ρεπορτάζ του διευκρινίζει ότι για το θέμα αυτό δεν θέλησε να πει περισσότερα, καθώς οι συζητήσεις συνεχίζονται…».