Οι 39 μέρες του Χουάν Ραμόν Ρότσα στον πάγκο της Ξάνθης τη σεζόν 2000-01!

Τον Θεσπρωτό του γνωστού σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους Χουάν Ραμόν Ρότσα αντιμετωπίζει η Ξάνθη την Κυριακή στα Πηγάδια στο πλαίσιο της 3ης αγωνστικής της Super League 2, με μοναδικό και αδιαπραγμάτευτο στόχο το πρώτο τρίποντο της σεζόν.

Ο έμπειρος Αργεντίνος τεχνικός μάλιστα είχε περάσει προ εισοκαετίας από τον πάγκο του ΑΟΞ, για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, λίγο πειρσσότερο από ένα μήνα.

Συγκεκριμένα, μόλις 39 μέρες διήρκεσε η παρουσία του στη Θράκη, για 7 παιχνίδια σε πρωτάθλημα και Κύπελλο, μετρώντας 3 νίκες και 4 ήττες.

Υπέγραψε στον σύλλογο στις 26 Δεκεμβρίου του 2000, με την Ξάνθη να αναζητά προπονητή από το βράδυ της Κυριακής 17 Δεκεμβρίου, όταν απολύθηκε ο Γιώργος Φοιρός. Αιτία ήταν η ήττα της ομάδας από τον Ηρακλή στο Καυταντζόγλειο με 1-0, η οποία ήταν η τέταρτη συνεχόμενη στο πρωτάθλημα, έπειτα από ένα εξαιρετικό ξεκίνημά της στην Εθνική Κατηγορία.

Στις 3 Ιανουαρίου του 2001 πραγματοποίησε την πρώτη του εμφάνιση με το… δεξί, αφού επικράτησε με 1-0 του Αθηναϊκού στο γήπεδο του ΑΟΞ, με γκολ του Πάρη Ζουμπούλη.

Ακολούθησαν δύο συνεχόμενες ήττες με 1-0 από τον Εθνικό Αστέρα και 0-1 από τον Ιωνικό, ενώ επέστρεψε στις νίκες στις 17 Ιανουαρίου και πάλι κόντρα στον Ιωνικό για το Κύπελλο Ελλάδος, με την Ξάνθη να επικρατεί με 2-0 χάρη σε γκολ των Δαμιανού και Καούνου στο φινάλε της αναμέτρησης.

Ακολούθησε η ήττα από την ΑΕΚ με 2-0, ενώ επικράτησε της Παναχαϊκής με 1-0 στις 28 Ιανουαρίου του 2001 και πάλι με γκολ του Ζουμπούλη, στην τρίτη και τελευταία του νίκη με τον σύλλογο.

Η τελευταία αναμέτρηση του Ρότσα στον παγκο της Ξάνθης ήταν για το Κύπελλο Ελλάδος και τον επαναληπτικό του 2-0 με τον Ιωνικό. Ο ΑΟΞ γνώρισε την ήττα με 3-1 αλλά πήρε το εισιτήριο για την επόμενη φάση του θεσμού χάρη στο εκτός έδρας γκολ, με τον Ρότσα όμως να αποχαιρετά τον σύλλογο λίγες μέρες μετά, στις 3 Φεβρουαρίου του 2001.

Για την ιστορία, ο ΑΟΞ εκείνη τη σεζόν αποκλείστηκε στους «8» του Κυπέλλου από τον ΠΑΟΚ, που κατέκτησε μάλιστα το τρόπαιο με το 4-2 επί του Ολυμπιακού.

Αντικαταστάτης του Ρότσα στον πάγκο της Ξάνθης ήταν ο Νίκος Καραγεωργίου, που ανέλαβε την ομάδα ως το φινάλε της σεζόν.